Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Cipi blog
Bruka za haski tribunal !!!
I jos jedan udarac , Srpskoj demokratiji.
HARADINAJ I BALJAJ OSLOBOĐENI OPTUŽBI ZA ZLOČINE NAD SRBIMA, BRAHIMIJU ŠEST GODINA ZATVORA
DRUŠTVO - SUĐENJA - Četvrtak, April 03, 2008 20:05 
haradinaj-0304 Jedan od vođa nekadašnje 'OVK' i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj i bivši komandant specijalne jedinice 'Crni orlovi' Idriz Baljaj oslobođeni su pred Haškim tribunalom optužbi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Bivši zamenik komandanta operativnog štaba Dukađin nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Lahi Brahimaj osuđen je pred Haškim tribunalom na šest godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran, rekla je za RTS da će Tužilaštvo detaljno razmotriti presudu i potom odlučiti da li će uložiti žalbu.

Sudsko veće je ocenilo da Haradinaj nije kriv ni po jednoj tački optužnice za progone na političkoj, verskoj i rasnoj osnovi, uništavanje imovine, okrutno postupanje, silovanja i ubistva.

Optužnica je teretila Baljaja za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, okrutno postupanje, silovanja i ubistva Srba, Roma i Albanaca na Kosovu 1998. godine.

Baljaj je bio potčinjen i direktno odgovoran Ramušu Haradinaju.

Optužnica je teretila Brahimaja za progone na političkoj, verskoj ili rasnoj osnovi, okrutno postupanje, silovanja i ubistva Srba, Roma i Albanaca na Kosovu 1998. godine.

Brahimaj, koji je bio i komandant logora u Jablanici, bio je potčinjen i direktno odgovoran svom bliskom rođaku Ramušu Haradinaju.

Prema presudi koju je saopštio predsedavajući sudija Alfons Ori, tužioci tokom suđenja nisu dokazali da su Haradinaj, Baljaj i Brahimaj bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo uklanjanje srpskog stanovništva i drugih nealbanaca sa područja oko Dečana kako bi na njemu bila učvršćena kontrola 'OVK'.

Nije dokazana ni individualna krivica Haradinaja i Baljaja, a trećeoptuženi Brahimaj proglašen je lično odgovornim za okrutno postupanje i mučenje dva svedoka u pritvorskom centru OVK u Jablanici u leto 1998.godine.

Sudija Ori naznačio je da je veće imalo problema sa obezbeđivanjem iskaza velikog broja svedoka koji su kao opravdanje navodili 'strah'. I strane u postupku su se koristile nepovoljnom atmosferom za svedoke na Kosovu, naznačio je sudija.

U završnoj reči, krajem januara, tužioci su zatražili da svoj trojici bude izrečena kazna od 25 godina zatvora.

Odbrana je, nasuprot tome, tražila da optuženi budu oslobođeni zato što njihova krivica nije dokazana. Branioci Haradinaja, Baljaja i Brahimaja prethodno pred sudsko veće nisu izveli nijednog svedoka odbrane, smatrajući da to nije potrebno.

Haradinaju, Baljaju i Brahimaju suđeno je po optužnici za zločine nad Srbima, Romima i Albancima između marta i oktobra 1998. U 37 tačaka, optužnica im je na teret stavljala višestruko ubistvo, progon, deportaciju, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, otmice, zlostavljanje i silovanje.

U to vreme, Haradinaj je, po optužnici, bio vođa OVK u okolini Dečana, Baljaj je komandovao specijalnom jedinicom 'Crni orlovi', a Brahimaj je član glavnog štaba OVK i zapovednik pritvora za zarobljenike OVK.

Prema optužnici, oko 40 žrtava pronađeno je u masovnoj grobnici kod Radonjićkog jezera, u neposrednoj blizini baze specijalne jedinice OVK 'Crni orlovi' kojom je komandovao drugooptuženi Baljaj i nešto više od kilometra od rodne kuće i štaba Haradinaja u selu Glođane.

Suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta prošle godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izvelo 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte više puta je, uključujući i pred Savetom bezbednosti UN, upozoravala da se svedoci protiv Haradinaja na Kosovu uznemiravaju i zastrašuju i da to tužiocima pričinjava velike probleme u izvođenju dokaza.

Haradinaj se dobrovoljno predao Tribunalu 9. marta 2005. neposredno pošto je podneo ostavku na dužnost premijera Kosova. Istog dana u Hag su iz Prištine prebačeni i Baljaj i Brahimaj.

U prvom pojavljivanju pred sudijama, sva trojica su odbacila krivicu.

Tribunal je na privremenu slobodu do početka sudjenja, Haradinaja pustio 9. juna 2005, a kasnije mu je, na zahtev odbrane i uprkos protivljenju tužilaštva, dozvolio da u ograničenoj meri javno nastupa na Kosovu kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

Izricanje presude direktno su prenosile sve kosovske televizijske stanice. Osim neskrivenog oduševljenja, nezvanično se za sutra najavljuje i organizovanje svečanog dočeka za sada slobodnog Ramuša Haradinaja.

Odluka Haškog tribunala jača Kosovo

Bivši premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova [AZBK] Ramuš Haradinaj ocenio je da odluka Haškog tribunala, kojom je oslobođen odgovornosti za ratne zločine, jača Kosovo.

'Ta odluka jača Kosovo. Mi smo se na putu za slobodu suočavali sa mnogobrojnim teškoćama koje su oduzele mnogo ljudskih života. Danas smo slobodna i suverena nacija i možemo da gradimo dinamično i jedinstveno društvo zasnovano na vladavini zakona i poštovanju prava svih građana Kosova', navodi se u saopštenju AZBK.

U saopštenju partije bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova navodi se da Haradinaj nestrpljivo čeka povratak porodici i 'dragim građanima Kosova'. 'Sud je konstatovao da su optužbe protiv mene i OVK bile falsifikovane. Izražavam najiskreniju zahvalnost narodu Kosova i mojim mnogobrojnim međunarodnim prijateljima za njihovu veru i podršku koju su mi pružali tokom poslednje tri godine', navodi se u poruci Haradinaja.

Haradinaj: Srbe smo napadali stalno i
ubijali svakog dana


haradinaj-.jpgRamuš Haradinaj, bivši premijer Kosova i jedan od komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, vođa terorista u Metohiji, gde su počinjeni najteži zločini nad Srbima i drugim nealbancima, oslobođen krivice pred Haškim tribunalom , uspeo je da za četiri decenije života ispiše fascinantnu kontroverznu biografiju, čiji će nastavak, sada kad je zvanično nevin po svim tačkama optužnice, svakako takođe biti dalji vrtoglavi uspon.

Jer, za kosovske Albance Haradinaj je nacionalni heroj, nepravedno optuženi borac za slobodu, koji je u borbi podneo i lične žrtve, uključujući i optužbu pred Haškim tribunalom.

Albanac, po verskoj opredeljenosti musliman, Haradinaj je rođen 1968. godine u selu Glođane, u opštini Dečani, u Metohiji. Potonji ratni komandant OVK sa imenom 'Smajilj' Jugoslaviju je napustio 1990. i otišao u Švajcarsku, značajno uporište albanske političke emigracije, gde je u noćnim klubovima radio kao izbacivač.

Taj period njegove biografije nedovoljno je osvetljen i, pored podatka da se prijavio u Legiju stranaca, poznato je samo da se u Prištinu vratio sledeće godine, da bi učestvovao u demonstracijama Albanaca, zbog čega je uhapšen.

Uspeo je da pobegne iz zatvora i ponovo stigne do Švajcarske, gde je stupio u Narodni pokret Kosova, u okviru kojeg je kasnije formirana OVK.

Prema dostupnim podacima, 1996. godine u Albaniji je, pod budnim okom albanskih oficira prošao terorističku obuku i potom učestvovao u formiranju baza u mestima Kukeš i Tropoja, na severu Albanije.

Iz tih baza je organizovao šverc oružja na Kosovo, a zatim - 1997. ili 1998. [podaci se razlikuju] sa svojom braćom formirao štab OVK za Metohiju i specijalnu jedinicu 'Crni orlovi'. Zbog brutalnosti u borbama protiv Srba, među Albancima je veoma brzo stekao status heroja i postao komandant operativne zone u Metohiji, koju Albanci zovu 'Dukađini'.

Procenjuje se da je pod njegovom komandom za dve godine likvidirano više od 300 ljudi, a kidnapovano više od 400. U sukobima na Kosovu izgubio je, prema nekim izvorima, oca i jednog od dvojice braće, a prema drugim - oba brata.

Zapadne agencije prenele su ocene neimenovanih diplomata da je Haradinaj bio jedan od glavnih saradnika NATO za vreme bombardovanja na Kosovu i Metohiji, jedan od nekoliko komandanata kojima je NATO dao satelitske telefone da bi koordinisali napade.

U zoni u kojoj su delovale njegove jedinice vođene su, kako je preneo Rojters, možda i najžešće borbe sa srpskim snagama bezbednosti, a sam Haradinaj se pokazao kao žestok vođa 'koji ne prašta'.

Njegova jedinica odgovorna je za svirepa mučenja i ubijanja više desetina Srba, civila, čija su tela pronađena u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani. Iz sukoba sa pripadnicima ruskog kontingenta mirovnih snaga na Kosovu 2000. godine izašao je sa povredom oka i povezom.

Nekoliko meseci kasnije ranjen je u pucnjavi nedaleko od rodnog mesta. Još jedan udarac doživeo je 2002. godine, kada su međunarodne sudije na Kosovu osudile njegovog brata Dauta na pet godina zatvora zbog otmica i mučenja koje je rezultiralo smrću četvorice pripadnika FARK-a, oružane formacije kosovskih Albanaca bliske lideru Demokratskog saveza Kosova Ibrahimu Rugovi.

Posle NATO intervencije postavljen je za komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa, a 2000. osnovao je Alijansu za budućnost Kosova, najavljujući politički angažman, koji ga je 2004, u 36. godini, doveo do premijerske funkcije.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Sve i da haški Tribunal nije mogao da pronađe dokaze o krivici Ramuša Haradinaja, on sam je u svojoj knjizi 'Priče za rat i slobodu', pre sest godina, priznao zločine koje je počinio kao komandant Oslobodilačke vojske Kosova.

'Stalno smo napadali srpske snage. Svuda. Danju i nocu. Nismo se krili. Svakodnevno smo ubijali i policajce. Još kao dete postao sam svestan da je rešenje albanskog i kosovskog pitanja moguće samo uz upotrebu sile. Od detinjstva sam se spremao za završnu bitku sa Srbima. Pridružio sam se OVK 1994. godine. Tada sam sa oružjem, u drustvu ljudi iz Švajcarske, koji podržavaju moje ideje, preko Albanije došao na Kosovo'.


Haški tribunal je podigao optužnicu protiv njega 4. marta 2005, a Haradinaj je potom podneo ostavku na mesto predsednika privremene vlade i 9. marta se dobrovoljno predao Tribunalu. Istog dana je, zajedno s dvojicom kooptuženih, Idruzom Baljajom i Lahijem Brahimajem, prebačen u pritvorsku jedinicu Sheveningen.

Tadašnji šef UNMIK-a Seren Jesen-Petersen izjavio je tim povodom da poštuje Haradinajevu odluku, ali je i izrazio žaljenje što, kako je naveo, više neće sarađivati 's bliskim partnerom i prijateljem.

'Haradinajeva odluka da sarađuje sa Haškim tribunalom, uprkos njegovom nepokolebljivom uverenju da je nevin, i iako je sve to bolno za njega i njegovu porodicu, za Kosovo i za njegove prijatelje, uključujući i UNMIK, istovremeno je primer sve veće političke zrelosti Kosova', naglasio je Jesen-Petersen u saopštenju izdatom 8. marta 2005.

Takve izjave se nisu mnogo dopale Briselu. Zvanično, to niko nije potvrdio, ali se nezvanično moglo čuti izražavanje čuđenja kako je moguće da šef UNMIK-a naziva nekoga ko je optužen za ratne zločine 'bliskim prijateljem'.

Optužnica u 37 tačaka tereti Haradinaja, Brahimaja i Baljaja za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja od 1. marta do 30. septembra 1998. godine. Sva trojica su u prvom pojavljivanju pred sudskim većem 14. marta 2005. izjasnili da nisu krivi


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Ajde Insajderu - napravi dokumentarac o Haskom tribunalu i UMNIK-u! Da vidimo koliko ima pravde kod njih
#2, 04.04.2008 - 05:51
Svaka cast !!! Podrzavam. :)))
04.04.2008 - 19:16
treba jebat mater nekom, znase kome
#1, 04.04.2008 - 01:10
Bez psovanja.
04.04.2008 - 01:12