Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
bokistex blog
Veoma zanimljivo za one koji vole ili su voleli!!!!

Ljubav može postati najsnažnija motivacijska sila za razvoj ili najdestruktivnija snaga u vašem životu - sve zavisi kakvu ste vrstu ljubavi prigrlili.
Ljubav, iako se opsesija često brka s njom, u potpunosti se razlikuje od opsednutosti. Ljubav je obostrana i karakterise je velika briga i dubina osećaja za dobrobit voljene osobe.

Opsednutost je s druge strane stanje kada strastvena ljubav podivlja. Započinje iskrom interesa i u pogodnim okolnostima može doseći ogroman intenzitet. Što je najbitnije opsesija se temelji na nerealističnoj nadi o recipročnom uzvraćanju osećaja. Pa će tako svaka beznačajna reč ili potez objekta (ne osobe, jer njeni osećaji se ne uzimaju u obzir) naše neuzvraćene ljubavi biti krivo protumačena kao znak ljubavi – koji drži u životu nerazumnu nadu. I najmanja povratna informacija, makar bila motivisana sažaljenjem ili taštinom rezultiraće osećajem euforije koja se neizbežno pretvara u očaj i jad. Međutim i opsesija može prerasti u ljubav, naravno, tek i ako se u potpunosti ispuni.

Kako dakle prepoznati je li reč o ovisnost ili pravoj stvari?

Ovisnost kao ljubav pojavljuje se kada je osoba u potpunosti absorbirana u voljenoj osobi (objektu) jer želi pobeći inače besmislenoj i nesrećnoj egzistenciji. Ovakva opsesija dovodi do zanemarivanja važnih aspekata vlastitog života. Duže odvajanje ili okončanje veze može rezultirati simptomima odvikavanja sličnim kao kod ovisnika o narkoticima.

6 klasičnih tipova ljubavi
Pokušajte se zato prepoznti u ovih 6 klasičnih tipova ljubavi:

1. Eros – kada ljubavnici tragaju za nekim specifičnim fizičkim karakteristikama, strastvena i romantična ljubav

2. Pragma – kada se potraga za potencijalnim objektom naše ljubavi racionalno razmatra

3. Agape – temeljno načelna ljubav koja ne očekuje uzvraćanje, nesebična ljubav

4. Ludus – ljubav prema ljubavi, ljubav je igra

5. Storge – sličan dubokom saosećanju, mešavina prijateljstva i ljubavi

6. Mania – oblik ovisnosti kojeg karakteriše opsesija i ekstremne promene u raspoloženju koje se kreću od duboke depresije do euforije

Nažalost...
Nažalost velika većina, onih u vezi ili onih koji za savršenom vezom tek tragaju, još nije naučilo šta ljubav jeste. Pokreću nas sebični interesi i prirodna potreba za osećajem pripadanja no ono što od drugih zahtevamo jeste nesebično davanje - agape. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline bokistex (45)
Srbija, Jablanički okrug, LeskovacBlogovi: tagovi
nema tagova