Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
dejo36 blog

Mladu mi dovedoše k’o da su je iz džepa izvadili.

Po selu se šuškalo da je došla za me trudna, meni nekako sve svejedno no ipak prionem na po’so da napravim jedno svoje, ako ovo prvo možda nije moje. Nisam znao, ali sam slutio, da je matori neku zamku pripremio.
Stignem u selo, a ono šator pred kućom, al’ ni traga od žalosti.
- Djuro sine dobro nam doš’o, u pravi čas! Evo slavimo braća su ti postali doktori, a i tebe ćemo da ženimo.
Okrenu mi se avlija oko glave: Kako da se ženim kad cure nemam, a da je imam ostavio bi je bolan, kad mi je srce ostalo u Brigitinim njedrima?

Slavite vi samo što su oni škole završili i što sam se ja pogrbio dok su postali to što jesu, a ja se ženit neću, zaš’o sam o godine dok sam nji’ školov’o.
A oni kurvini sinovi (skine kačket i prekrsti se) Bože sačuvaj k’o da nas nije ista majka rodila:

- Nemoj tako Djuro, Vreme ti je da se ženiš a to što si ti nama pomog’ vratićemo kad dodje vrijeme.

Dok sam se okren’o poče slavlje. Mladu mi dovedoše k’o da su je iz džepa izvadili. Oni se tamo vesele, a ja sjedim k’o na iglama, pobjeg’o bi al’ se bojim stiće me pa će puknut’ bruka. Svadba prodje ,a ja s mladom u sobu, kako udjošmo ona objesi nos i udari plač:

Ne plači dijete, ni meni k’o ni tebi nije do ove svadbe, imam skoro dva tvoja vijeka i gre’ota je da ti uzmem mladost, nego ti ujutro put pod noge pa idi. Ja ću te ostaviti nedirnutu pa se ti udaj za koga ti srce oće.
Ja to rek’o a ona zakuka k’o da joj je majka umrla:

- Uradi ono što uraditi moraš, meni povratka nema.-

Prekasno sam shvatio da je njen slinjenje bilo smišljeno samo zato da mi može čitav život nabijati na nos, da sam joj upropastio mladost. Umalo joj nisam sve upropastio pa je požurila da me odgovori od nauma da je ostavim „netaknutu“.

Već sutra ja naumio da se vraćam. Roditelji zapeli:
Idi Djuro al’ mladu ne vodi, stari smo, pomoć nam u kući treba.
Malo sam se kao bunio, a jedva sam doček’o da pobjegnem mojoj Brigiti. A’ jest djavola, kad sam se vratio Brigite nidje nema, k’o da je u zemlju propala. Tražio sam je svudje. Raspitiv’o se pa čak i u policiju išao. Nema je vele, ni oni ne znaju dje bi mogla bit’
Šta sam mog’o, opet na dva posla počnem da radim i svaku subotu.

Ne prodje ni devet mjeseci, a moja Andja se porodi. Muško! Dali smo mu ime Kosta. Po selu se šuškalo da je došla za me trudna, meni nekako sve svejedno no ipak prionem na po’so da napravim jedno svoje, ako ovo prvo možda nije moje.
Rodi ona meni još dva sina i nadjenu imena po svome: Goran i Zoran.
Matori je sjedio na dr’njaku i samo pljucn’o u stranu kad je čuo imena:

- Kad dajete djeci ‘vako meka imena, nije čudo sto je sve više buzeranata.-

Ja sam opet sljega’o ramenima i vratio se u Švajcarsku, na pos’o i opet na dva posla i svaku subotu da radim. Al’ Andja navalila u svakom pismu piše da‚ ’oće i ona u Švajcarsku, ili u Švajcarsku ili da se rastanemo. Već sam bio popustio kad me matori pozva kući i naredi:

- Krstu i Stevana kako znaš vodi u Švajcarsku.

Šta će oni tamo? Pa zar ih nisam iškolov’o za doktore?- zavapim ja.

Vodi i sine neću da mi se odnarode u Beogradu.

Nikako mi nije bilo jasno kako se ljudi mogu odnarodit’ u svojoj zemlji, ‚Al’ šta sam mog’, s’ matorim nije bilo razgovora. Njih dvojicu dovest’ u Švajcarsku bilo je teže nego dvojicu starije braće. Nakon skoro dvadest godina iselio sam se iz barake, iznajmio trosoban stan i pozvao braću. Zamolio sam Rajka da mi se nadje pri ruci, što je on rade duše pri’vatio i naravno naplatio to i to debelo.
 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: