Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
dragan964 blog
  Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници
Objavljeno 15.09.2008. u 20:08, autor: dragan964 
Међународни фестивал дечјег стваралаштва 
“ Деца у Лужници
из ликовне културе и матерњег језика до сада је успешно организован шест година за редом у ОШ “ Светозар Марковић ”- Љуберађа, а на коме је учествовало до сада око 50.000 радова ученика из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Грчке, Шведске и других европских земаља. У просеку сваке године учествује око три хиљаде радова ученика основних школа. Зато је овај фестивал по броју радова један од највећих у нашој земљи.
Фестивал је израстао из акције “Школама на ивици опстанка”, која је започета 18. фебруара 1998. у основној школи "Светозар Марковић" - Љуберађа, односно у издвојеном одељењу у Бердују, на иницијативу учитеља Драган Ћирића, нишког песника Русомира Д Арсића, Народних новина, а под покровитељством Министарства просвете Републике Србије.
Циљ акције је да се обогати дечје сазнање кроз живи разговор са књижевним и дечјим ствараоцима, да се побољша фонд књига школских библиотека, да се укаже на отежан рад у одељењима са мањим бројем ученика, да се побољшају наставна средства у таквим одељењима и да се укаже на неумитно одумирање села, да се заустави миграција становништва.
Циљ фестивала се подудара са циљем акције, али има и задатак да одлазак деце у кафиће замени дечјим стваралаштвом, које их враћа образовању и самообразовању и правим позитивним вредностима.
На фестивалу дечјег стваралаштва додељују се 24 главне награде, како за млађи, тако и за старији узраст ученика на њему узимају учешће и најпознатији ствараоци за децу попут: Добрице Ерића, Русомира Д Арсића, Ралета Нишавића, Душана Попђурђева, Зорана Вучића, Миње Илијеве, Гордане Тимотијевић, Луткарског позоришта и многих других. 
Реализацију фестивала су до сада помогли, пре свих Интернет Крстарица, Министарство просвете - одељење у Нишу, Министарство културе Владе Србије, лист за децу "Невен", Змајеве дечје игре, Народне новине, Радио Ниш, Градска телевизија Ниш, Пи канал РТС, ТВ5 Ниш, Војска Југославије, ОШ "Ратко Вукићевић" из Ниша ,"Јупитер", "Лисца", "Тигар", Скупштина општине Бабушница и многи други. 
Фестивал је прерастао оквире општине Бабушница,па и Републике Србије. 
Због тога је Организациони одбор акције одлучио да се поново распише конкурс за Десети фестивал по реду и да предложи Министарству просвете да га уврсти у ред редовних и званичних такмичења ученика основних школа, односно да га уврсти у школски календар за ову и наредне школске године.
Скупштина општине Бабушница је фестивал уврстила у буџет општине, тако да ће финансирање бити решено на адекватан начин.
Надамо се да ће Министар уврстити овај фестивал у календар званичних школских такмичења, јер то он свакако заслужује.


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: