Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
pogledaj
Odziv slike i rezolucija bitni za dobar LCD ekran
Odaberite tanki monitor
 29.10.2008.
Odaberite tanki monitor
LCD ili flat panel monitori su se godinama koristili samo za notebook računare, ali je sve brži razvoj doprineo poboljšanju performansi i sniženju cena, učinivši ih tako nezamenljivim i za desktop računare. LCD monitori su lagani, vrlo tanki i koriste mnogo manje energije nego CRT monitori. Uz pomoć stručnjaka iz „PC Centra“ ukazaćemo vam na neke bitne stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira i kupovine monitora.

Jedna od najvažnijih karakteristika je ta da LCD monitori imaju fiksnu rezoluciju, prema kojoj morate da podesite svoj računar. U suprotnom, sledeće stvari mogu da vam se dogode:
1.Slika neće biti oštra i jasna.
2.Monitor će centralizovati sliku u novoj rezoluciji, odnosno smanjiti veličinu i ubaciti crni okvir oko slike.
3.Monitor će pokušati da raširi sliku kako bi se popunio ceo ekran, što će opet uticati na jasnoću slike.
Ovo znači da prilikom kupovine prvo obratite pažnju na rezoluciju i uporedite sa onom koja vama odgovara. Visoka rezolucija nije uvek najbolje rešenje. Uz visoku rezoluciju imaćete više prostora na ekranu, ali ikone i slova će biti manji (ovo naravno kasnije možete sami podešavati). Ako računar koristite samo za surfovanje internetom, pisanje imejlova ili obradu dokumenata, onda je verovatno najbolji izbor monitor niže rezolucije jer je jeftiniji i na njemu ikone i slova neće biti mali. Ali ako koristite profesionalne aplikacije kao što su programi za obradu video sadržaja i slika, onda će vam sigurno trebati monitor veće rezolucije.

Glavne karakteristike
:
Veličina ekrana: Ova mera pokazuje razdaljinu između jednog donjeg ugla i njemu naspramnog, gornjeg ugla i nema nikakve veze sa rezolucijom (na primer, veći ekran ne garantuje i veću rezoluciju).
-Još jedna značajna karakteristika je odnos između horizontalne i vertikalne strane monitora, tzv. Aspect Ratio. Kod CRT monitora odnos je 4:3, dok su sada aktuelni i sve popularniji widescreen - 16:9 ili 16:10.
Vreme odziva: ova karakteristika se odnosi na vreme koje je potrebno pikselu da se uključi, odnosno da pređe iz crnog u belo. Ovo vreme se izražava u milisekundama i što je kraće, to je bolje. Na monitorima sa velikim vremenom odziva tokom brzih pokreta ekran će se zamutiti. Preporučljivo je da se odabere monitor sa vremenom odziva od 5ms ili kraćim.
Osvetljenost: Ova karakteristika pokazuje koliko dobro ćete videti slike na svom ekranu u svetlom okruženju. Označava se kao kandela po kvadratnom metru (cd/m²) i što je veća, to je bolje. Za uobičajenu kancelarijsku ili sobnu upotrebu monitor sa osvetljenjem od 300 ili 400 cd/m² je sasvim dovoljan, ali ako će vam monitor biti direktno izložen sunčevoj svetlosti, onda taj broj treba da bude mnogo veći.
Kontrast: Ova karakteristika pokazuje različitost u osvetljenju između maksimalne bele i maksimalne crne koje monitor može da generiše. Što je veći ovaj odnos, to je bolje.
Ugao gledanja: U zavisnosti od ugla pod kojim se monitor nalazi u odnosu na korisnika, korisnik neće moći da vidi ceo sadržaj ekrana. Ova karakteristika označava maksimalni ugao pod kojim korisnik može da stoji u odnosu na ekran a da i dalje vidi sadržaj na ekranu. Obično se koriste dve mere, jedna horizontalna i jedna vertikalna. Međutim, s obzirom na to da većina korisnika sedi direktno ispred monitora, ova karakteristika i nije toliko važna.

Uporedna tabela ekrana
BENQ BENQ G900HDA SAMSUNG
G2010WA HD Ready 923NW
Dijagonala 20” 18,5” 19”
Rezolucija 1680 x 1050(WSXGA+) 1366 x 768 1440 x 900
Aspect ratio 16:9 16:9 16:9
Vreme odziva 5ms 5ms 5ms
Osvetljenost 300 cd/m² 300 cd/m² 300 cd/m²
Kontrast 1000:1 1000:1 1000:1
Ugao gledanja 160/160 170/160 170/160
Cena (dinari) 10.554 10.554 13.080 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Ja imam LCD Belinea 19'' WIDE.Pozdrav,voki.
#1, 29.10.2008 - 08:38
moj lcd samsung 22
poz..
29.10.2008 - 08:50