Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

U Srbiji preko 40.000 ljudi boluje od šizofrenije

U Srbiji ima više od 40.000 pacijenata sa dijagnozom šizofrenije,izneto je na konferenciji "Šizofrenija bolest koja pogađa sve nas- ne zatvarajte oči pred njom". Oporavak i tok bolesti zavise od redovnog uzimanja terapije, upozoreno je na skupu.

Šizofrenija je hronično oboljenje koje se obično javlja u adolescenciji ili ranim dvadesetim godinama, mada se, kako je rečeno, simptomi mogu javiti i u kasnijem životnom dobu, rečeno je na skupu.

Bolest utiče na kvalitet života, smanjuje radnu sposobnost, dovodi do socijalnog povlačenja i stigmatizacije pacijenata, a oboleli su često u lošem fizičkom i mentalnom stanju, loše se hrane, puše i ekscesivno konzumiraju alkohol.

"S obzirom da se šizofrenija javlja u ranoj mladosti, kritičnom periodu za razvoj ličnosti, od vitalnog značaja je početi lečenje bolesti u ranom stadijumu", kazao je dr Aleksandar Damjanović sa Instituta za psihijatriju kliničkog centra Srbije i predsednik Sekcije za psihijatriju Srpskog lekarskog društva.

On je dodao da se ta bolest ne može izlečiti, ali da se simptomi mogu držati pod kontrolom.

"Klinička ispitivanja su pokazala da nova generacija antipsihotika efikasno deluje na pozitivne i negativne simptome šizofrenije, dugotrajno održava poboljšanje bolesti i smanjuje broj i trajanje hospitalizacije", kazao je Damjanović.

skizo-2.jpg


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

voki52 (64)
nedo bog nikome ali toga ima sve vise
poz...
#1, 30.11.2008 - 11:03