Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog
 Latinska reč "vatican" izvedena je iz dve reči: vatis = prorok i can-zmija. Vatikan - grad i bazilika Svetog Petra u Rimu, sagrađeni su na starom paganskom mestu nazvanom Vaticanus Mons ili Vaticanus Collis, što znači "brdo proroštva" ili "zmija proroštva". Novčići kovani u Vatikanu često su nosili oznaku CITTA DEL VATICANO što znači Grad Proroštva. ("The Wine of Babylon").

OD PETROVA GROBA DO NAJVEĆE CRKVE NA SVIJETU
http://www.vatican.va/
U Vatikanu je  nakon gotovo godinu dana restauracije ponovno otvorena najveća i najraskošnija među paganskim grobnicama ispod bazilike svetog Petra.

Mauzolej Valerijevih zatvoren je staklom a kako bi se pomoglo da se očuva postavljen je i sustav stalnog praćenja temperature i vlage. Restaurirana grobnica je predstavljena medijima a turisti će je moći obići po najavi i u pratnji vodiča.

Nekadašnji otvoreni prostor poganskih grobova starog Rima ispod Vatikana pokrio je u četvrtom stoljeću car Konstantin kako bi na mjestu gdje se po vjerovanju nalazi grob svetog Petra, izgradio prvu baziliku.

Grobnica je nakon jednogodišnje obnove u kojoj su popravljene štete nanesene vremenom ali i prijašnjom nestručnom obnovom, ponovno osvanula u svoj svojoj raskoši s višebojnim reljefima i mramornim zidovima, izvijestila je agencija ANSA.

U vatikanskom podzemlju, na dva koraka od grobnice sv. Petra zahvaljujući restauraciji ponovno su se pojavila lica Kaja Valerija, njegove supruge Flavije Olimpije i njihove dvoje djece, Kaja Valerija Olimpiana i Valerije Massime.

Rodonačelnik obitelji Valeri, oslobođeni rob bogatog obrazovanja, dao je za svoju obitelj sagraditi poganski mauzolej na vatikanskoj nekropoli no nije znao da će kao prve morati pokopati svoju djecu u dobi od 4 i 12 godina. Ona su umrla u epidemiji kuge koja je harala Rimom 166.

Pored likova članova obitelji, koji su prikazani kao drevni filozofi okruženi simbolima znanja, u nišama mauzoleja nalazile su se i skulpture poganskih bogova starog Rima. U jednoj niši nalaze se i poruke radnika koji su gradili grobnice; one slave Isusa Krista i Petrovo prijestolje.

Predstavljajući obnovljeni mauzolej predsjednik Radionice sv. Petra u Vatikanu, kardinal Angelo Comastri, istaknuo je kako te poruke dokazuju vjerodostojnost tvrdnji da je na tom prostoru pokopan i utemeljitelj Crkve, apostol Petar.

"Nalazi u nekropoli, pa i oni poganski, dokazuju da bazilika nije ovdje podignuta iz hira nego zato što pod njom stoji povijest koja je čuvana krajnjom brižnošću, a to je povijest apostola Petra.

Petar je nakon što je došao u Rim ubijen u Neronovom pogromu kršćana, kršćani su ga nakon što je bio raspet donijeli na mjesto gdje se danas nalazi oltar", rekao je kardinal Comastri istaknuvši kako ta povijest opravdava nazočnost Pape uz Petrov grob, prenosi Il Giornale.

Jednogodišnja obnova mauzoleja stajala je oko 200.000 eura, navodi list i dodaje kako je vatikanska nekropola još uvijek velikim dijelom neistražena i zakopana pod zemljom.

>             Vatikanski muzeji
ubrajaju se među najvrijednije muzeje svijeta, a zapravo se sastoje od 6 cjelina: Egipatskog muzeja, Etruščanskog muzeja, Sikstinske kapele, Rafaelovih stanci, Pinakoteke i Etnološkog muzeja. Svatko će naći nešto za sebe, a mi ćemo samo spomenuti neka od znamenitih djela koja se u njima nalaze: statua Laokonta, Michelangelove freske 'Stvaranje čovjeka' i 'Posljednji sud' u Sikstinskoj kapeli te Rafaelove 'Disputa o sakramentu' i 'Atenska škola'.
>        Trg sv. Petra     
Trg je projektirao veliki Bernini, okružen je kolonadama, koje se sastoje od 284 stupa poredanih u četiri reda, a na kolonadama su pak 162 statue svetaca. Zanimljivo je da na sredini Trga postoji 'točka' odakle te iste kolonade možete vidjeti kao da su sve u jednom redu, a kad ih gledate s kupole sv. Petra, izgledaju kao 'ruke' koje grle svoj narod, što i je bila projektantova namjera kako bi dočarao poslanje današnje Crkve!

Nasred Trga nalazi se egipatski obelisk, koji potječe još iz 13. stoljeća prije Krista! U Rim ga je doveo 'ludi' car Kaligula, dok je na današnje mjesto postavljen u 16. stoljeću. S lijeve i desne strane obeliska su fontane, koje uvelike pridonose simetričnosti trga.

> U Vatikanu se nalaze najveća umetnička dela.Kolekciju čini 60 hiljada neprocenjivih dela,raspoređenih u 1407 soba ( Mikelanđela,Da Vinčija,,bernini Botičelija...)Mnoga dela su skulpture teške po nekoliko tona.Najveća dela su arhitektonska:Sikstinska Kapela,bazilika sv. Petra.Mikelanđelovo slavno,spiralno stepenište,koje je vodilo u Muslo Vaticano-neprocenjiva zaveštanja čovekovog kreativnog genija.
>Bazilika sv. Petra ima mermernu fasadu,ukrašenu sa 140 statua svetaca,mučenika,anđela.Herkulovsko zdanje se pruža širinom 2 terena za fudbal i dužinom od zapanjujućih 6 terena..Pećini slična unutrašnjost,može da primi 60 hiljada vernika-100 puta više od populacije Vatikana,najmanje zemlje na svetu
>Trg sv. Petra ispred nje predstavlja široko prostranstvo prekriveno granitom.Ispred bazilike nalazi se 284 stuba,koja se šire u 4 koncentrična kruga.Arhitektonski-trompe de l'oiel ( slikarska tehnika kojom se stvara iluzija realnosti i dubine,korišćena je za oslikavanje tavanica)-upotrebljava se da bi se istakla veličina trga.
>Sveti Petar je razapet naopačke,baš na trgu.Umro je stravičnom smrću a sada počiva u najsvetlijoj  grobnici.Sahranjen je 5 nivoa ispod zemlje,tačno pod centralnom kupolom bazilike.
>Vatikan je opasan zidovima visine 15 m,dovoljno debelim da odole napadu tenkova.
>Postoje saznanja da je ispod Vatikana ceo podzemni grad. Dole je sakriven deo papirusa iz Aleksandrijske biblioteke,zapisnici o morbidnim zlocinima, kao i vise apostolskih dela i dva jevandjelja koji su sastavni deo Biblije,a ciji sadrzaj poglavari katolicke crkve kriju vekovima: apostola Nevernog Tome i Marije Magdalene,najveceg jevandjeliste. U njenim spisima nalazi se istina o reinkarnaciji. Ona govori o zivotu posle zivota, o inkarnacijama kroz koje duse prolaze sve dok se potpuno ne ociste od grehova.
>
Knjige koje se kriju u Vatikanskoj biblioteci su dostupne samo uskom krugu izabranih korisnika. Informacije u tim knjigama mogu da se iskoriste u bilo koje svrhe,i za zlo i za dobro. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

voki52 (64)
zanimljivo prijateljice
poz...
#1, 15.11.2008 - 08:47