Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 Milan Mladenović, (21. septembar 1958 - 5. novembar 1994) je bio jugoslovenski rok muzičar, najpoznatiji kao pevač i gitarista beogradske rok grupe Ekatarina Velika.

Rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, od oca Spase (rodom iz Kruševca), koji je bio vojno lice i majke Danice (iz Makarske). U šestoj godini se sa porodicom seli u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu završava 11. Gimnaziju u kojoj krajem sedamdesetih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osniva svoj prvi bend - Limunovo drvo.

Godine 1980., zajedno sa Mihajlovićem, Dušanom Kojićem - Kojom i Ivanom Vdovićem - Vdom, Mladenović osniva svoj prvi značajniji sastav - Šarlo Akrobata. Nekoliko pesama grupe ("Niko kao ja", "Ona se budi", "Oko moje glave", "Mali čovek") ubrzo je objavljeno na kultnoj kompilaciji "Paket aranžman", a 1981. godine izlazi prvi i jedini album benda - "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...". Usled međusobnih nesuglasica, Mladenović i Kojić se uskoro razilaze te Mladenović sa Dragomirom Mihajlovićem formira novi bend Katarina II.

Tokom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla akrobate Ivan Vdović. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album „Katarina II“, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Mihajlović kao nosilac prava na ime Katarina II uskraćuje grupi pravo da se dalje njime koristi, te bend bira novo ime - "Ekatarina Velika". Godine 1985. izlazi istoimeni album koji dobija povoljne kritike te skreće pažnju na bend. Album iz 1986., "S vetrom uz lice", lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma.

Младеновићев гроб на београдском Новом гробљу
Mladenovićev grob na beogradskom Novom groblju


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 20  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

kazu da imamo jos samo par godina za nas....
#1, 05.11.2008 - 10:07
Da...
05.11.2008 - 10:10