Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zikkaj blog

Ljubav znaci ipak postoji ,...

 Američki naučnici su ustanovili da tzv. prava ljubav ipak postoji! Skeniranjem ljudskog mozga utvrđeno je da svaki deseti par reaguje na partnera sa isto toliko strasti posle 20 godina kao i na početku veze, piše "Sandej tajms".

 
Tim naučnika sa univerziteta Stoni Bruk u Njujorku je, uz pomoć skenera, pratio hemijske reakcije u mozgu ispitanika kad im se pokaže slika voljene osobe i došao do zaključka da neki parovi i posle 20 godina veze imaju iste reakcije kao i oni u prvoj fazi zaljubljenosti.
Ovaj nalaz demantuje opštepozanto uverenje da prvi talas zaljubljenosti traje do 15 meseci, a da posle 10 godina, hemijska reakcija zaljubljenosti potpuno nestaje.
Naučnici su ove starije parove nazvali labudovima, jer imaju slične mentalne "ljubavne mape" kao životinje koje ostaju u paru ceo život - poput, pored ostalih, labudova i sivih lisica. Iako ne možemo svi da budemo poput labudova, dobro je da su naučnici utvrdili da postoji biološka osnova za romantičnu ljubav, nasuprot uverenju nekih da je ideja takve ljubavi kulturološki determinisana, odnosno, da postoji samo u društvima koje veruju u nju, piše "Tajms" u uredničkom komentaru.
Ovo istraživanje je pokazalo identičnost moždanih procesa kod zaljubljenih parova od Njujorka do Pekinga.

Znao sam da ipak ima nesto:)))))


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: