Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog
 Prema ranijim saznanjima, na Petrovaradinskoj tvrđavi prvo ljudsko naselje postojalo je još 4500. godina pre nove ere ali nakon arheoloških otkrića na samom početku istraživanja istorija ovog prostora pomerena je na period 19.000-15.000 godina pre nove ere. Zahvaljujući tome znamo da čovek u kontinuitetu nastanjuje prostor Petrovaradinske stene od praistorije do danas, pa čak i paleolitu kada su se ljudska staništa uglavnom nalazila u pećinama. Istraživanjem ostataka naselja iz mlađeg bronzanog doba (3000 godina pre nove ere) arheolozi su pronašli i bedeme pojačane koljem i palisadama iz tog perioda koji svedoče da je još u vreme tzv. vučedolske kulture postojalo utvrđeno naselje. 
Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava
PETROVARADINSKA TVRĐAVA kakvu danas poznajemo sagrađena je u periodu od 1692. do 1780. godine. Izgradnja tvrđave trajala je 88 godina sa manjim ili dužim prekidima usled nedostatka novca ili pomeranja granice između Austrije i Otomanske imperije usled čestih ratova. Carsko-kraljevska glavna pogranična tvrđava Petrovaradin, kako je bilo njeno puno ime, delo je austrijskih vojnih inženjera i sagrađena je po tada najmodernijim sistemima fortifikacije. Bila je najjača austrijska tvrđava i važila je za neosvojivu pa je ponela naziv i "Gibraltar na Dunavu". U to vreme bila je jedna od najjačih tvrđava brojavši 400 artiljerijskih oruđa a prostirajući se na 112 hektara bila je i među najvećim u Evropi.

Petrovaradinska tvrdjavaPetrovaradinska tvrdjava

Do danas je sačuvala gotovo sve svoje autentične objekte pa takođe važi za jednu od najočuvanijih tvrđava u Evropi. Po veličini jednino može da se poredi sa tvrđavom Elvas u Portugaliji. Sistem podzemnih vojnih galerija Petrovaradinske tvrđave je sagrađen u četiri odbrambena položaja u dužini od 16.000 metara sa 12.000 puškarnica. Veći sistem podzemnih galerija imale su samo tvrđave Luksemburg (23km), Terezin (30km) i Josefov (45km).
                                  PODZEMLJE
Tokom istorije Petrovaradinske tvrđave Otomanska vojska je 1526. godine osvojila srednjevekovnu tvrđavu takođe uz upotrebu minskog napada. U toku opsade Petrovaradina 1694. i 1716. godine Otomanska vojska je takođe pristupila minskom napadu.
Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava
Barutni magacin
Kaponir
Toparnica
Oznaka za "prislišnu galeriju

Inovacije u minskom ratovanju dolazile su iz različitih izvora kroz is istoriju, i često su inženjeri bili ti koji su sticali neophodno iskustvo za sledeći korak u razvoju. Prekretnica u istoriji minskog ratovanja došlo je sa opsadom tvrđave Švajdnic (Schweidnitz) koji su Prusi 1762. godine, tokom rata sa Austrijom, naterali na kapitulaciju nakom 48 dana opsade uz upotrebu minskog napada.

Petrovaradinska tvrdjavaPetrovaradinska tvrdjavaPetrovaradinska tvrdjavaPetrovaradinska tvrdjava
Oznaka za komunikacionu galeriju
Raskrsnica
Ventilacija
"Neozidani" hodnik

Samo dve godine kasnije, austrijski major i vojni inženjer A.H.Šreder, predložio je Ratnom savetu u Beču plan izgradnje kontraminskog sistema, odnosno sistema podzemnih hodnika, ispod Petrovaradinske tvrđave kao odbranu od minskog napada neprijatelja. Plan je bio odmah prihvaćen ali se sa radovima krenulo sledeće godine.

Petrovaradinska tvrdjavaPetrovaradinska tvrdjavaPetrovaradinska tvrdjavaPetrovaradinska tvrdjava
Hodnici Gornje tvrđave
Minska galerija
Kaponir

Šrederov plan je predviđao izgradnju četiri odbrambena položaja ispod Hornverka, najjužnijeg dela Petovaradinske tvrđave i strane sa koje je uvek otpočinjao napad otomanske vojska na tvrđavu. Preko 400 minera radilo je na izgradnji ovog kompleksnog lavirinta vojnih galerija sve do 1776. godine kada je završen i ukupno je imao dužinu od oko 16.000 metara.
Prilikom jedne od svojih poseta prestolonaslednih, kasnije car Josip II, posetio je 1768. godine Petrovaradinsku tvrđavu. Prestolonaslednik je prisustvovao demonstraciji minskog napada i odbrane tvrđave a kasnije i obilasku podzemlja tvrđave. Oduševljn onim što je video, unapredio je majora Šredera u čin pukovnika a već sutradan i u čin generala.

Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava
Hodnici Gornje tvrđave
Puškarnica
Galerija sa puškarnicama

Nedostatak istraživanja stručne literature i nepoznavanje tehnike ratovanja u vremenu kada je tvrđava nastajala, osnovni je razlog što je došlo do mistifikacije podzemlja Petrovaradinske tvrđava. Demistifikacija je u toku pa svako ima priliku da svake prve subote u mesecu čuje prave informacije prilikom obilazaka podzemlja tvrđave koje organizujemo. OBILASCI PODZEMLJA 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

voki52 (65)
lepo da se zna
poz...
#1, 04.12.2008 - 22:55
dašta :)
04.12.2008 - 23:37