Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

Otkrivena prva planeta slična Zemlji,koja se nalazi (iz)van Sunčevog sistema

 .................................................. Evropski astronomi uočili su prvi put novu planetu izvan Sunčevog sistema za koju se veruje da ima temperaturu sličnu onoj koja vlada na zemlji, što je osnovna pretpostavka za postojanje vode i mogućeg života. Magazin „Astronomija i astrofizika” objavio je pismo astronoma koji su učestvovali u istraživanju, u kojem se navodi da planeta nije direktno opažena, jer je zaklonjena crvenom zvezdom Glis 581 oko koje orbitira. Kako se navodi u pismu, merenjima je ipak utvrđeno da planeta ne bi trebalo da je mnogo veća od Zemlje. „To je prva takva planeta koja je istovremeno ispunjena stenama s vodom, a u delovima planete koji su bliže zvezdi voda bi mogla da bude u tečnom stanju”, izjavio je jedan od naučnika Stefan Udri iz observatorijskog centra u Ženevi. Kazao je da se pretpostavlja da je temperatura na novootkrivenoj planeti između nule i 40 stepeni Celzijusa, što znači da bi pri takvim uslovima voda mogla da postoji i u tečnom stanju. Većina od oko 200 poznatih planeta koje su do sada uočene van Sunčevog sistema su u stvari velike lopte ispunjene gasom, slično Jupiteru. „Prečnik ove planete ne bi trebalo da bude veći od 1,5 puta od Zemljinog, a na osnovu modela zaključujemo da je planeta ili stenovita kao Zemlja, ili prekrivena okeanima”, kazao je Udri. Naučnik Ksavijer Delfons iz Univerziteta Grenobl u Francuskoj izjavio je povodom otkrića da će ova nova planeta sigurno biti u centru pažnje budućih naučnih istraživanja koja su usmerena na pronalazak mogućnosti za vanzemaljski život. Zvezda Glis 581 jedna je od 100 koje su najbliže Zemlji. Nalazi se „samo” 20,5 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Vage. Jedna svetlosna godina je udaljenost od oko nešto više od devet i po biliona kilometara, odnosno 63.240 astronomskih jedinica. To je razdaljina koju svetlost, ili neki drugi elektromagnetni zrak, pređe u vakuumu za godinu


>Americki naucnici otkrili su planetu koja se okrece oko zvezde slicne Suncu, Sto navodi na pretpostavku da u svemiru postoji vise planetarnih sistema slicnih ovom ciji je deo nasa planeta.

Novootkrivena planeta je veca od Zemlje i okrece se oko zvezde 55 Kankri, u sazvezdju Raka. Ranije su otkrivene cetiri planete u sistemu te zvezde, medjutim peta je postala prava senzacija u svetu astronomije, izjavila je americka naucnica Debra Fiser, prenosi agencija Itar Tas.

Prema njenim rezima, otkrice planetarnog sistema s pet planeta ide u prilog pretpostavci da zivot postoji i van solarnog sistema.

"Zvezda 55 Kankri slicna je Suncu, ima priblizno istu masu i stara je koliko i Sunce", izjavila je Fiserova, dodajuci da je moguce da je ta zvezda okruzena brojnim planetama.

Americki istrazivaci posvetili su otkrivanju planeta u sistemu 55 Kankri 18 godina. Orbita prve planete otkrivena je pre cetiri godine.

Peta planeta okrece se na rastojanju od 115 miliona kilometara od zvezde Kankri. Temperatura te planete trebalo bi da bude nesto visa nego na Zemlji, smatra astronom Lunin s Univeziteta Arizone.

Puni krug oko zvezde to kosmicko telo napravi za 260 dana.

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: