Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
pogledajimg528.imageshack.us/img528/8955/pametnazgradaib7.jpg

Prva "pametna zgrada" na Balkanu biće useljena početkom decembra. Dve banke, jedna revizorska kuća i nekoliko firmi tajnog identiteta biće prvi stanari u Balkanskoj ulici broj 2, saopšteno je na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu "Hajat", u sredu.

Ono što je oduvek bio samo san - da pritiskom na jedno dugme upravljaju svim funkcijama i tehnikom u kući, sada je stvarnost, ali samo za one sa dubokim džepom.

Izgradnja ovog objekta, koji nosi ime B2, započeta je pre četiri godine, a u realizaciiji projekta učestvovale su kompanije Mali Kolektiv i Euro Trade Belgrade, dok je firma Cisco Connected Real Estate izabrana kako bi redefinisala koncept "inteligentne zgrade". Srž pristupa je arhitektura skrojena po meri korisnika.

Internet od 10 megabita, IP telefonija, IPTV

"B2 je kompleks samo za iznajmljivanje koji se prostire na 24.728 kvadratnih metara u kome se nalaze šoping mol, stanovi i poslovni prostor, kao i četiri podzemna sprata parking. Želimo da pružimo stanarima luksuzan smeštaj, prvoklasne usluge za zabavu i komunikaciju, prilagođenost okruženju, sigurnost zgrade i ličnu sigurnost koja njima odgovara", rekao je izvršni director "Malog kolektiva" Dragan Praštalo na konferenciji koja održana u okviru Cisco Expo 2008.

Zanimljivo je da će čitavu zgradu opsluživati svega 15 ljudi koji će raditi u tri smene, a stanarima će biti "nevidljivi". Osnovna funkcija zgrade je sposobnost da se svim elementima pristupi jednostavnim "pritiskom na dugme" ili slanjem obične SMS poruke.

Zgrada B2 poseduje samo jednu IP mrežu koja povezuje sve operativne elemente i sisteme, koji međusobno komuniciraju i simultano se dopunjuju. Ova "pametna zgrada" može da ostvari 30 do 40 procenata uštede u energiji i troškovima upotrebe.

Trenutno, zgrada je povezana na Telekom servis i poseduje Internet od 10 megabita, IP telefoniju, a uskoro se planira i uvođenje IPTV usluge. Bitno je napomenuti da ne postoje nikakva ograničenja u pružanju usluga IP telefonije i internet servisa.

Jedno dugme za sve
Svim sistemima u zgradi kontroliše se na tri načina - pomoću IP prekidača, touch panela, kao i pomoću daljinskog upravljanja.

Na krovu zgarde postavljena mala meteorološka stanica, podešena da predviđa promene i da na njih reaguje, podizanjem i spuštanjem spoljašnjih kapaka kako bi odbila ili zadržala tiplotu. Centralni sistem uzima podatke sa više od 1.000 senzora u zgradi i upravlja potrebama za energijom, dok je za korišćenje osvetljenja programirano nekoliko scena - za rad, odmor ili spavanje.

Zanimjiva je opcija upravljanja slanjem SMS poruka. Ukoliko se stanar vraća sa dalekog putovanja (recimo u zimskom periodu) dovoljno je samo da sistemu pošalje SMS poruku da želi da ga dočeka određena temperatura vazduha u stanu. Na isti način će i zgrada obaveštavati svoje stanare o svim promenama koje se u njoj dešavaju, a prisutni su i automatizovani protivprovalni i protivpožarni sistemi.

Troškovi za izgradnju B2 "pametne zgrade" prelaze 30 miliona evra, ali investitori kažu da će se projekat sigurno isplatiti. Cene zakupa poslovnog prostora i penthaus apartmana , iznositi oko 7.000 evra.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 15  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

mary30 (59)
To je za mene.......samo da dobijem na lotou.....uzimam odmah...:))
#3, 24.11.2008 - 10:32
FERIBOT (33)
Samo neka se gradi....
#2, 23.11.2008 - 19:59
Ajd da popravim rejting,voki.Da te izvučem iz minusa.Pozzzz
#1, 23.11.2008 - 19:31
ma neko me voli pa hoce da mi skrene
paznju sa minusom hehe
23.11.2008 - 19:39