Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
LuCkAsTa86 blog
I mislite da vam u zivotu nista ne ide kako treba procitajte ovo....
Stablo kroz 4 godisnja doba

Posmatraj stablo. Razmišljaj o njemu kroz godišnja doba. Videceš kako nailazi na mnoga iskušenja.

U prolece, radovaceš se gledajuci ga kako mu cvetaju pupoljci. Možda i neceš zapaziti kako teško podnosi kasne snegove i hladne vetrove koji dolaze sa severa.

Svida ti se stablo kako se lagano njiše na toplom letnjem suncu? Ali možda neceš shvatiti kako je žedno u sušnim razdobljima. Možda neceš cuti vapaje za toplom letnom kišom kako bi utolilo žed.

Svidaju ti se sjajne šarene boje njegove jeseni, kad se stapa s drugim stablima kako bi ti mogao uživati u prelepom predelu? Ali primecuješ li njegovo ukoceno telo na hladnoj kiši u ledenom januaru? Uocavaš li zebnju kad mu vetrovi odnose list po list?

Zimi ce ti se svideti vijugave siluete koje beli sneg i hladnoca stvaraju na njegovim granama. Ali cuješ li kako mu grane pucaju od studeni i težine snega?

Promatraj stablo. Razmišljaj o njemu od jednog do drugog godišnjeg doba. Pored lepote uoci patnju.

I reci sebi: slicno mi je. Ima svoja godišnja doba kao i ja. U njima otkriva svoju lepotu. U njima prolazi svoje kušnje. Jer život, coveka ili stabla, ima lepih dana ali i nevremena, oluja, grada, suše…

Ne postoji život bez iskušenja. Nemoj misliti da život nije zaslužio življenje. Suprotno. Svako iskušenje skriva jedan trezor. Otkriceš ga ako razbiješ školjku patnje. Na dnu se nalazi blago: ono ce promeniti tvoj život u blistavi dragi kamen.

Iskušenje te može srediti. Matirati. Može se sruciti na tebe kao što se prirodna nepogoda sruci na stablo. Ali iskušenje je poziv na uzdignuce. Zamisli šta bi bilo od leptira da ne želi izaci iz caure. Zamisli koliko bi nestalo lepote kad gusenice ne bi prihvatile iskušenje promene.

Covek raste menjajuci se: od razdora u susret, od napuštanja u prihvatanje. Tako zrijemo prihvatajuci mnoga umiranja citavoga životnog veka, umiranja vode u nova radanja.

Ne trci prema iskušenjima. Pusti godišnjim dobima da se pobrinu za taj posao.
Ali kad se iskušenja isprece na putu, ne beži. Ne odustaj. Uspravi se. Guraj napred. Idi dalje. Posmatraj stablo. Misli o njemu kroz godišnja doba. I uci se od njega. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vld (42)
.
#2, 28.04.2011 - 12:09
woooooow...:)
#1, 28.04.2011 - 00:54