Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
dejo36 blog

Ja sam ti tak’e sreće da u jednu vreću staviš sto oni’ ženski stvari, a smo jednu mušku ja bi za onu mušku uvatio!

 Sirota mater opet zaplaka bez suza i veli.
Djuro sine, valjda u ovom svijetu ima mjesta dje se muško ne mjeri puškom i širinom otkosa. Idi sine k’o ti je dao zube daće ti i nafaku. Na kraju sine idi u neki veliki grad, sva ološ bježi u velike gradove pa će valjda biti mjesta Krenem ti ja kroz onaj voz sve mi se čini da ako budem u zadnjem vagonu biću bliže i mom Podbrježju al’ jest klinac, kad pogleda’ kako pragovi ostaju za nama k’o da oni bježe u daljinu a, ne voz, nešto mi se ovde skupilo pa ’oće da uguši. ’Oću da crknem. Pluća mi otješnjaše odjednom i učini mi se da ću umrijet’ tako sam, medju nepoznatim ljudima, pa požurim da se vratim tamo dje sjede moji brdjani. Ako već mora da se mre, nek bude neko poznat kraj mene.
Kako stigo’ tamo izdade me snaga i klonu na onaj patos, a iz mene uteče plač k’o ’tica iz kaveza. K’o što ticu nemereš vratit u kavez tako ni plač ne mereš zaustavit, kad se jednom otme, a ote se Boga mi još nekima nije samo meni.
Neka budala, Vojin iz Jasenja, poče da zbija šalu na naš račun, ali ga ozbiljni ljudi ućutkaše. Čini mi se da smo plakali sve do Švajcarske. Plakali smo tolko da su i džeparoši zaobilazili naš vagon.
Osvanu jutro. Pravo iz noći voz je uljeg’o u jutro. Nisam im’o vremena suncu da se obradujem. Jok, pravo iz voza nas uputiše u neku ambulantu i tamo nam pregledaše zube k’o konjima, snimiše pluća i opipaše mošnje. Dok je meni jedan ćosavko pregled’o onu stvar i pipk’o me po mošnjama, obrnem oči u stranu od stida i vidim da mom rodjaku Rajku mošnje pipa žena.
Jebem ti sudbinu! Ja sam ti tak’e sreće da u jednu vreću staviš sto oni’ ženski stvari, a smo jednu mušku ja bi za onu mušku uvatio. Tako mi je bilo od rodjenja čini mi se, a najgore je počelo kad sam se vratio sa regrutacije k’o nesposoban. Isti ovaj Rajko i ja otišli na regrutaciju. Mene vratiše k’o nesposobnog, a njega uzeše u gardu. Jebem ti pravdu, iz istog se gnijezda izveli, on u gardu, a ja nesposoban. Mislio sam da će me otac umlatit’ sikirom kol’ko je steg’o onu držalicu. Zateko sam ga na dr’njaku kad sam se vratio kući. Ne, nije ni riječ rek’o. Ma kak’i samo mi je pokaz’o glavom( pokaže glavom) da mu se gubim sa očiju.

(Sjedne)

Sirota mater je plakala bez suza. Bez suza, jeste bez suza, odavno je suza bila isplakala, za roditeljima, braćom, sestrama i djecom. Ma da vam ne pričam grdne priče.... Znala je jadna da mi ne gine sudbina seoske lude, jer me u vojsku ne uzeše, pa je plakala ali nije progovarala. Još kad slomi’ kosu u Ravnim livadama, zovu se ravne i selo se tako zove, a strmo je, strmo je...ma strmo je djavo kurac da polomi u njemu.

(Ustane i pokazuje)

Razmano’ ja kosom po onom čairu, a čair do iznad koljena, tvrda trava sve se pod kosom mota k’o da je žica, a ne trava. Udari’ kosom u kamen i puče kosa na troje. Srećom otac nije bio blizu mene, bojim se da bi me svojom kosom sasjek’o. Jedan kosac viknu:
(Oooooooo, Slomio kosu Djuro Kosac, Djurooooooooo Kostin.
Nedje o’tam na drugom brdu se neko odazva.
Oooooooooooooooj,
Nisam čuo dalje već sam utek’ da me otac na licu mjesta ne umalti k’o kaku šepavu džukelu. Glas da sam slomio kosu čuli naši rodjaci u gradu isti dan. Nije tada bilo telefona, sve s’brda na brdo se dovikivali.
Pošlje kad se otac smirio, sjeo me preda se i veli:
Nikake koristi od tebe nema. Samo me brukaš. Najbolje ti je da skočiš u neku jarugu. Gledaj da ne bude ona iz koje piju goveda, da vodu ne poganiš.
To reče i ode, a ja osta’, a u grlu mi se steže oće duša nazor da me napusti.
Sirota mater opet zaplaka bez suza i veli.
Djuro sine, valjda u ovom svijetu ima mjesta dje se muško ne mjeri puškom i širinom otkosa. Idi sine k’o ti je dao zube daće ti i nafaku. Na kraju sine idi u neki veliki grad, sva ološ bježi u velike gradove pa će valjda biti mjesta i za tebe koji nisi ološ ali si bakzus. Sreće nemaš pa to ti je...


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: