Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
skabio blog
Ljubav je stvar mozga

Amor udara u glavu

• Svi znamo šta je, ali retko ko se bavi organskim ispitivanjem ljubavne hemije
Kažu da je zaljubljenost mešavina duševne bolesti, zavisnosti i slabosti cirkulacije krvi! Jer, simptomi su: klecanje kolena, znoj na dlanovima, brže udaranje srca.

Neurolozi tvrde da ljubav nije ništa drugo do specijalnog stanja moždane aktivnosti! Amor ne baca strele na srce, nego u glavu. Kao što vidimo, osecamo mirise ili neke druge stvari preko mozga, odnosno preko centara u njemu, tako postoje i centri za ljubav, i to cetiri. Ovu tezu dokazao je švajcarski neurolog Andreas Bartels, zajedno sa svojim kolegom Sejmorom Cekijem iz Londona.

Testirano je jedanaest žena i šest muškaraca i to dve godine. Svi su bili u srecnoj i stabilnoj ljubavnoj vezi. Dobrovoljno su se prikljucivali na neku vrstu kompjuterskog meraca ljubavi. Mašina je dokazala da pri pogledu na voljenu osobu, cetiri tacke u mozgu se aktiviraju. NJihova velicina je slicna noktu. Svaka od ove cetiri tacke odgovorna je za jedan deo emocija, to se znalo i ranije, medutim niko nije njihov zajednicki rad povezivao sa ljubavlju prema suprotnom polu.

Sam doktor Bartels, star 33 godine, nije želeo da se podvrgne testu ljubavi, iako tvrdi ne sumnja u svoju odanost partnerki. <ÐŽ>eleo je da kao istraživac ostane nezavisan!

- Cak i kad saznamo do detalja, odakle idu ljubavni impulsi, to ne umanjuje magiju - tvrdi dr Bartels.


Razne definicije

"Pitaš me šta je ljubav? Jedna zvezda u gomili nesrece" - pisao je Hajne.

"LJubav je lepota duše", po crkvenom ucitelju Avgustinusu.

"LJubav je neobicna igra", peva Ralf Zigel.

"LJubav je divno vreme izmedu dva razvoda!" kaže glumica Brigit Nilsen, bivša žena Silvestera StaloneaNeiscrpno podrucje

Iako je ljubav najvažnije osecanje, neurolozi je do kraja nisu razotkrili. Do sada su se bavili ispitivanjem raznih moždanih aktivnosti, najcešce depresijom, a manje srecom.

- Posle ljubavi, lokalizovano je mesto humora u mozgu. Možda ce se jednog dana naci i duša u - mozgu - kaže dr Andreas Bartes.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: