Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
flertmajstor blog

KAFA JE ZDRAVLJE, PODMLADJUJE TELO I OSTALO...

/////////////
-----------------
/////////////
...ili PIJTE KAFU A NE CAJ
/////////////
-----------------
/////////////
KAFA je najveći izvor antioksidanata u našoj ishrani, važniji od voća i povrća, pokazali su američki istraživači.

Naučnici su merili sadržaj antioksidanata u stotinak različitih namirnica, uključujući povrće, voće, orahe, začine, ulje i pića. Ovi rezultati su onda poređeni sa podacima američkog Ministarstvom za poljoprivredu, koji je utvrdilo u kojoj meri je svaka od tih namirnica zastupljena u ishrani Amerikanaca.

Ispostavilo se da je kafa, s kofeinom ili bez njega, daleko najveći izvor antioksidanasa, kad se uzme u obzir količina koja se popije. Za njom dolazi crni čaj, a potom banane.

Amerikanci više antioksidanata dobijaju iz kafe nego iz bilo koje druge namirnice, saopšteno je na godišnjoj Konferenciji američkih hemičara održanoj u Vašingtonu. Ovo otkriće ne važi samo za Amerikance već reflektuje trend u čitavoj Evropi, gde se dnevno popije oko milijardu šolja kafe. Antioksidanti pomažu telu da se oslobodi štetnih slobodnih radikala, molekula koji uništavaju ćelije i DNK. Antioksidanti dokazano imaju dobar efekat na zdravlje, uključujući zaštitu od srčanih oboljenja i raka. Druge studije su povezale ispijanje kafe sa smanjenim rizikom od raka jetre i debelog creva, sekundarnog dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Utvrđeno je da odrasla osoba tokom dana popije prosečno 1.64 šoljica kafe i preko nje unese 1299 miligrama antioksidanata. Najbliži takmac je čaj sa samo 294 miligrama. U prvih pet su banana sa 76 miligrama, sušene semenke sa 72 miligrama i kukuruz sa 48 miligrama.

Ali naučnici preporučuju da se dnevo popiju dve šolje kafe i da se nipošto ne zanemaruje blagotvorno dejstvo svežeg voća i povrća na zdravlje. Bez obzira na to što kafa pruža dosta antioksidanasa u maloj šolji, voće i povrće su ipak zdravi, zbog visokog sadržaja vitamina, minerala i vlakana.

(Izvor: http://www.msnbc.msn.com/id/9105892/ )

I zato meni dan počinje ovako...

1f9a369278.jpg

...nes "sa ništa", bez šećera, bez mleka... za odrasle ;)))

Što kažu... ne odvajam se od cucle... kad vozim bicikl, umesto vode zataknuta kafa... na put kolima ne krećem bez flaše od litar... čak sam i na skuter ušrafio držač za kafu :)))))))

I zato... koja me želi osvojiti... ebes burek, ajvar, sarmu... daj bre...A posle da prilegnemo ;)))))


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

hahhhaha:)dobar si hahahahah
#1, 29.10.2008 - 10:09
Koja me to hvalila?!? ;)))
Hvalaaaa
29.10.2008 - 10:12