Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zikkaj blog
  Sta je sve bitno ,...
 1. Mesto - možda zvuči banalno ali nije. Počevši od mesta prostorije u kojoj učiš u odnosu na ostale prostorije u stanu/kući, preko samog razmeštaja u prostoriji:
- položaja radnog stola u odnosu na vrata/prozore, mislim da je primat izvor dnevne svetlosti,
- do veličine radnog stola,
- tipa stolice na kojoj se sedi i
- osvetljenja.

Nadji sebi mesto za učenje, isprobaj nekoliko varijanti ako si u prilici ...

2. Vreme - obrati pažnju na to kada si u toku dana najsvežiji, kada ti kefalo najbolje funkcioniše i probaj da učiš upravo u tad. Ne mogu da ti kažem "Uči ujutru, duži je dan kad se ustane pre podne" ili "Uči noću, tiše je" kad tebi možda odgovara neka druga varijanta.

3. Hrana i piće - i ovo je možda banalno na prvi pogled. Teška hrana odvlači previše krvi u želudac i smanjuje koncentraciju. Naučno gledano. Što se tiče pića, to se više odnosi na ono što piješ dok učiš, nadji nešto što ti prija a ne pravi nikakve sporedne efekte koji bi se negativno odrazili na učenje.

Iako deluju sporedno, prve tri stvari su važne. Najveći problem u vezi sa njima je što ne možeš da odlučiš šta ti odgovara nego treba malo vremena i malo pažnje.

Pretpostavimo da si odredio mesto, vreme i ostale parametre i bacimo se na suštinu.

4. Gradivo i materijal za učenje - kada počinješ sa učenjem nečeg novog važno je da znaš šta treba da učiš, ne mislim na naziv ispita,

A) nego koje su konkretne stvari:
- šta je jako važno,
- šta je manje važno,
- šta može da dodje na ispitu,
- šta je teže i
- šta je lakše za savladati.

B) odakle treba da učiš:
- da li imaš sve potrebne knjige,
- skripte,
- zbirke...

C) kojim redosledom:
- s tim što redosled učenja različitih oblasti često nije izmenjiv zbog prirode teme koja se uči.

5. Organizacija - pregledaj gradivo i podeli ga na manje logičke celine koje mogu da se savladaju za manje vremena. Sredi svoj radni prostor da bude funkcionalan - sve što ti treba na dohvat ruke:
- odgovarajuća olovka,
- papir i
- sve ostale sitnice koje su ti potrebne.

6. Realizacija - u svemu ovome je odlično što si svestan da gubiš koncentraciju posle jako malo vremena, pola rešenja je upravo definisanje problema. Strašno bi bilo da tek posle sat vremena shvatiš da ne znaš šta si čitao i da si sve vreme mislio o nečemu drugom. Konkretno, možeš da uradiš sledeće:

- pokušaj da u okviru, recimo, dva sata odradiš 4 male porcije od po dvadeset minuta sa po deset minuta pauze izmedju,
- a onda 30-40 minuta pauze do sledećih 4x20 minuta.

Nije loša fora da namestiš alarm da pišti posle dvadeset minuta. Time ćeš dobiti izvesno rasterećenje, koje je čisto psihološki, ali može da upali. Za 20 minuta možeš da pročitaš par stranica (vrlo je individualno) izvučeš par bitnih činjenica i pročitaš to ponovo.

Kada primetiš da te je alarm posle 20 minuta iznenadio i da nisi primetio da je "vreme isteklo" možeš da povećaš na pola sata... I tako u krug.

Nemoj da se demorališeš ako nešto ne ide odmah, čak i ako ne ide posle tri-četiri dana jer ako inače nisi navikao da radiš (učiš) redovno nije lako prešaltati se na svakodnevno višesatno učenje (ma ni na sedenje!)


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

unans67 (50)
Čitam ti redom blogove, što retko radim, a i ti si još budan... Koincidencija...
#1, 26.09.2009 - 01:27