Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog
 Tajanstveno nestajanje brodova
 Područje između Bermuda,Floride i Portorika već više od jednog veka izaziva veliki interes.U tom delu Atlantika nestalo je na zagonetan način na desetine brodova i aviona,ne ostavljajući nikakav trag za sobom.
Šta se to tamo događa?
Počelo je čini se još daleke 1866.Verovatno je i pre tog vremena bilo tajanstvenog nestajanja brodova u tom delu sveta,ali tome niko nije pridavao veći značaj.Te godine švedski teretnjak "Lota",koji je iz Gibraltara plovio za Havanu,nestao je u blizini severne obale Haitija.Brodovlasnik je godinama nudio nagradu onome ko mu kaže gde je i kako mogao bez ikakvih tragova da nestane jedrenjak odličnih plovnih sposobnosti,ali odgovora nije bilo.Naprotiv,samo dve godine kasnije na istom području takva sudbina je snašla i španski jedrenjak "Viego"
U tom nizu neodgonetnutih nestanaka brodova u području koje će kasnije biti poznato kao " Bermudski trougao","Đavolji trougao","Trougao smrti" i njima slični nazivi,sledeći brod bio je britanska fregata "Atlanta" sa 250 kadeta i mornara.Ona je 1880. godine zaplovila od Bermuda za Englesku,ali u domovinu nikada nije stigla.Samo 4 godine vladao je "mir",a onda je pod sličnim okolnostima,ako se tako može reći za nepostojeće okolnosti,nestala i italijanska škuna "Miramon" koja je sekla talase prema Nju Orleansu.
O tim ranim nestancima se i govorilo i nije,jer su sredstva komunikacije u to vreme bila nerazvijena i vesti o velikim nesrećama stizale su u druge krajeve sveta sa dosta zakašnjenja.
Ali,kada je 4. marta 1918. nestao američki brod "Kiklop" s posadom od 221 člana i 57 putnika,brodare je zahvatila panika.Čak se govorilo i o izbegavanju plovidbe tim područjem."Kiklop" je za svoje vreme bio pravi brod-div.Imao je 19.500 tona i bio je tako konstruisan,s obzirom da je izgrađen u vreme prvog svetskog rata,da je na otvorenom moru mogao snabdevati ratne brodove ugljem.Na kobno putovanje krenuo je natovaren rudom magnezijuma iz Barbadosa za Norfolk u Virđžiniji.Puna tri meseca američka vlada je uz korišćenje svih raspoloživih sredstava,od ratnih do trgovačkih brodova,tragala za "Kiklopom",ali od broda,tereta,posade i putnika nije bilo nikakvog traga.Nikada nije razjašnjeno zašto je i pod kakvim okolnostima nestao taj brod.
Prema američkim izvorima,koji su se mnogo bavili fenomenom "Bermudskog trougla",godine 1925. iz Čarlstona za Havanu isplovio je američki teretni brod "Kotpaks".Nestao je. Godinu ipo dana kasnije iz Port Njuarka za Portoriko plovio je brod "Sad-ofk"-i on je nestao:U septembru 1931. to se događa norveškom brodu "Starenger" sa 43 člana posade južno od Bahamskim ostrva a 1950. i američkom teretnom brodu "Sandra" koji je krenuo sa Floride i nikada se više ništa nije čulo o njemu.
Zajednička karakteristika tih nekoliko zagonetnih nestanaka brodova bila je-njihova savremena opremljenost za svoje vreme.Imali su radio stanice,a nijedan nije zvao u pomoć.Iza njih nije ništa ostalo...ni čamci,ni leševi,ni delovi brodova.Ništa!kao da su "isparili" u okeanu.Prvi trag,mada gotovo neznatan,bio je jedan prsluk za spasavanje koji je plutao okeanom,a pronađen je tek 1963. godine,posle nestanka velikog američkog tankera "Marine Salfa Kvin".Brod je isplovio iz Norfolka,ali je već drugog dana sa njim izgubljena radio veza.Patrolni avioni nisu uspeli da pronađu nikakav drugi trag koji bi ukazivao na potonuće broda.čak nije bilo ni karakteristične uljne mrlje na okeanu,koja bi se morala pojaviti ako je brod potonuo.Zanimljivo je,osim toga,da su svi ti brodovi uglavnom plovili u relativnoj blizini obala.
Posle svakog nestanka u javnosti se rasplamsavala mašta i onih koji su o tome pisali i onih koji su slušali ili čitali o tome.Svako je imao svoju teoriju,od piratskih napada i terorističkih akata ( u novije vreme),pa do pojave "nepoznatih nemani ogromnih dimenzija".A kada se dogodi ono što su doživeli mornari s američkog tankera "Votertaun",onda je mašti i nagađanjima,zaista bio otvoren put.Taj tanker je krajem 1929. godine isplovio iz San Pedra u Kaliforniju prema Panamskom kanalu.Istina,događaj koji je usledio nije se zbio direktno u Bermudskom trouglu,već na suprotnoj strani,u Pacifiku.Ali je bio u veoma tesnoj vezi s tim područjem,jer je brod plovio prema njemu,a zajedno sa brodom i "utvare"...
Dok se tanker nalazio kraj meksičke obale,dva mornara,Đžems Kortni i Majkl Mien umrli su od trovanja plinom.Dva dana kasnije,dok je sunce na zalasku poslednjim zracima osvetljavalo pučinu,na palubi "Votertona",njegov zapovednik,kapetan Kejt Tresi,opraštao se pred okupljenim mornarima pognutih glava sa dvojcom drugova."Bili su dobri drugovi i mornari",rekao je."Živeli su na moru,za more i ono ih uzima..."
Kada je završio sa opraštanjem,telo umrlih mornara spuštena su u okean.Mornari poređani uz ogradu,videli su kako nestaju u dubini.Tanker je u tišini nastavio plovidbu prema jugu.Sutra dan,prvi oficir palube koji je bio na dužnosti,prošetao je palibom tankera.Odjednom mu se učinilo da u moru,nedaleko od trupa tankera,vidi dve ljudske glave."to su oni!"-povikao je izbezumljeno."oni su u moru!.."
"koji oni,Čif ?",pitao ga je začuđeni mornar,koji se našao u njegovoj blizini."pogledajte i sami...Kortni i Mien! "
"Šta to govorite..."U blizini se našao i glavni mašinista Monro Atkins.I on je povikao,pokazujući na " utvare" kraj tankera:"Ljudi,to su zaista oni,Kortni i Mien!!! "Na tankeru je nastala prava pometnja.Svi su bili uvereni da kraj broda,u moru,vide svoja dva druga,čije su glave virile iznad vode i kao da su ih gledale.Svi su se mogli zakleti da vide isto i da ne haluciniraju!Zapovednik "Votertona" je kasnije u izveštaju napisao :" Plovili smo brzinom od desetak čvorova.Glave dvojice "sahranjenih" mornara,čas su se pojavljivale,čas su nestajale u vodi.Činilo nam se da ćemo poludeti.Svaki čovek na brodu bio je siguran u ono što vidi.Naredio sam da brod promeni pravac,ali su ona " dvoica " i dalje držali isti razmak sa brodom i uporno nas pratili.Dobro sam ih video i nikad ih neću zaboraviti.Jednostavno,nisam mogao da skinem pogled sa tih utvara u moru,a to se verovatno događalo i drugima na brodu:Ni u jednom trenutku nisam sumnjao u ono što vidim ! "
Dve "prikaze" pratili su tanker i njegovu posadu na istom odstojanju i sledećih nekoliko dana,sve dok nisu doplovili do ulaza u Panamski kanal."valjda će nas sada napustiti"-govorili su mornari sa tankera,koji svih tih noći nisu mogli mirno zaspati.Bili su već iscrpljeni i nalazili su se na ivici nerava.Mnogima se činilo da sve to nije stvarnost i da će se konačno probuditi iz groznog sna u svome krevetu u toplom domu.Ali,bili su na "Votertaunu" koji je prošao Panamski kanal,koji je uplovio u meksički zaliv i zaplovio prema Nju Orleansu.Zapovednik je podneo iscrpan izveštaj svojoj firmi.Ne zna se da li su mu oni poverovali ili nisu,tek-predali su mu fotoaparat i zamolili ga da snimi " svaki neobičan detalj",na povratku u Kaliforniju.
Na povratku-sve se ponovilo,kapetan Trsi nervozno je snimao i kasnije,kada je pred komisijom razvijen film i napravljene fotografije,na osmom snimku,mogli su jasno da vide i prepoznaju dvoicu umrlih mornara! Taj fenomen nije nikad raznašnjen,ali je uvek vezivan za događaje u "susedstvu"-u Bermudskom trouglu-gde su nestajali brodovi bez traga i gde tela nestalih mornara i putnika nikada nisu nađena.
Ričard Viner je jedan od mnogih autora koji su se sa raznih aspekata minulih godina pozabavili fenomenom Bermudskog trougla.On je o tome napisao knjigu " Đavolji trougao " i posvetio je žrtvama " trougla".
Njega su najviše zaokupljali zagonetni nestanci aviona nad tim područjem,ali je naveo i više primera nerazjašnjenih nestanaka brodova.More oko Bahamskih ostrva,navodi Ričard Viner u " Đavoljem trouglu "- smatra se najlepšim i najsigurnijim vodama svih okeana.Tim vodama svake godine krstare hiljade i hiljade jahti i ostala mala plovila.Retko se tu događa da je čovek udaljen više od jednog dana plovidbe od kopna,a najčešće je to tek nekoliko sati plovidbe.Osim u toku nevremena,te su vode kristalno bistre.Mnogi filmovi za koje se misli da su snimani u drugim delovima sveta,zapravo su tu snimani.Ne samo što su ta ostrva Meka jedriličarstva,nego i milion turista brodom ili avionom posete ta ostrva.Taj arhipelag se sastoji od 620 ostrva i 2387 nenastanjenih hridina.Počev od Biminija,45 milja istično od Majamija ona se pružaju preko 600 milja na istok i isto toliko pravcem sever-jug.Od Voker Keja do Grejt Nagua.Tu je zaista tiho.U blizini su tropi.Ostrva deluju umirujuće...Viner navodi primer od 2. decembra 1946. godine,kada je Siti Bel " škuna" sa dva jarbola na putu od Nasaua,Dominikanska republika,sa teretom građevinskog drveta,posetila Kokoburn Taun.Čim je sidro spušteno,brod je već bio okružen flotom malih čamaca,koji su tu stigli da istovare teret.Posao se odvijao velikom brzinom,jer je svetleći krug oko popodnevnog sunca domaćim mornarima govorio samo jedno-da će se vreme pokvariti.Vode oko ostrva Turks nisu bile baš najzgodnije mesto za  120 stopa dugu škunu dubokog gaza,da se tu zatekne za vreme oluje.Pošto je brzo iskrcan deo tereta namenjen ostrvu,poslednji brodići do vrha natovareni teretom požurili su prema obali.Sada je vetar koji je duvao sa jugoistoka skrenuo na jug.Do noći ili zore vetar će skrenuti na zapad a zatim na sever,donoseći sa sobom hladni talas.Četvorica desetočlane škunine posade sastavljene od domoraca već su se latili ručica vitila da podignu brodsko sidro.Nekoliko ruku je užurbano dodavalo u prednje  spremište vreće s poštom,koji je dovezao jedan brodić.Videlo se kako sa jednog doka u Kokburn Taunu prema " Siti Bel" žuri ribarska barka ne duža od 22 stope od krme do pramca, a široka trećinu te dužine. Jedra su joj bila prekrivena velikim zakrpama.Pored dvoice članova posade na brodiću je bilo i 22 putnika-muškaraca,žena i dece.Sedeli su zbijeni jedni uz druge na ogradi brodića,na samom pramcu i na dnu korita poneki talas bi zapljesnuo ljude u brodiću.Kada bi se u njemu nakupilo previše vode,nekoliko putnika bi sklonilo noge u stranu,kako bi drugima omogućili da izbacuju vodu starim zarđalium limenkama...kada je brodić sa svojim ljudskim teretom  udario o stare gume obešene o bok škune,spušteno je iskrpljeno jedro.Dvadeset dvoje crnaca poskakalo je i počelo da pomaže jedno drugom da se popnu preko ograde broda sa ruke na ruku dodavali su uplakanu dečicu i mokre piliće.Kovčezi i slamnate torbe,olakšani su čim se voda iz njih ocedila,poslednji su prebačeni na brod.Čim je čamac koji ih je dovezao krenuo natrag prema obali.Posada oko vitla počela je da diže sidro.Kad su podignuta pramčana i prednja jedra,glavno jedro koje je držalo pramac prema vetru je popušteno i velika škuna je krenula.Sledećeg dana vetar je duvao sa severa i " Siti Bel" je plovila sasvim uz vetar prema severo zapadu,kroz Krukid Ajlend Pesiđž,prema Egzam Ajlendu.
Petog decembra 1946. škuna " Siti Bel " nađena je kako pluta potpuno napuštena od putnika i posade,na oko 300 milja jugoistočno od Majamija.Napušteni brod je otkrio spasilački čamac iz američke vojno pomorske baze na Grejt Egzam Ajlendu za vreme svoje uobičajene patrole.Prošlo je 3 dana od kako je škuna napustila Turk Ajlends.Izveštaji o stanju broda pokazali su da nije bilo nikakvog nasilja.Drvena građa bila je netaknuta a brod sposoban za plovidbu.Dokumenta i pošta su uzeti i predati Britanskom komesaru na ostvu Grejt Egzam.Iz brodskog dnevnika nije se moglo saznati zašto je brod napušten.Na brodu je inače bilo sve u najboljem redu.Čak su i lične stvari putnika ostale na brodu,jedino su bili nestali čamci za spasavanje.Odmah je počelo traganje za nestalim putnicima i na moru i iz vazduha.Pretražili su sva ostva pa čak i ona koja nisu bila u blizini putanje broda.Domorci su prenosili vest od ostva do ostva,ali nije bilo nikakvog traga od preživelih,ni od čamaca za spasavanje.U pomorskim krugovima najčešće se predpostavljalo da su posada i putnici napustili brod za vreme snažnog vetra koji je pratio hladni talas i uznemiravao to područje 3 dana.Ali,kada je brod "Siti Bel " nađen njemu nije pretila nikakva opasnost od potonuća.Pa ipak još 32 imena su dodata crnoj hronici "Đavoljeg trougla"...


                         Vratolomija DC-8 u Bermudskom trouglu

Florida,28. decembra 1986. ( Rojter )-mlazni putnički avion tipa DC-8,koji je po lošem vremenu leteo na liniji Nju Jork - Panama,naglo je počeo da gubi visinu iznad tzv. "Bermudskog trougla".Mlaznjak sa 153 putnika,ponirao je 3000 metara,a zatim je pilot uspeo da aparat ispravi,vrati na raniju visinu i nastavi let do Majamija,gde je sleteo.U ovoj avionskoj nezgodi iznad ostrva Binini,povređeno je 26 putnika,kojima je u Majamiju pružena lekarska pomoć. U " Bermudskom trouglu",već godinama na misreriozan način nestaju brodovi i avioni,ne ostavljajući nikakvog traga za sobom.O misterioznom trouglu i iščezlim posadama napisane su bezbrojne knjige i istaknute mnoge teorije.

                         Ispitivanje Bermudske misterije

Havana,4. marta 1980. ( PL )- Sovjetski Savez i SAD sklopili su sporazum o zajedničkom istraživanju Bermudskog trougla,oblasti između Floride,Bermudskih ostrva i Portorika u kojoj već godinama na neobjašnjiv način nestaju brodovi i avioni.
Program nazvan "Polimod" sjedinjuje prethodna dva istraživačka poduhvata SSSR-a i SAD ( Poligon i Mode) prilikom kojih je utvrđeno da na tom području Atlanskog okeana postoje snažni cikloni i vrtlozi ( slični onima u atmosveri ) koji se mogu prostirati na dužini od 1000 do 1500 metara.Ti vrtlozi,nazvani sinoptici sastavni su deo opštih strujanja Atlanskog okeana.Ovaj zajednički program značajan je kako za raznjašnjavanje " bermudske misrerije ",tako i za bolje razumevanje zbivanja u okeanu i njihovih uticaja na atmosverske prilike.

                   Nema tajni-nema misterije

Moskva,3. jula 1978.-tzv. Bermudski trougao u poslednjih trideset godina za mnoge brodove i avione " fatalni prostor ",postao je u Sovjetskom Savezu ponovo aktuelan.
Reč je naime o izjavama koje je u Kijevu dao ugledni član Akadenije nauka Ukrajine-Boris Nelepo,ineče član ekspedicije koja je u okviru sovjetsko-američkog programa,ispitivala zbivanja na Atlanskom okeanu.
Naši naučnici nisu primetili ništa neobično u tom za mnoge tajanstvenom reonu,bez obzira na to što je svima poznato da je na gotovo istom mestu i pod neobjašnjivim okolnostima do sada nestalo više od 1700 raznih aviona,helikoptera,brodova...Sovjetski stručnjaci se sada pozivaju i na posadu vasionske letilice " Sojuz ", na kosmonaute Jurija Romanjenka i Georgija Grečka.
" Sasvim sam siguran "-rekao je na konferenciji za štampu Georgije Grečko, "..da tamo nema nikakvih misterija.Na hidrolozima,fizičarima i drugim naučnicima je da utvrde šta se to oko Bermuda događa..."

                         Baze NLO-a u moru ?!
Lisabon,15. decembra 1979.-Tajanstveni leteći objekti viđeni pre izvesnog vremena kod Azorskih ostrva,kao i ovaj nedavno snimljen kod Kanarskog arhipelaga,potiču najverovatnije iz " trugla smrti " u Atlanskom okeanu.Prema podacima stručnjaka Međunarodnog instituta za ispitivanje neidentifikovanih objekata,mesto sa kojeg su izronili NLO-i,nalazi se tačno na 33 stepena i 15 minuta zapadne dužine i 36 stepeni i 50 minuta severne širine.
Na osnovu izveštaja tog instituta,ovo mesto je baš unutar famoznog " trougla smrti " koji su proučavali sovjetski stručnjaci Makarov,Horozov i Končarov i utvrdili da na našoj planeti ima dvanaest takvih mesta.
Zanimljivo je da se mesto pojavljivanja letećih objekata nedaleko od Azora nalazi baš u jednom od trouglova koje su u kartu sveta ucrtali sovjetski istraživači...
Logičan zaključak je da bi mogla postojati veza između serije misterioznih brodskih katastrofa,nedaleko od Azora,sa verovanjem u podvodne moći letećih objekata.
Nove hipoteze o dvostrukoj moći NLO postaće,najverovatnije predmet širih razmatranja,a naročito verovanja da leteći tanjiri izgleda sleću i uzleću iz baza u tzv. " trouglovima smrti ".
                                                                             ( "Alfa" )


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vlada035 (35)
Svaka cast za blog!!!!!! ++++
#3, 20.11.2008 - 04:48
hvala lepo
21.11.2008 - 00:54
TRU (30)
Verujem...i cenim trud. Zato i dajem 5+...ali zaista ne mogu da chitam. Popila sam litru vina, tako da jedva razaznajem predmete u sobi a kamoli slova. Sva sreca pa znam slepo kucanje inace pola komentara ne bi mogla da razumes. :)))
#2, 20.11.2008 - 02:49
ako,samo veselo.Računa se trud ;)
21.11.2008 - 00:56
TRU (30)
A jeste...jos da cu da citam sve... :))) U svakom sluchaju, 5+. :)))
#1, 20.11.2008 - 02:17
e,a meni je ruka otpala dok sam otkucala tekst-pa ti vidi :)
20.11.2008 - 02:46