Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zikkaj blog
 2 Nikad ne potcenjujte snagu dobrog sna. Škrtarenje na noćnom odmoru čini strašne stvari vašem mozgu. Planiranje, rešavanje problema, učenje, koncentracija, radna memorija i budnost, sve te funkcije su pogođene. Uspeh na testovima inteligencije vrtoglavo pada. "Ako ste 21 sat budni, (bez dejstva lekova) vaše sposobnosti su ravne sposobnostima po zakonu pijanog čoveka", kaže Šon Dramond sa Kalifornijskog univerziteta. Jedna neprospavana noć ili tri kasna leganja u kombinaciji sa ranim ustajanjem imaju isti efekat.

Ali ako nekoga inače ispavanog pustite da spava ili drema dodatnih sat ili dva, oni mnogo bolje prolaze na zadacima koji zahtevaju konstantnu pažnju, kao što je polaganje ispita. A sposobnost jače koncentracije ima fenomenalne efekte za ukupnu efikasnost mozga. "Pažnja je osnova mentalne piramide", kaže Dramond. "Ako nju pojačate, svaka funkcija iznad poboljšaće se sama od sebe".

Ovo nisu jedine dobre strane pristojnog sna. Tokom sna vaš mozak obrađuje nova sećanja, vežba i oštri nove veštine, a čak i rešava probleme. Ako pokušavate da savladate novu video-igricu, umesto da ostanete za računarom do zore, bolje vam je da igrate nekoliko sati i onda odete u krevet. Dok spavate, vaš mozak će reaktivirati kola koje je koristio dok ste učili igricu, vežbati ih, a onda poslati novo sećanje u magacin za dugoročno pohranjivanje podataka. Kad se probudite, bićete bolji igrač! Isto važi za druge veštine kao što je sviranje klavira, vožnja automobila, a kako tvrde neki istraživači, i za memorisanje činjenica i podataka. Čak i dremka posle vežbe može pomoći.

Ima podataka i da san može proizvesti više "eureka" trenutaka. Čuvena priča o ruskom hemičaru Dmitriju Mendeljejevu, koji je "iznenada" sastavio periodni sistem elemenata u snu, pošto je ceo dan proveo mučeći se s ovim problemom, verovatno je istinita. Čini se da san nekako dozvoljava mozgu da se poigra sa novozapamćenim podacima, što dovodi do bljeska kreativnog uvida. Dakle, ako želite da dođete do genijalnog rešenja, prestanite da lupate glavu i spustite je na jastuk.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: