Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zikkaj blog
 !? Ako se u panici preslišavate do zore i ako se ne naspavate uoči ispita, lišavate sebe dragocene funkcije „reorganizacije“ podataka u mozgu koju pruža san. Sudeći po najnovijim naučnim saznanjima, izgleda da zaista ništa ne može da zameni san u procesu učenja.

- Oko osam sati sna dobro je za opšte zdravstveno stanje - kaže prof. dr Jan Born, neurolog sa Univerziteta u Kelnu. - Dakle, u vreme ispitnog roka bolje je ne remetiti uobičajen ritam života. Jer upravo smenjivanje faza sna i budnosti omogućava da se postignu najbolji rezultati. Isto tako, vrlo je korisno pre odlaska na spavanje samo preleteti gradivo još jednom. I poželeti sebi sreću.

Kako se pamti gradivo

Jedna od funkcija sna upravo je reorganizacija informacija: ako se uveče neki problem čini nerešivim, moguće je da vam se ujutru, pošto se naspavate, rešenje problema odjednom ukaže.

Naučni časopis „Priroda“ nedavno je objavio rezultate eksperimenta profesora Borna. Tom prilikom su tri grupe ispitanika dobile jedan matematički zadatak, u različito vreme: oni koji su posle čitanja zadatka spavali osam sati, uspeli su da brže reše problem od ostale dve grupe.

Naučnici tvrde da nije dovoljno samo prileći, već je potrebno dobro se naspavati. Razlog leži u aktivnostima koje obavljamo nesvesno. San ima zaštitnu funkciju u odnosu na sećanja: organizuje ih i smešta u „sefove“ u našem mozgu, gde se čuvaju od „habanja“ i propadanja.

Produktivni snovi

Dalje, dok spavamo mozak radi isto ono što i vredni učenik: ponavlja ono što je naučio, organizuje i klasifikuje informacije. Izgleda da se ova konkretna funkcija odigrava za vreme REM faze sna (od „rapid eye movement“; engl; „brzi pokreti očiju“), upravo one u kojoj sanjamo. Mnoga naučna otkrića i umetnička dela plod su intuicije koja se kreira za vreme sna. Najpoznatiji primer je onaj koji se vezuje za hemičara Mendeljejeva, kome se u snu ukazalo kako da postavi periodični sistem elemenata. Ali, pazite, nije tačno da se spavanjem uči. Tada se samo reorganizuje i skladišti ono što smo naučili tokom dana.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: