Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Mercutio blog
Nemački jezik je relativno lak.Za onog ko zna latinski, i ko je naviknuo na padeže, nemački jezik ne predstavlja neku teškoću.To je ono što profesori nemačkog kažu na prvom času, ali... A onda počinju da drže predavanja sa  der, die, das, den itd, govoreći da je sve dalje u stvari logično. A to znači lako.
    E sada ćemo zato na sledećem primeru i dokazati koliko je nemački jezik lak i jednostavan. Kao prvo, potrebna nam je jedna knjiga na nemačkom jeziku. Radi se o jednoj prelepoj knjizi u skupom platnenom povezu,koja je izdata u Dortmundu,a koja govori o običajima u plemenu Hotentota (nemački: Hottentotten).
    Knjiga govori o tome kako kengure (Beutelraten) hvataju i zatvaraju u kaveze (Kotter), koje zatim prekrivaju tkaninom (Lattengitter) da bi ih zaštitili od nevremena. Na nemačkom se ti kavezi zovu: Kavezi prekriveni tkaninom (Lattengitterkotter), a kada su u njima i kenguri, to su onda (Lattengitterkotterbeutelraten). Jednog dana su Hotentoti uhvatili ubicu (Attentater), optuženog da je ubio majku (Mutter), takodje iz plemena Hotentota (dakle Hottentottermutter), majku priglupog i mucavog deteta (Stottertrottel).Ta se majka na nemačkom dakle zove Hottentottenst


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

misha31 (41)
Dakle reci jednostavnije,rečenica koju nemački lingvisti sa spskog nisu nikako mogli da prevedu na Deutsch je "Kobasica cvrči!"
#1, 02.04.2008 - 15:43