Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
andjeo8odmazde blog

Bože blagi,neki moj tekst od pre 'rista.

 Down in a hole. Nemam pojma kad sam ovo pisala. Nije dovršeno. Negde od pre dve godine,rekla bih... :S
 

Sta mi zapravo ocekujemo od zivota? Koliko lutamo i tragamo za onim sto zelimo? Da li smo dostojni svega onoga sto nam se ukaze kao prilika za ostvarenje daljih ciljeva? Da li prepreke savladjujemo posteno ili biramo razne nacine iz niza orudja koje nam služi za sitne podvale i kratkoročne uspehe?

         Svi su vas makar nekada u životu,pitali,šta želite od njega. Želite li slavu,bogatstvo i moć ili neke daleko skromnije stvari. Vraćajući se za onim što sam ranije želela, shvatam samo jedno. Ono što želimo,tačnije veličine tih stvari,opadaju obrnuto srazmerno sa godinama i zrelošću. I tako je,zaista.

Životni ciljevi ljudi oko mene razlikuju se koliko i svi mi zajedno. Neki žele decu,porodicu,malu kuću u ćveću i slične stvari. Drugi žele pozornice,bine,novac,aplauze. Neki žele poštovanje,sigurnu karijeru,posao i novać i veeeeliko obrazovanje. Ja,recimo,želim ispunjen život,i obrazovanje i karijeru i zabavu i razne stvari. Svi nešto žele i svako se,naravno na sebi svojstven način,trudi to da ostvari.

Ima,inače,toliko načina... svako u svom koordinatnom sistemu nalazi da je njegov način za praćenje putokaza ka ciljn,pravi,te da svako treba baš tako da radi. Neki su vredni,uče,rade,trude se,i sve podrede tome što žele da ostvare. Sa svojih deset prstiju sve stvaraju,ne davajući nikome da priđe tome što rade da bi,prilazeći cilju,sami ubirali plodove svog rada. I to je,više nego u redu.

Naravno,nasuprot ovoj grupi,postoje oni koji žele da im sve neko drugi uradi,ali da plodove ubiraju sami,veličajući svoj rad,ličnost ili nešto treće,toliko,da bi se,da im ego to dozvoli,i sami zgadili tome. Takvi ljudi,na putu ka cilju,koriste sve. Imaju paletu sitnih podvala koju koriste dok se skroz ne izliže i ne postane toliko vidljiva i neupotrebljiva.

Iako mislimo da baš svako ima bilo kakav cilj,postoje oni,koji kroz zivot hodaju bez cilja,bez putokaza i bilo kakvog alata za kovanje tog cilja. Ono što plaši i jedne i druge gore pomenute,dve su glavne stvari. Da ne postanu besciljni ili da ih ogromna količina onih takvih ne otera sa staza života i ne uguši svojom memljivom sredinom u kojoj obitava.

Bolna istina,priznaćete. Sve je više besciljnih osoba,ljudi,dece,mladih,starih. Neki,ciljeve nikada nisu imali,dok su se drugima,nažalost izgubili u magli dugog traganja za nečim boljim od toga. Snovi ih ponekad izvuku,međutim,oni su prividni,zakače ih,pa ih puste da padnu još u dublji ponor besciljnog postojanja koje guši. Nije ni toliko bitno kakav je cilj. Može biti banalan,sitan,loš,ali održava mozak na površini,pričvršćuje ga i daje mu sposobnost kreiranja daljih puteva. Ima toliko onih čiji mozgovi nisu,i nikada neće biti prisutni u toj atmosferi...

I dok bas koji aktivni mozgovi sviraju diktira ritam,mučni ples i dalje traje. Vrtimo se u krug,a ne vidimo da svi putevi vode na jedno mesto. Na kraju,kad ostariš(ili možda ne stigneš ni da ostariš)doći ćeš na kraj tog puta,koji je u stvari,možda samo početak posmatran iz drugog ugla,sa na primer,severne strane,i tu ćeš stati. Ples koji si do tada igrao,kao Aska sa vukom,borio se do kraja,se završava. Tvoje plesne cipelice odjednom nestaju,ostaješ bos i gazeći po trnju koje je samo od sebe,sa ili bez cilja,baš poraslo pod tvojim nogama,shvataš da je možda sve bilo uzalud. Sve što si radio,sve u šta si položio poslednje nerve... A onda,desi se prasak. Iz trnja nastaju ruže,mekani ružičasti tepih,od mekoče i topline padaš,svetla je najednom previše. Odjednom ti postaje jasno. To je sve bio put tvog truda. Iako si,možda,na kraju života,pokazatelj onoga što si radio je sve ono što se ne dešava da vide ostali. Ako si radio pravo,iz trnja,iako je nemoguće,stvoriće se ruže. Iz magle i mraka,smoga i memljivog vazduha,videćeš sunce,vedro nebo,miris cveća i sve oko tebe je-zapravo-slika praćenja tvojih putokaza.

Tražili su mi mapu sa putokazima-nisam mogla da im je dam. Rekla sam,nacrtajte je sami-dobićete pravu. Ne postoji recept za uspeh,ne postoji mapa za pravi put,ne postoje udobne plesne cipelice,ne postoji prava muzika,ne postoji ništa,u stvari. Sve je isto za svakoga,startne pozicije su nam iste. Sve po čemu se razlikujemo je,u stvari,volja. Volja da prekomponujemo muziku,volja da provetrimo taj zagušljivi prostor,promenimo cipelice,napravimo novu mapu. Volja. Jaka i lepa reč. Zar ne?

Koliko puta ste čuli nekoga da,pak,priča o njoj? Malo,zar ne? Prećutno prelazimo preko pomena te reči jer je volje,u ovom svetu,suviše malo i možda,kao da neko misli da ćemo je samim pomenom na nju izlizati,pokvariti ili joj naškoditi.

Nudili su mi sve osobine koje želim. Izabrala sam volju. Mudro,zar ne? Ili ne vidite da je mudro? Voljom mogu sve da dobijem. Mogu da budem pametna,lepa,požrtvovana,hrabra. Samo ako imam volju za njom.

Šta je bezvoljan čovek? Školjka. Može da bude sedefasta,prelepa,ali biser u njoj nećete naći. Crna,prljava,najružnija školjka,u sebi krije biser. Volju. Voljan čovek može sve. Može da ima sve vrline sveta jer je voljan da ih stvori,a,verujte mi,sve se voljom može stvoriti.

Vratiću se na prethodno,na očuvanje volje. Ne spominjanjem volje,nećemo je ojačati,naravno,naprotiv,učinićemo da ona postaje sve manja. Da je ni nema. To,neće na dobro izaći.

Vera. Druga stavka. Ne religija,vera. Vera je žensko ime. Međutim,neću govoriti o njoj. Vera je,pored volje,jako važna. Povezane su,nema vere bez volje i volje bez vere. Ali,ne mislim,pri tom na veru u nešto nazvano Bogom. Osim ako nećete da uvodite imena sebi. Zapravo,verovanje u nekoga ili nešto drugo,od sebe,smatram umanjivanjem sebe. Niko vama ne može pomoći koliko vi sami sebi. Moleći se nekome,umanjujete svoju važnost. Svako je dovoljno jaka individua da veruje u sebe,svoju volju i mogućnosti svoje volje.

 

Tu bi kantinjud. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vuja (25)
ewo i prwi +
#1, 10.01.2009 - 15:40