Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

Zaštita od net virusa (linkovi)

 
Internet virusi

U eri savremenih elektronskih informacionih mreža sve je aktuelnije pitanje zaštite privatnih podataka njihovih korisnika. Isprepletenost Interneta i njegova dostupnost velikom broju ljudi širom planete, otvorili su realnu mogućnost zlonamernim ali verziranim korisnicima Mreže (hakerima, lopovima, obaveštajcima itd.) da, u najboljem slučaju, naprave neprijatnosti neopreznim korisnicima.

O ovom problemu se dosta govori i raspravlja kako u štampi, tako i na Internetu. Pronose se glasine o začuđujućoj inteligenciji i podmuklosti novih virusa koje je najlakše „zaraditi” upravo preuzimanjem različitih datoteka ili elektronske pošte putem mreže. Da i ne pominjemo zloglasne trojance koji, sudeći po svedočenjima, od vašeg kućnog računara mogu napraviti igračku u rukama udaljenog zlobnika, s mogućnošću pisanja i brisanja po vašem disku ili čak preuzimanja kontrole nad mišem i tastaturom! Ako je samo deo cele priče istinit, razloga za zabrinutost ima čak i kod običnih korisnika koji se ne eksponiraju mnogo po hakerskim pričaonicama na Webu.

Mnoge softverske firme su, svesne ove činjenice, već zgrnule prilično bogatstvo nudeći programe koji vašem računaru, dok surfujete, „jedini nude potpunu zaštitu” od virusa ili od pokušaja neželjenih pristupa „sa strane”. Na samom Internetu postoji veliki broj lokacija gde korisnici iznose svoja iskustva i nude drugima savete za rešavanje određenih problema.

www.nai.com – zvanična prezentacija firme „Network Associates”, jedne od najvećih koja se bavi sigurnosnim rešenjima za mrežu i tvoraca programa McAfee (www.mcafeeb2b.com).

www.symantec.com – još jedan gigant na polju antivirusnog softvera je „Symantec” sa svojim čuvenim Norton AntiVirusom.

www.antivirus.com/pc-cillin – zvanična stranica jednog od najpopularnijih „ubica” virusa PC-cillina

www.checkpoint.com – prezentacija firme koja se, između ostalog, specijalizovala za pravljenje softverskih mrežnih filtera (tzv. firewall) koji sprečavaju upade u vaš računar ili mrežu. Sa nje je moguće preuzeti probne verzije programa.

www.cyberguardcorp.com – zvanična stranica firme koja je proizvela jedan od trenutno najboljih programa za zaštitu od neželjenih upada prilikom surfovanja za operativni sistem Windows NT, CyberGuard Firewall. Njegovu probnu kopiju moguće je direktno preuzeti.

lockdown2000.com – zvanična stranica jednog od najpopularnijih softverskih zaštitnih filtera.

www.languard.com – još jedna softverska firma koja nudi interesantna rešenja.

www.av.ibm.com – vrlo korisna i lepo dizajnirana stranica posvećena zaštiti od virusa.

www.metro.ch/avpve/findex.stm – mesto na kome se može saznati dosta toga o virusima uopšte.

 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: