Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 Silvana Armenulic '76 - Nocas mi srce patiDA SE PODSETIMO...

Silvana Armenulić, pravo ime Zilha Barjaktarević. Rođena je u Doboju 1939. godine, a poginula je u saobraćajnoj nezgodi 10. oktobra 1976. godine kod mesta Kolari, na putu Beograd-Niš.

Bila je bosanskohercegovačka interpretatorka novokomponovanih narodnih pesama i sevdalinki. Svoje arhivske snimke sevdalinki snimila za arhiv Radio Beograda šezdesetih godina XX veka. Najpoznatije: Djevojka je pod đulom zaspala; Đul Zulejha; San zaspala; Svi dilberi, mog dilbera nema; Bol boluje mlado momče; Pusti me majko (Golube poleti); Bosa Mara Bosnu pregazila i Mene moja zaklinjala majka. Takođe na gramofonskim pločama snimila i: Zapjevala sojka ptica; Sinoć ja i moja kona; Snijeg pade, drumi zapadoše; Teško meni jadnoj u Saraj'vu sama; Moj dilbere; Djevojka viče s visoka brda; Kraj potoka bistre vode; Sejdefu majka buđaše; Rumena mi ruža procvala; Golube poleti; Vrbas voda nosila jablana; Da sam ptica; Zvijezda tjera mjeseca; A što ćemo ljubav kriti; Niz polje babo idu sejmeni.

Proslavila se interpretacijom novokomponovanih pjesama: Šta će mi život; Ciganine, sviraj, sviraj; Srce gori jer te voli; Nad izvorom vrba se nadnijela; Ludujem za tobom; Sama sam; Rane moje; Dušo moja i brojnim drugim. Snimila i duete sa raznim izvođačima širom bivše Jugoslavije: Aleksandrom Trandafilovićem (A što ti je mila kćeri jelek raskopčan, Ima dana), Cunetom Gojkovićem (Gdje si, da si moj golube, Kad u jesen lišće žuti), Arsenom Dedićem (Život teče, Sve bilo je muzika), Slavkom Perovićem (Krčmarice, daj mi vina; Kada smo se sreli prvi put; Katerina; Dođi, neznako draga). Snimila takođe singlicu sa grčkim pesmama.
Pitanje je kako bi danas izgledala muzička scena da se na današnji dan pre tri decenije nije tragično i prerano okončao život tada vodeće zvezde jugoslovenskog folka Silvane Armenulić. Nastradala je u saobraćajnoj nesreći u Kolarima 1976. zajedno sa sestrom Mirjanom (Merimom) Barjaktarević i violinistom Radetom Jašarevićem. Rođena kao Zilha Barjaktarević u Doboju 1939. godine, kažu da je bila žena u kojoj su se lepota i neodoljiv šarm stapali s predivnim glasom.

Jedni vele da je slavu stekla preko noći, drugi da je do Beograda i puta najpopularnije narodne pevačice došla preko kafana na magistrali. Bosanka raskošnog poprsja svoje ime iz marketinških razloga menja u Silvana, po italijanskoj glumici Silvani Magnani. Pored arhivskih snimaka sevdalinki koje je snimila za Radio Beograd, pevačica i danas živi zahvaljujući pesmama "Ciganine, sviraj, sviraj", "Ludujem za tobom", "Rane moje", "Srce gori jer te voli", "Sama sam"... i, naravno, "Šta će mi život".

Ova poslednja je spojila nju i još jednu muzičku legendu, Tomu Zdravkovića. Putevi su im neretko bili isprepletani. O svom poznanstvu i druženju sa Silvanom Toma je svojevremeno pričao:
- Vrhunac mog muzičkog opusa bila je saradnja sa Silvanom Armenulić, pevačicom koja me je srela u Leskovcu 1956. godine. Bila je na prekretnici. Imala je samo jednu popularnu pesmu "Nad izvorom vrba se nadvila", ali ne i hit. Loše je prolazila i bila je depresivna.

- Insistirala je da joj napišem pesmu, ali ja sam uvek bio u nekim romantičnim vezama koje su me inspirisale. Ljubav me je pokretala, pogotovo neuspešna. Šta da me tu povuče kad smo stari prijatelji? Sećam se da mi je pričala o svom braku, koji je bio labilan. Često mi je govorila: "Jao, ovaj život moj! Neka ide sve u đavola, kad mi ništa ne ide od ruke! Nit' brak, nit' ovo, nit' ono"...

- Dok smo se jednom vozili na koncert, kažem joj: "Znaš šta, da ti ja napravim pesmu baš kao što ti pričaš? Da napravim onako kako se osećaš? Onda ćeš bolje i pevati". I dam joj pesmu "Šta će mi život". To je bila njena priča - za života je ispričao legendarni pevač.

Nakon toga, pevačica snima prvi film "Ljubav na seoski način", ređa hitove jedan za drugim i postaje najpopularnija folk pevačica na jugoslovenskim prostorima. Udala se za Radmila Armenulića, tada "dobrostojećeg teniskog trenera", kasnije selektora jugoslovenske reprezentacije. Izbegla je sudbinu koja joj je, prema estradnoj sceni, bila namenjena - nije bila samo obična kafanska pevačica.
I, mada se o njihovom braku moglo svojevremeno svašta pročitati, pa i to da je uporedo imala avanturu sa sportskim novinarom Markom Markovićem, na bračnu sreću tačka je stavljena 10. oktobra pre trideset godina. Danas, Radmilo je jedan od retkih koji redovno obilazi njen grob:

- Ne znam da li se iko setio da obeleži tri decenije od Silvanine smrti. Svake godine izađem na grob sa ćerkom i suprugom. Da li će se neko s televizije setiti Silvane - ne znam. Sve ove godine samo moja supruga i ja održavamo Silvanin i Mirjanin grob. Bar dva puta godišnje ga posetimo - kaže suprug pokojne pevačice.

Poginula je mlada i tako postala prvi veliki mit jugoslovenske estrade sedamdesetih godina. Sahranjena je na beogradskom Novom groblju, tik uz rođenu sestru, a pored njihove večne kuće počiva i violinista Jašarević. Da li će pored Radmilove na Silvaninom grobu goreti još neka sveća, teško je reći. Baš kao što je teško pretpostaviti zbog čeka niko iz nekadašnje TV Beograd tj. RTS, Radio Beograda ili neko od kolega, nije našao za shodno da organizuje veče posvećeno ženi koja je ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici.

Možda zato što i pored referentne popularnosti i visoke pozicije na tadašnjoj sceni tragičnom događaju državna televizija nije pridavala značaj! Diskriminacija ove kraljice sevdalinki i narodnog melosa možda će biti jasnija kad se zna da je državna televizija 10. oktobra objavila vest o pogibiji šefa Narodnog orkestra i člana kolektiva RO RTB, violiniste Radeta Jašarevića, ne spominjući ni Silvanu ni Mirjanu?!

Poznavaoci tadašnjih medijskih prilika govore da je to bila "odmazda za incident koji se dogodio 1972. godine, u novogodišnjem TV programu, kad se, na opšte zaprepašćenje svih, Silvana Armenulić skinula u bikini, čime kao da je najavila erotsku plima narodnih vokalnih umetnica". I, televizija tri decenije ćuti? Baš "napredno", nema šta.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 11  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Jevtic (45)
kisssssssss
#4, 29.10.2008 - 10:08
+5, pozdrav
#3, 28.10.2008 - 10:24
voki52 (64)
+5 poz...
#2, 28.10.2008 - 10:11
+++
#1, 28.10.2008 - 10:10