Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog
 ..............http://crazy-frankenstein.com/free-wallpapers-files/christmas-santa-claus-wallpapers/santa-claus-arrived.jpg
Da li ste već pisali Deda Mrazu šta želite da dobijete ove godine?
Deda Mraze, Deda Mraze...
Da li ste kao dete uporno odbijali da spavate za novogodišnju ili božićnu noć, ne biste li ga konačno, makar jednom "uhvatili na delu"? Da li ste ove godine bili dovoljno dobri da bi Vas bradati dekica posetio i ispunio Vam želje?
Puno lica Deda Mraza
Nastao od holandskog "Sinterklasa" Deda Mraz se u različitim kulturama odomaćio kao Santa Clause, Saint Nicholas, Kris Kringl... U zapadnoj Evropi (Holandija, Švajcarska, Francuska, Luksemburg...) Sveti Nikola ili Sinterklas je zaštitnik dece, koji posećuje decu 5. i 6. decembra i donosi im poklone.
Sveti Nikola
Sveti Nikola (Nikolas) potiče iz ranog hrišćanstva i nastao je po liku sveštenika Nikolasa koji je u 4. veku živeo na teritoriji današnje Turske. Njegova najpoznatija dobra dela vezana su za davanje novca siromašnima, a pre svega snabdevanje siromašnih devojaka mirazom, kako bi mogle da se udaju.
U pravoslavnoj kulturi Sveti Nikola predstavlja sveca zaštitnika mornara, strelaca, trgovaca, studenata i dece. U obe kulture, zbog već pomenutih dobrih dela, vezuje se za tajno ostavljanje poklona i zato često poistovećuje sa Deda Mrazom.
Odin
Takođe, tradicija današnjeg Deda Mraza vezuje se i za germansko pagansko verovanje u boga Odina, koji je jahao letećeg konja sa osam nogu Slipnira, a čija su današnja paralela čuveni Deda Mrazovi irvasi.
Odin se u narodu smatrao "Svecem prijateljem" i verovalo se da je izmislio staro pismo - rune. U to vreme (13. vek) deca su pored
odžaka u čizme stavljala slatkiše, šargarepe ili slamu, kako bi nahranila Odinovog letećeg konja.
Pokloni i poklonćićihttp://falalalala.com/wp-content/images/pksanta300.jpg
U mnogim zemljama Deda Mraz, Sveti Nikola i mali Isus dele poklone u periodu oko Nove Godine. U Mađarskoj, na primer, Deda Mraz (koji se naziva Mikulaš) deli deci poklone 6. decembra (prema tradiciji zapadne Evrope) – i tada uglavnom donosi male poklone u vidu čokolada i bombona.
Veće poklone deca dobijaju tek za Božić, ali ne od Deda Mraza, već od malog Isusa. U našoj kulturi pokloni za Božić su takođe odvojeni i deci ih ne donosi Deda Mraz, već Božić Bata.
Koka Kola Deda Mraz
Moderni Deda Mraz nastao je u anglosaksonskoj kulturi, odnosno u SAD. Iako je ranije, u skladu sa verskom tradicijom, u svim svojim vidovima bio prikazivan u odelu sveca i sa kriptom, u 19. veku u Americi – ta tradicija se menja.
Njegovo odelo postaje crveno – belo, kripta i druga crkvena obeležja se gube i on postaje mnogo više komercijalan i zahvaljujući svojoj univerzalnosti – prihvatljiv brojnim kulturama širom sveta.
Laponija, radionica, žena i patuljci
Legenda kaže da moderni Deda Mraz živi u Laponiji sa svojom ženom, gospođom Mraz. Cele godine, zajedno sa patuljcima (elfovima) pravi poklone, koje deli dobroj deci širom sveta za Novu Godinu i Božić.
Deca mu svake godine pišu pisma u kojima opisuju kako su bila dobra i šta bi želela na poklon, pa on tako precizno zna kom detetu šta da donese.
Letenje sa irvasima
Širom sveta se vozi u letećim saonicama u koje je upregnuto 8 irvasa od kojih svaki ima svoje ime, a najpoznatiji je Rudolf koji,
zahvaljujući svom crvenom svetlećem nosu, Deda Mrazu osvetljava put (očigledna sličnost sa Odinom i njegovim letećim konjem sa 8 nogu).
Deda Mraz obično čeka da svi zaspe, a zatim ulazi kroz odžak i deci spušta poklone u čarape, čizme ili ispod okićene jelke.
I ti si Deda Mraz
Bez obzira na to kojoj kulturi pripada i odakle potiče, Deda Mraz definitivno postoji i lepo je verovati u njega. Deda Mraz smo mi sami... On je zapravo simbol naše želje da učinimo dobro,obradujemo i poklonimo nešto lepo ljudima koje volimo.
Upravo to je suština duha praznika i najveća lepota Nove Godine,
Božića, pravoslavne Nove Godine... Vremena u kome smo slobodni više nego inače i kada svaki trenutak možemo provesti sa sebi najbližima, obradovati ih (u Deda Mrazovo ime) i radovati se njihovoj sreći.
http://img507.imageshack.us/img507/8003/santaclaus3mk2.jpg


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: