Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
mazaaki blog
 Ko neželi da se smara neka zaobidje...

 

УПОЗНАЈ СЕБЕ    Добро питање: има ли сврхе упознати себе, ако сте лишени права на избор? Ја бих поставио питање: да ли сте лишени права на избор ако сте спознали себе? И дао одговор: буди истина, буди сопствена истина! Не може се лажним осмехом задовољити душа, нити се оковима челичним може ускратити страст, та покретачка снага животу, без које би човек био мртав. Постоји само један избор у две варијанте: живот или смрт. Или “јеси“ или “ниси“. Живот ти је непрестано рађање а смрт непрекидно умирање. Прихватиш ли истину, спознао си себе. А истина је и једно и друго. У том избору постоји још нешто, поред самоспознаје, што се приказује као спознаја а заправо је највећа препрека при избору: “живот или смрт“ а то је наметање воље од стране околине. То је највеће искушење за људски ум на путу ка избору.
    Као реакција на: наметање туђе воље и понижавање јавља се отпор у виду борбе за самопоштовање. Природно, човек корача ка смрти борећи се да продужи живот. На том путу он се непрестано рађа и умире.
    Битисање је река која постоји све дотле док извор изнедрује воду, дајући јој снагу а она, река, се креће ка океану у коме умире а остаје да постоји. Сво њено битисање је везано за извор. Она траје све док извор постоји. Сво време свога тока она се рађа сваком новом капи која се слије у њу и сво време је изложена изазовима смрти од утицаја околине. На крају се претвара у неки други облик битисања. Њен извор и њено рађање траје до “линије“ океана на којој умире. Замислите тај тренутни прелазак из рађања у умирање које траје непрестано, захваљујући непрестаном рађању. Свака река има своје битисање које је исто за сваку реку. Разлика је само у снази којом битише. Битисање је шаблонско и нема никакву драж. Оно је монотонија попут утабане стазе у провинцији којом сви пролазе на исти начин, без сопствене визије, вођени стазом којом је прошао први путник, можда и у заблуди и сасвим случајно.
    Када посматрате реку, укроћену обалама, видећете њену борбу да изађе из омеђеног јој простора и тежњу обала да се споје. Нити река, нити обале, могу упознати себе па су њихове борбе: борба непознатог у непознатом. Исход такве борбе је: дивљина понора. Када би спознали себе, понора неби ни било а обале би се љубиле на широким мостовима копна.
    Људски живот је изнад битисања и вредан је онолико, колика је наша моћ самоспознаје.
    Све што тражимо и што желимо, прво морамо наћи у себи и својој истини, да неби водили непознату борбу у непознатом, правећи непремостиве поноре у својој души.
    Само јак карактер може себе да упозна и својом вољом изабере сопствени пут у раскршћима живота.
    Зато буди карактер, упознај себе и своју истину и отклонићеш узрок патње. Не осврћи се на последице немира, оне те заводе у ђавољу дивљину.
    Живи свој живот јер је теби дат да промислиш са њим. Немој само битисати, уздигни се изнад животиње и покажи неисказани карактер који вапи да се докаже али твој страх је оклоп твом карактеру и твој велики грех.

 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 15  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Rockman (50)
Radi se na tome uveliko...:-)))
#3, 06.11.2008 - 11:58
S´poštovanjem !
06.11.2008 - 12:20
polux (47)
ja sam za danas izabrao da u 6 budem u kaficu....doci ce kumasin,picemo pivo i gledati partizan na plazma tv.....i tako svaki dan izaberem bar po jednu stvar samo za sebe....a ostalo diktira ona drolja sto se zove zivot....al' ja je zajebem dnevno bar jednom hehehehe....
#2, 06.11.2008 - 11:47
Pošteno... !
06.11.2008 - 12:19
Људски живот је изнад битисањаи вредан је онолико,колика јенаша моћ самоспознаје.

pozz
#1, 06.11.2008 - 11:38
Pozzzz :)))
06.11.2008 - 12:18