Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
pogledaj

Српске мајке - ХЕРОИНЕ

     Оне живе ту поред нас на маргини живота, будне и када спавају, сите и када гладују, са својом дечицом у мислима и када су саме. Главе им пуне брига, руке пуне посла, а срце топлине. Мужеви без сталног запослења, немају ништа, а нису сиротиња. Станују у кућицама или тесним становима, где реч љубав није изгубила ни смисао ни садржај. Али, и она понекад ишчезне пред гомилом проблема и дугова.

     Деца им расту често окружена чуђењем и неразумевањем средине, уз питање „зашто вас је толико“, и јаловим салонским расправама „о жељеној и нежељеној деци“. Као да децу доносе роде,и као да ништа не зависи од Створитеља овог света. Држава их се сети у два маха: када је време опорезивања и регрутације. На њима Електродистрибуција тренира строгоћу.

     Живе скромно, тихо, повучено, али достојанствено. Изгарају усправне, прометејски, као хероине. Суштина те хероике налази се у вишеструкој жртви за децу, и одрицању од материјалног. Жртвовале су лагодан, комфоран и луксузан живот, а изабрале онај са пуно оскудице. Жртвовале су пословну каријеру, успех у друштву, да би себе потпуно посветиле деци. Одрекле се годишњег одмора, вечерњег изласка, француског вина и скупоцене хаљине.

    Њихова жртва је добровољна и христолика.

    Подносе ударце погледа пуних зависти од оних чије је сво богатство стало у лажни сјај златне наруквице. Презиру сажаљење, не траже милост ни милостињу, већ само очекују људско разумевање. У чињеници да стварају нови живот лежи величина њиховог подвига. Фабрикама рађају раднике, држави пореске обвезнике и браниоце, будуће произвођаче материјалних добара које ће уживати други.

    Оне су двострука мера човекољубља: њих према потомству, и нас према њима. Оне су потврда да слобода рађања није пука парола,односно мртво слово у параграфу.

    Да није њих, како би знали да ли човјек има душу? 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: