Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Gaxy79 blog
 Jos jedan od bendova po kojem je niski rok prepoznatljiv....

NOVEMBAR - biografija 


Krajem osamdesetih godina jedna od najperspektivnijih zagrebačkih grupa su bili Studeni Studeni, orijentisani na melodični punk-rock, na tragu novog američkog zvuka. Grupa je uspela da objavi maksi singl "Čisto kao suza" (Search & Enjoy 1990), a sa početkom rata je prestala sa radom.

Njihov gitarista i pevač, Zoran Kostić - Kosta, se u leto 1991. godine preselio u Niš gde je odmah prihvatio ponudu da svira bas u grupi Glas Amerike. Mesec dana kasnije, Kosta je prešao na gitaru, grupa je dobila ime Novembar i zagrebačka muzička priča je nastavljena. Maja 1992. godine kao gosti sviraju na Palilulskoj olimpijadi kulture jer su Studeni Studeni prethodne godine pobedili na toj manifestaciji. U to vreme u grupu dolazi basista Zoran Ranđelović koji je pre toga svirao u raznim sastavima iz Karlovca, kao i u Noćnoj straži Borisa Novkovića. Uz aktivnosti sa grupom, Kosta počinje da radi kao muzički saradnik na Radio Nišu.

Debi CD "Deguelo" snimaju 1993. godine u postavi: Kosta, Zoran Ranđelović, gitarista Sale Đokić (ex Glas Amerike) i bubnjar Sava. U pesmi "Gledaj kako Ijubav umire" solo na gitari je odsvirao Milan Mladenović. Sve materijale je komponovao Kosta, dok je tekst za pesmu "Rođendan" napisao Zvonko Karanović, a za "Ja sam je volio" Denis Romac. Pored "Ja sam je volio" na ploči se našlai "Gledaj kako Ijubav umire" iz repertoara grupe Studeni Studeni.

Krajem juna 1996. godine Novembar su svirali na Zgaga festivalu u blizini Ljubljane sa serijom sastava sličnog opredeljenja sa prostora bivše Jugoslavije.

Drugi CD "Blues južne pruge" objavljuju početkom 1997. godine u produkciji Gorana Kostića i sa novim bubnjarom Zoranom Vidakovićem. Na ploči se nalazi obrada pesme "Baby, Baby" niškog sastava Fleke i "Mesto pod Suncem" zagrebačke grupe Zvijezde. Kao autor teksta za pesmu "Posle svega kiša" opet se pojavljuje Zvonko Karanović. Njegove pesme inspirisane rock muzikom su objavljene u knjigama "Blitzkrieg" (samizdat), "Srebrni surfer" (SKC Niš 1991), "Mama melanholija" (Prosveta 1996) i "Extravaganza" (Gradina 1997).

 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: