Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog

JOS MALO INFORMACIJA O PRETHODNOM BLOGU

 Liga džentlmena 
KADA su jednog osuđenika na smrt pitali koja mu je poslednja želja, odgovorio je - dajte mi da odigram još jednu partiju preferansa!
E, da su mu to dozvolili, dotični nikad ne bi bio pogubljen. Mogao bi da igra u nedogled, a da ne krši pravila. Osim onih nepisanih. I, naravno, da ne poštuje protivnike.
Za preferans kažu da je, nezvanično, najintelektualnija kartaroška igra, ali je zvanično najdžentlmenskija.
A, u tom kartaroškom džentlmenstvu idućeg meseca u Bečeju okušaće se više od 150 do sada prijavljenih igrača. Oni će se boriti za titulu svetskog prvaka u preferansu. Bečejci su se prvi dosetili da organizuju takav međunarodni turnir, tačnije preferans klub „Prefmasters“.
- Ovakvo takmičenje, bar koliko mi znamo, a znamo dosta, još nigde u svetu nikada nije održano - rekao nam je Nikola Popović, jedan od organizatora. - Ovog puta će to biti otvoreni turnir, ali ćemo idućih godina nastojati da se, prvo u zemljama gde se igra preferans, na nivou saveza, organizuju kvalifikacije, pa će samo oni koji prođu to „sito“ biti pozvani.
Pobednik će poneti prestižnu titulu „master 8“ - najbolji igrač preferansa na svetu za 2008. godinu. I, usput, 2.500 evrića pride za umeće.
Inače, preferans je kartaroška igra utroje, francuskog porekla. Nije, razume se, isključeno ni da su Francuzi samo prvi ustanovili pravila. Nešto slično, bar kako kažu knjige, igralo se još u starom Egiptu. Kako bilo, počeci igranja preferansa u Srbiji, u Beogradu, vezuju se za Kostu Cukića. Ovaj hajdelberški student i doktorant, za vreme knjaza Mihaila bio je ministar prosvete i finansija, a čuven je i po tome što je uveo dinar kao zvanično sredstvo plaćanja u Srbiji i osnovao Srpsko učeno društvo (preteču današnjeg SANU). Istorija ga pamti kao bivšeg ministra finansija koji je umro bez prebijene pare - stalno se vajkao da mu je plata prevelika i smanjivao je dok nije „dogurao“ do plate običnog činovnika.
Priča kaže da je Cukić, osim trotomne
„Ekonomije“, napisao i priručnik za preferans. Ako je ikad i postojala, ta knjižica se, izgleda, negde zagubila, jer danas u Srbiji maltene svaka ekipa igra po svojim pravilima!
Razlike su naročito izražene, igrači će znati o čemu je reč, oko toga da li se pik na „refeu“ igra ili ne, i koliko se „supe“ uzima kad je pred kraj partije „duplo padanje“. Nekadašnji srpski prosvetitelj se i posle 120 godina od smrti još pominje, ali u žargonu današnjih igrača „igrati po Cukiću“ znači odigrati logično, bez „špurijusa“, odnosno „parapsihološke“ sposobnosti da se sazna koje karte druga dvojica drže u ruci.
Preferans je džentlmenska igra u kojoj vladaju vrlo određena pravila i principi poštovanja protivnika. Kosta Cukić je za vreme igre postavljao „gardu“, ljude koji su pratili igru, i ako primete da neko pokušava da vara, izbacivali su ga i zabranjivali mu da ikada više igra preferans. Danas, doduše, nema garde, ali oni koji se pokažu kao nekorektni u tom smislu, kartaroško društvo jednostavno izoluje.
Nekada, dok je preferans bio „više od igre“, nastala je i ova izreka:
- Život je kao partija preferansa - moraš dva-tri puta dobro da odigraš, ostalo je rutina!

IGRA VIŠEG STALEŽA
Savremenu formu preferans je dobio oko 1840. u carskoj Rusiji, gde je prihvaćen kao igra višeg staleža, slično bridžu u anglosaksonskim zemljama. Danas se igra uglavnom na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i u Austriji, odnosno na prostorima bivše Austrougarske. Mada se u Srbiji preferans igra sa standardnim kartama, izvorne karte za ovu igru su one „mađarske“.

VOJVOĐANSKI MAJSTORI
U Srbiji se preferans najviše igra u Vojvodini, gde je registrovano 36 klubova sa oko 1.000 igrača, od kojih je 30 sa titulom velemajstora preferansa. Samo u Zapadnobačkom okrugu registrovano je 12 klubova sa više od 200 igrača. Takmičenja u preferansu organizovana su u čak dve lige.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

+++++++++
#1, 17.10.2008 - 10:51
Hvala.
17.10.2008 - 11:02