Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 
Dogodilo se na današnji dan - 23. decembar

1620. - Francuski Hugenoti (protestanti kalvinisti) objavili su rat kralju Luju XIII.

1672. - Đovani Kazini (Giovanni Cassini) otkrio je jedan od deset Saturnovih satelita koji je nazvan Rea.

1790. - Rođen je Žan Fransoa Šampolion, francuski orijentalist. Rodom je iz Fižaka. Prvi je dešifrovao hijeroglife (1822), sa jedne ploče sa grčkim i demotskim tekstom pronađene 1799. godine u egipatskom mestu Rešid (Rosette). Utvrdio je da hijeroglifi nisu samo simboličko nego i fonetsko pismo. Osnivač je egiptologije i prvi njen predstavnik na College de France.

1777. - Rođen je Aleksandar I, ruski car (1801-1825). Stupio je na presto posle dvorske zavere u kojoj je i sam učestvovao i ubistva svoga oca Pavla I. U početku se prikazivao kao liberal, ali kasnije je postao jedan od najreakcionarnijih upravljača. Inicijator je borbe protiv revolucionarnih pokreta u Evropi i osnivač Svete Alijanse. Ratovao je u savezu sa Austrijom, Pruskom i Engleskom protiv Napoleona, a zatim protiv Turske, Švedske i dr. Proširio je Rusku carevinu osvajanjem Gruzije, Finske, Besarabije i velikog dela Poljske. Umro je 1825. godine.

1876. - Proglašen je prvi Turski ustav.

1922. - BBC je počeo emitovanje dnevnih vesti.

1943. - Vrhovna komanda savezničkih snaga za Sredozemlje i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije postigli su u Drugom svetskom ratu sporazum o prihvatanju jugoslovenskih izbeglica. Dogovoreno je njihovo prebacivanje u severnu Afriku i stvaranje izbegličkih zbegova.

1947. - Bardin (Bardeen), Braten (Brattain) i Šokli (Shockley) otkrili su tranzistor.

1963. - Prvi nastup Beach Boys-a.

1997. - Vudi Alen se u 67. godini oženio sa Sun Ji Previn, usvojenom ćerkom svoje bivše supruge, glumice Mije Farou.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 16  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

voki52 (65)
dobro jutro prijatelju
#1, 23.12.2008 - 10:10