Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
pogledajDanas je Vavedenje
 

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Vavedenje koji simbolizuje dolazak trogodišnje Presvete Marije u Jerusalimski hram. Vavedenje je i slava manastira Hilandara.

Vavedenje je praznik koji proslavlja događaj u kome je Presveta Marija postala prva zavetodavna devica u isoriji Hrišćanstva. Na današnji dan, svečani čin zaveštavanja njenog devičanstva izvršen je u Jerusalimu.
Devica se zavetovala pred Bogom i ljudima, a čin je obavio prvosveštenik Zaharije, otac svetog Jovana Preteče.
Marija je, kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete dati u hram, dovedena u Jerusalim i uvedena u hram. Na ulazu u hram dočekao je otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije.
O hrišćanskoj legendi, uvođenje (vavedenje) Bogorodice u hram pratila je, osim roditelja Joakima i Ane, mnogobrojna rodbina i prijatelji koji su tri dana putovali od Nazareta do Jerusalima.
Na vratima hrama dočekao ih je starac Zaharija, otac Jovana Preteče, koji je Mariju uveo ne samo u hram, već i u deo nazvan Svetinja nad svetinjama, u koji je mogao da uđe samo prvosveštenik. Marija je u hramu ostala devet godina.
Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu decu.
Tako su, po predanju, zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da devojka ostane devica do kraja života, već je svaka morala da se uda.
Marija je živela u Josifovoj kući kao što je živela u hramu tako da je, po hrišćanskoj legendi, ona bila prva monahinja - ona koja je život zaveštala Bogu.
U narodu se Vavedenje naziva i Sveta Prečista koju su nekada osobito poštovale žene. Taj praznik su slavili i stočari koji toga dana nisu uzimali u ruke makaze, srpove ili kose.
U istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva - vedro nebo obećava dobru letinu. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 21  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Lepo je kada se neko seti da pomene naše praznike.Pozdrav druže.
#4, 04.12.2008 - 13:29
Irena70 (46)
+5
pozz,prijatelju
#3, 04.12.2008 - 12:27
dobar dan :-)
i Bog pomogo svima
#2, 04.12.2008 - 12:12
vivax (39)
Pozdrav prijatelju.
#1, 04.12.2008 - 12:10