Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zikkaj blog

kako do bolje koncentracije

 Kako? Možete biti pametni, načitani, kreativni i upućeni, ali ništa vam to ne vredi ako je vaš mozak na pauzi. Usmeravanje i održavanje pažnje je složen mentalni proces, naizmenična igra zumiranja na detalj i izmicanja da se vidi šira slika. Nažalost, nema jedinstvenog magičnog leka koji će povećati vašu koncentraciju. Ali postoji više načina da je poboljšate.

Prvo treba da podignete nivo pažnje. Stanje mozga kontrolišu neurotransmiteri domapin i noradrenalin. Dopamin podstiče stalno stanje usmerenosti ka cilju, dok noradrenalin izaziva budno stanje, usmerenost ka spoljnem svetu. Zato vam je potrebno bilo šta što će podići nivo dopamina povoljno utiče na vašu sposobnost koncentracije.

Jedan način da to učinite je pomoću lekova kao što su amfetamini i "ritalin", lek za tretiranje nedostatka pažnje i hiperaktivnosti u dece. Kofein takođe pomaže. Ali ako ne volite droge, najbolja strategija je da dobro spavate, jedete hranu bogatu šećerima koji se sporo oslobađaju i puno vežbate. Takođe pomaže ako pokušavate da se fokusirate na nešto što smatrate zanimljivim.

Drugi korak je da bar delimično uklonite ono što vas ometa. Istraživanja radnog mesta pokazala su da je posle samo jednog telefonskog poziva potrebno i do 15 minuta da bi se ponovo postigla duboka koncentracija. Nekoliko takvih ometanja i izgubili ste pola dana.

Muzika vam može pomoći dok god slušate nešto poznato i umirujuće, čija je uloga pre svega da priguši druge zvuke. Psiholozi takođe preporučuju da izbegavate da radite u blizini potencijalnih izvora ometanja, kao što je frižider.

Postoje mentalne vežbe za borbu protiv distrakcija. Savetnici za koledž u Americi uče studente da prepoznaju kad im misli lutaju i da zaustave sebe tako što će reći: Stani! Budi sad ovde! Zvuči smešno, ali može postati dragocena navika. Kao što bi vam rekao svaki zen meditator, koncentracija je veština koju treba negovati u istoj meri u kojoj je i fizičko-hemijsko stanje mozga.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: