Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
pogledaj

  Preminuo ruski partijarh Aleksej II
 
Preminuo ruski partijarh Aleksej II
Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej II preminuo je jutros u 79. godini, izjavio je portparol moskovske patrijaršije Vladimir Vigilonski.

"Patrijarh Aleksej je preminuo. To se dogodilo jutros", izjavio je Vigilonski, preneo je Itar-tas. Ruski patrijarh već duže vreme je imao srčane smetnje, navodi AFP. Patrijarh je umro u svojoj rezidenciji u Peredelkinu, nedaleko od Moskve, dodaje BBC. Datum i mesto sahrane Alekseja II biće utvrđeni sutra na sednici Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, saopštila je danas Moskovska patrijaršija.
Smrt patrijarha oglašena je danas zvonjavom sa zvonika svih 600 moskovskih crkava. Zvona su zvonila u skladu s kanonima Ruske pravoslavne crkve, predviđenim za takve slučajeve.


Gorbačov i Putin šokirani smrću patrijarha
Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov rekao je za BBC da je šokiran smrću ruskog
patrijarha Alekseja II.  
"Duboko sam ga poštovao", naglasio je Gorbačov. 
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da je smrt poglavara Ruske pravoslavne crkve "tragični događaj" i "veliki gubitak" za Rusiju.

Njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej II (rođen 23. februara 1929.) je 15. moskovski patrijarh i duhovni vođa Ruske pravoslavne crkve.
Rođen je kao Aleksej Ridiger u porodici ruskih emigranata u tada nezavisnoj Estoniji. Njegov otac bio je pravoslavni sveštenik. 
Aleksej II je obavljao svešteničke dužnosti u dve crkve u Estoniji, nakon što je ta zemlja postala deo Sovjetskog Saveza.
Diplomirao je na Lenjingradskoj duhovnoj bogosloviji 1949. godine. Đakon je postao 1950. godine, potom je diplomirao na Lenjingradskoj duhovnoj akademiji , a 1961. postavljen za episkopa Talina i Estonije. Zatim je 23. juna 1964. godine izabran za arhiepiskopa, a 25. februara 1968. za mitropolita.
Aleksej II je bio oženjen ali se razveo kako bi mogao da se zamonaši.
Od 1986. godine do njegovog izbora za patrijarha bio je mitropolit Novgoroda i Lenjingrada.
Nakon smrti patrijarha Pimena I 1990. godine, Aleksej je izabran za novog patrijarha Ruske pravoslavne crkve.
Patrijarh Aleksej se poslednji put u javnosti pojavio 2. decembra u Minhenu u hramu Svetog Nikolaja Ruske zagranične crkve, što se smatra činom pomirenja između ove dve podeljene struje u ruskom pravoslavlju.Prijatelj srpskog naroda

Aleksej II je bio prijatelj srpskog naroda. Poslednji put je boravio u Beogradu za vreme NATO bombardovanja 20. aprila 1999. godine, kada je, zajedno s patrijarhom Pavlom, u crkvi svetog Save predvodio molitvu za mir, kojoj su prisustvovale hiljade ljudi. On se zalagao za to da Kosovo i

Pretrpeo nekoliko moždanih udara
Aleksej II je pretrpeo nekoliko moždanih udara 2002. godine, prenosi RIA Novosti na svom sajtu. U aprilu 2007. mediji su javili da je Aleksej II bio smešten na jednu kliniku u Švajcarskoj zbog "veoma lošeg zdravstvenog stanja". Ruska crkva je tada potvrdila da je patrijarh bio na lečenju ali je demantovala da je bio u kritičnom stanju. 

Metohija ostanu u sastavu Srbije, a ruska crkva je osudila jednostrano proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine. 
Preminuli patrijarh je bio na čelu najveće Pravoslavne crkve na svetu i bio je duhovni vođa dve trećine ruske populacije koja broji 142 miliona ljudi.  
BBC navodi da je patrijarh Aleksej pomogao podizanje ugleda Ruske pravoslavne crkve, nakon decenija represije pod komunizmom.
Međutim, njegovi odnosi sa Katoličkom crkvom ostali su "zamrznuti". Patrijarh Aleksej je nekoliko puta odbio da se sastane sa bivšim poglavarom Rimokatoličke crkve papom Jovanom Pavlom II, kao i sa sadašnjim Benediktom  XVI. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 11  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

:((((((((((((( ja kad sam cula bilo mi je kao da je ne daj Boze nas patrijarh umro.... nek mu je laka zemlja i Bog da mu dusu prosti... :(((((((((
#3, 07.12.2008 - 11:55
mamian (39)
patrijarh je to ipak bio:)))
#2, 05.12.2008 - 18:15
+5.Pozdrav druže.
#1, 05.12.2008 - 18:06