Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
pogledajPatrijarh Pavle leži okružen sa šest ikona  28.10.2008. - 07:27 Patrijarh Pavle leži okružen sa šest ikona

Sveštenici koji dolaze svako jutro da pričeste patrijarha Pavla ne nose svoj molitvenik. Na stočiću s leve strane, odmah kada se uđe u bolničku sobu je patrijarhov molitvenik i Sveto pismo. Sve što je svešteniku potrebno za pričest patrijarha srpskog gospodina Pavla. I tako patrijarhu počinje svaki dan. S pozdravom sveštenika: „Pomaže Bog”, i njegovim odgovorom: „Bog pomogao”. A potom molitva i pričest.

Na zidu bolničke sobe je ikona Lazareva subota, patrijarhova krsna slava. Ali i poveći portret patrijarha srpskog. Skorašnji dar, od kako je u bolnici. U sobi je ukupno šest ikona. Među njima Bogorodica i Gospod. Kažu oni koji znaju patrijarha: „Kao i njegova kelija u Patrijaršiji koja nije pretrpana. Skromno”.
Desno od stočića na kome se priprema sve za pričest i čita molitva je patrijarhov krevet. U sobi je i veći sto, pokretna fotelja. O patrijarhu brinu dva lekara i sestre. Ali ga poslužuje i neki od monaha koji su neprestano pored Njegove svetosti.
Patrijarh ne može sam da se kreće i dan provodi sedeći u krevetu, a najčešće u fotelji. Do nje… Polako uz pomoć monaha. Međutim, i dalje povremeno čita.
- Dodajte mi molitvenik - zatraži tokom dana.
Češće mu monah čita.
Sveštenstvo koje obilazi patrijarha svedoči za „Blic” da, kada ga zdravlje dobro služi, povremeno sam počne da peva - tropare. A onda mu se pridruže oni koji se zateknu.
- Patrijarh najčešće peva tropar Preobraženju, ali i svoje slave.
Za patrijarha svi koji ga znaju kažu da je iskreni molitvenik. I danas u bolesničkoj sobi, on se pomoli pre i posle jela i obraduje se kada mu u posetu dođe neko drag.
- Ali ume i da izbegne razgovor sa onima sa kojima tog trenutka ne bi pričao. Napravi se malo, pravo da vam kažem, kao da spava - kaže jedan od posetilaca patrijarha Pavla.
Pitamo ga o čemu patrijarh priča?
- Najradije se seća starih dana i ponekad citira apostola Pavla - kaže naš sagovornik.
Nemamo informacija o tome koliko je patrijarh u stanju da prati sve ono što se u javnosti povodom njegovog statusa ovih dana piše i priča. Van Vojnomedicinske akademije, i dalje se u javnosti nagađa da li je potpis na patrijarhovoj molbi za razrešenje autentičan.
Vladika niški Irinej izjavio je juče za „Blic” da je patrijarh Pavle nekoliko dana pre objavljivanja njegove molbe u javnosti lično u razgovoru sa članovima Sinoda potvrdio svoju volju da bude razrešen ove funkcije.
On ovim odgovara na sumnje koje su proteklih dana u javnosti iznosile pojedine vladike, aludirajući na to da patrijarh možda nije sam potpisao molbu za razrešenje.
- Imam informaciju da je prihvatio razgovor sa članovima Sinoda i da im je lično saopštio svoju odluku. Ne znam da li je on potpisao molbu ili ne, ali i usmena reč ima snagu pisane reči. On je tu svoju želju izrekao sa punom svešću i saznanjem i ja u to ne sumnjam - kazao nam je juče vladika niški Irinej. Prema Ustavu SPC, kada se vrhovni poglavar povuče, Sabor je dužan da u roku od tri meseca izabere novog. U ovom slučaju, ako Sabor 11. novembra usvoji patrijarhovu molbu, novi poglavar bi trebalo da bude izabran najkasnije do 11. februara. Međutim, poznavaoci odnosa u SPC tvrde da nije logično očekivati da se izbor novog poglavara tako dugo prolongira. U svakom slučaju, ostavkom patrijarha Pavla SPC neće ostati bez vođstva i Crkvom će u slučaju i da se izbor oduži rukovoditi Sinod, kao i prethodnih meseci.
- Teorijski je moguće i da novi patrijarh bude izabran već 11. novembra kada je zakazan redovni Sabor SPC. Kada Sabor konstatuje da je poglavar doneo odluku da se povuče i usvoji je, može odmah da se pređe na izbor novog ako raspoloženje među vladikama bude takvo. Kada je biran patrijarh Pavle, Sabor je u istom danu usvojio lekarski nalaz da patrijarh German nije više u mogućnosti da obavlja dužnost poglavara, zatim je delegacija otišla na VMA u posetu Germanu, a kada su se vratili, uveče su izabrali novog patrijarha. Tada je to, međutim, bila formalnost jer među vladikama nije bilo konflikta. Sada niko ne može unapred reći kada ćemo dobiti novog poglavara - kaže  Živica Tucić, urednik Versko-informativne agencije.
U predviđanju datuma kada bi mogao biti izabran novi patrijarh svakako treba imati na umu da vladike pre glasanja moraju da razreše nedoumice oko toga ko sve ima pravo glasa, a ko i pravo izbora. Kako je  već pisano, pojedine vladike će tražiti da pravo glasa imaju svi arhiepiskopi iz Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, ali je najverovatnije da bi pravo da bira ali ne i da bude biran mogao imati samo vladika Jovan. Pitanje je takođe da li penzionisane vladike, na primer bivši vladika zahumsko-hercegovački Atanasije, ima pravo da bude biran za patrijarha. Po Ustavu SPC, izbornoj sednici moraju da prisustvuju dve trećine članova Sabora, a prema računici koja uključuje vladike iz Makedonije, pravo glasa bi imalo 45 episkopa. Oni će birati, kako u Patrijaršiji računaju, između 35 kandidata koji imaju vladičanski staž duži od pet godina. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Malo je takvih ljudi u SPC (Srpskoj pravoslavnoj crkvi).
#1, 28.10.2008 - 21:19