Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
kissuzana blog
- jedan za ljubav
- jedan za nadu
- jedan za veru
- jedan za sreću
 

trefles1wm5.jpg

Postoji nekoliko legendi koje prate ovu biljku.


Jedna od njih je da je Eva ponela sa sobom detelinu sa cetiri lista kad je napustala raj. Ipak, mnogo pre nego sto se pojavila prica o Adamu i Evi, Druidi (starokeltski svestenici) u Engleskoj su verovali da detelina sa cetiri lista ima magijska svojstva. Jedno od tih verovanja bilo je da svako ko pronadje detelinu sa cetiri lista, dobija sposobnost da vidi zla bica, pa da tako moze da ih izbegne.

Prema drugom tumacenju, za detelinu sa cetiri lista verovalo se da donosi srecu zato sto ona predstavlja krst, ali ne kao religijski simbol (jer se on u hriscanstvu pojavio tek u trecem veku posle Hrista) nego kao Solarni ili Suncev krst. Naime, ljudi su nekada koristili Suncev krst za orijentaciju: jedna prava linija krsta pokazivala je na mesto na kome Sunce izlazi ili zalazi (kao istok ili zapad), a druge dve pokazivale su sever i jug. Presek ovih linija cinio je Solarni krst.

U stvarnosti, detelina sa cetiri lista je zapravo kao i obicna detelina, samo sa degenerisanim genom koji odredjuje broj listova. Potraznja za ovim simbolom srece danas je tako velika da su neke uzgajivacnice uspele da odgaje sorte deteline u kojima se ovaj degenerisani gen veoma cesto javlja, pa tako danas mozete da kupite seme od njih i da tako imate celu bastu punu "sreće"!
 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

pozz :-)
#1, 20.11.2008 - 08:50