Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 
Dogodilo se na današnji dan - 25. novembar 

- Danas je praznik Sveti Jovan Milostivi. Ovaj svetitelj rođen je na Kipru u kneževskoj porodici i od detinjstva je vaspitavan kao hrišćanin. Imao je porodicu, ali su mu rano umrli i žena i deca i on je ostao sam. Čuven zbog milosrđa i blagočestivosti, Jovan je izabran za patrijarha aleksandrijskog u vreme cara Iraklija i upravljao je Crkvom deset godina kao istinski pastir, čuvajući je od neznabožaca i jeretika. Bio je uzor krotkosti, milosrđa i čovekoljublja i govorio je: "Ako želiš blagorodstva, ne traži ga u krvi nego u dobrodetelji, jer je to pravo blagorodstvo." Milosrđe i dobrota bile su glavne odlike njegove ličnosti, pa je mislio da Bog ne može poslušati njega ako on ne posluša i ne pomogne ubogima i nevoljnima. Kada su Persijanci krenuli na Misir, patrijarh je otplovio na Kipar, ali se usput razboleo i u svom rodnom mestu na Kipru preminuo 620. godine. Njegove mošti prenesene su najpre u Carigrad, potom u Budimpeštu i najzad u Presburg.

1826. - Rođen je srpski pisac Jovan Đorđević, osnivač Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i jedan od osnivača Narodnog pozorišta u Beogradu, profesor istorije na Velikoj školi u Beogradu. Kratko je bio i ministar prosvete. Objavio je "Opštu istoriju" i više prevoda, naročito za pozorište. Napisao je alegoriju "Markova sablja", iz koje je pesma "Bože pravde", za koju je muziku komponovao Davorin Jenko, postala srpska himna.

1877. - Izbila je Topolska buna kad su Lepenički i Jasenički bataljon odbili da polože zakletvu i pođu na granicu uoči drugog srpsko-turskog rata. Pobunjenici su s vodnikom Milovanom Žižićem na čelu krenuli u Topolu da bi svrgli dinastiju Obrenović i doveli na vlast princa Petra Karađorđevića. Knez Milan Obrenović poslao je vojsku koja je brzo ugušila bunu, pri čemu je 70 učesnika optuženo za veleizdaju, a 23 osuđeno na smrt.

1914. - Umro je srpski kompozitor slovenačkog porekla Davorin Jenko, autor srpske himne "Bože pravde", član Srpske kraljevske akademije, horovođa i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Komponovao je muziku za oko 90 "komada s pevanjem". Dela: opereta "Vračara", uvertire "Kosovo", "Srpkinja", "Aleksandar", "Đido", "Milan", fantazija "Prvo Doba Srbije", muzika za komade "Blago cara Radovana", "Dobrila i Milenko", "Dušan Silni", "Miloš Obrenović", "Seoba Srbalja", "Pribisav i Božana", "Za veru i slobodu", "Mladost Dositejeva", "Markova sablja", "Proslavljanje kneza Mihajla", "Knez Dobroslav", "Izbiračica", "Krvni mir", "Merima", "Divlji lovac", "Ljubavno pismo", "Četiri miliona rubalja", "Čestitam", "Potera", "Saćurica i šubara", "Vuk Branković", oko 110 horskih kompozicija, 15 crkvenih kompozicija, solo pesme.

1915. - Vrhovna komanda srpske vojske je u Prvom svetskom ratu izdala zapovest o odstupanju preko Crne Gore i Albanije u kojoj je pisalo: "Kapitulacija bi bila najgore rešenje, jer se njome gubi država, a naši saveznici bi nas sasvim napustili." Prilikom povlačenja srpskih vojnika praćenih izbeglicama, povlačenju jedinstvenom u istoriji ratovanja, život je izgubilo više od 240.000 ljudi. Na ostrvo Krf stiglo je 135.000 vojnika, a u Bizertu oko 12.000, od kojih je ponovo formirana srpska armija koja je 1918. oslobodila okupiranu zemlju.

1996. - U Beogradu je demonstriralo više od 100.000 ljudi zbog sudskog poništenja pobede opozicione koalicije "Zajedno" na lokalnim izborima.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

dobro jutroooooooo:)))))))))
#2, 25.11.2008 - 10:23
Jutro,a gde je poljubac,ha,ha...
25.11.2008 - 10:26
voki52 (65)
dobro jutro prijatelju
#1, 25.11.2008 - 09:50
Jutro prijatelju,prijatan dan zelim.
25.11.2008 - 09:53