Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
pogledajUpis godine na budžet za sve studente

Studenti Beogradskog univerziteta upisivaće naredne godine studija po izmenama Zakona o visokoškolskom obrazovanju i uputstvu radne grupe koje su juče usvojili članovi Senata BU, ali prema saznanjima „Blica“ velika je verovatnoća da će svi koji su ostvarili najmanje 42 boda potrebna za upis studirati o trošku države.

Radna grupa Senata sačinila je uputstvo dekanima - tumačenje usvojenih izmena Zakona o visokom obrazovanju, i to su članovi Senata juče usvojili. Dakle, fakulteti mogu povećati broj studenata o trošku države za najviše 20 odsto, a ko će od njih činiti taj broj znaće se pošto Ministarstvu prosvete dostave tačan broj onih koji su ostvarili najmanje 42 boda i posle konsultacija sa Ministarstvom finansija. „Blic“ saznaje da se broj manje-više zna, i da je ostalo da se proveri još svega nekoliko fakulteta. Podaci ukazuju da broj nije zavidna, što znači da će najverovatnije svi, ili bar većina upisati narednu studijsku godinu o trošku države. Da većina fakulteta nije ostvarila kvotu od sto odsto ranije budžetski upisanih studenata, potvrdio je juče i rektor BU Branko Kovačević.
- Većina fakulteta neće imati ni tih sto odsto finansiranih iz budžeta. Broj premašenih kvota biće samo na humanističkim naukama. Manje su mogućnosti da se to desi na drugim fakultetima. Verujem da će biti prelivanja sredstava s jednih fakulteta na druge. Radi se o parama u masi i biće prelivanja, tako da će neki da dobiju onoliko koliko imaju, a drugi više. To će se kasnije kompenzovati kroz neke troškove, ali mora da se radi u dogovoru sa ministarstvima prosvete i finansija. Dobra volja svih činilaca u toj igri postoji, ali ne treba obećavati ono što ne može da se ispuni - rekao je Kovačević novinarima posle sednice Senata BU.
Neda Bokan, prorektor za nastavu BU i koordinator radne grupe koja je sačinila predlog uputstva za upis studenata, kaže da studentima pomeranje upisa ne remeti rokove za konkurse u domovima i stipendije.
- I prethodnih godina studenti su se upisivali tokom celog oktobra. Oni tačno znaju koje su uslove postigli. Upisivanje je samo formalnost. Upis treba što pre završiti kako bi nastavili da se bavimo korekcijom studijskih programa i opterećenošću studenata - kaže Bokan.
Skupština Srbije usvojila je prošle nedelje izmene Zakona o visokom obrazovanju kojima se postepeno povećava broj bodova za upis naredne godine da bi se 2010. stiglo do svih 60. Samofinansirajući mogu da pređu na status budžetskih ako se rangiraju po bodovima i prosečnom ocenom u toj školskoj godini.

Novi studenti u Senatu
Senat BU usvojio je odluku Studentskog parlamenta o novoimenovanim članovima tog tela iz reda studenata - Danilo Jeremić, Borivoje Bjelić, Bojan Lukač, Mladen Lisinca, Marijana Kostadinović, Ognjen Pantelić i Aleksandar Mihajlović.

Što više na budžetu
Prorektor za nastavu BU Neda Bokan kaže da je dekanima fakulteta napomenuto na sednici Senata da nađu sve moguće zakonske okvire u kojima mogu da upisuju studente na budžet.
- Sigurna sam da će fakulteti i Ministarstvo prosvete iznaći načina za upis što većeg broja studenata na budžet kako ne bi studenti trpeli - kaže Bokan. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ja mislim da bi svima trebala da se pruzi prilika,da se prvu godinu skoluju o trosku drave, dosta ima pametne dece ciji roditelji nemaju para.pa ako se ispostavi da su dobri djaci nek ih drava skoluje,a one studente koji skolu zavrsavaju po 10-15 godina,nek skoluju mame i tate
#1, 30.10.2008 - 21:25