Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
ELBA blog

Redovno konzumiranje manjih količina vina smanjuje zapaljenske procese u krvnim sudovima žena

ZIVELE  !!!!Redovno konzumiranje manjih količina vina smanjuje zapaljenske procese u krvnim sudovima žena, pokazala je jedna španska studija. Brojna istraživanja su već pokazala da su vinopije manje podložne srčanim oboljenjima od onih koji nikad ne konzumiraju alkohol, ali su stručnjaci s Univerziteta u Barseloni želeli da provere da li izmedju vina i zdravlja srca postoji direktna veza, prenosi Rojters.

Dosadašnje studije koje su pokazale da oni koji piju vino imaju zdravije srce nisu dokazale da je vino direktan uzrok toga, objasnio je jedan od autora istraživanja, dr Emilio Sakanelja, već se mogao izvući zaključak da se ljubitelji vina možda zdravije hrane, da su fizički aktivniji ili imaju neke druge navike koje dobro deluju na srce.

Zbog toga su se dr Sakanelja i njegove kolege usredsredili na potencijalni direktan uticaj vina na zapaljenske procese u krvnim sudovima. Ovi procesi predstavljaju reakciju na raznovrsne negativne faktore, kao što su pušenje, visok holesterol ili gojaznost.

Zapaljenja doprinose stvaranju masnih naslaga, tzv. plaka, na zidovima arterija, a čine verovatnijim i da će se te naslage pokrenuti s mesta i stvoriti krvni ugrušak koji može da izazove srčani udar.

Dr Sakanelja i njegov tim ispitivali su 35 zdravih žena koje su redovno pile vino. Ove žene su prvo provele četiri nedelje na zdravoj ishrani, ali bez vina, a potom još mesec dana na istoj takvoj ishrani praćenoj čašom vina uz ručak i uz večeru. Testirano je i dejstvo crnog i dejstvo belog vina.

Ustanovljeno je da je posle četiri nedelje redovnog konzumiranja vina nivo dobrog (HDL) holesterola u krvi ispitanica povećan, a nivo nekih inflamatornih supstanci, kao što je C-reaktivni protein, smanjen.

Bolje rezultate dalo je konzumiranje crnog nego belog vina, što se možda može pripisati većoj koncentraciji antioksidanta polifenola u njemu.
Poznato je da su polifenoli biljna jedinjenja koja pomažu redukovanju zapaljenskih procesa.

Dr Sakanelja ističe da su dosadašnje studije pokazale da umereno konzumiranje vina (jedna do dve čaše dnevno) može da smanji rizik umiranja od srčane bolesti za gotovo trećinu. Zbog toga on preporučuje ljudima koji imaju ovu zdravu naviku da s njom nastave.

S druge strane, onima koji ne piju, lekari ne mogu čista srca preporučiti da počnu da piju budući da su neki ljudi osetljiviji na probleme vezane za alkohol


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Irena70 (48)
znam ja zasto pijem vino:)))
pozz sale i srecno ti badnje vece:))
#2, 06.01.2009 - 17:46
HVALAAAAAAAAA IRENA TAKODJE !!!
06.01.2009 - 18:07
ziveli:)
#1, 06.01.2009 - 16:32
ZIVELI !!!
06.01.2009 - 16:45