Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zikkaj blog
 3 Događa li se pri spavanju poslije učenja pojačana aktivnost u dijelovima mozga odgovornima za pamćenje?

Ono čega smo se puno naslušali od naših starijih sada je, čini se, dobilo i svojevrsno znanstveno objašnjenje. Naime, znanstvenici tvrde, a pokusi pokazuju da se memorija na određeni način konsolidira tijekom spavanja. Znači, poslije učenja, na dobro spavanje.

Priča ide otprilike ovako:
Philippe Peigneux i njegovi suradnici su proveli zanimljiv eksperiment kako bi provjerili događa li se pri spavanju, a poslije učenja, kakva pojačana aktivnost u dijelovima mozga odgovornima za pamćenje. Znanstvenici su sudionicima pokusa, inače dobrovoljcima, dali da nauče plan virtualnog grada preuzetog iz jedne kompjuterske igre. Nakon toga su testirali njihovo pamćenje zadacima poput brzog pronalaženja putova između zadanih lokacija u tom virtualnom gradu.

Sudionici su bili podijeljeni u tri grupe:
- prva grupa je prošla trening u virtualnom gradu i njihovu moždanu aktivnost su pratili tijekom testiranja, dakle u budnom stanju,
- druga grupa je prošla trening i testiranje, a njihovu moždanu aktivnost su pratili tijekom spavanja,
- treća, kontrrolna grupa, nije prošla nikakav trening, ali je bila praćena njihova moždana aktivnost

Dosadašnja su slična istraživanja, ali na životinjama, pokazala da se prostorna memorija “preslaguje” u hipokampusu tokom sporovalnog dijela NREM-faze. Znanstvenici su u ovom pokusu mjerili moždani protok krvi pomoću pozitronske emisijske tomografije (PET). Sudionici pokusa su primili malu količinu radioaktivnog kontrasta koji je omogućavao prikaz protoka krvi kroz mozak. Jasno, pretpostavka je da će veći protok krvi kroz određeni dio mozga ujedno označavati i veću aktivnost toga dijela mozga.

Istraživači su uočili veću aktivnost u hipokampusu u prvoj grupi za vrijeme testiranja, u odnosu na kontrolnu. Veća moždana aktivnost je bila povezana sa boljim rezultatom na testu. Slično tome, druga grupa je imala veću aktivnost u hipokampusu za vrijeme spavanja, u odnosu na kontrolnu. Također, znanstvenici su uočili da su sudionici koji su prošli trening pokazali veću aktivnost u hipokampusu za vrijeme sporovalnog spavanja, u odnosu na sudionike bez treninga. Nadalje, znanstvenici su testirali istrenirane sudionike poslije spavanja i usporedili njihov rezultat sa jačinom moždane aktivnosti izmjerene tokom spavanja. Pokazali su da jačina NREM-aktivnosti tokom spavanja korespondira sa rezultatima na testiranju poslije spavanja.

Peigneux i njegovi kolege su željeli i potvrdu da se izmjerena moždana aktivnost zaista odnosi na preslagivanje prostornih zapisa, a ne na opću moždanu aktivnost. Zato su domislili sljedeći pokus:
- napravili su novu, četvrtu grupu, koja je samo prošla test brzine reakcije. U tom testu sudionici trebaju što brže i preciznije pritisnuti tipku prema položaju točke na monitoru. Usporedbom moždane aktivnosti prethodnih grupa i nove, četvrte grupe, došlo se do toga da se izmjerena aktivnost u hipokampusu zaista odnosi na obradu prostornih informacija.

“Naši rezultati su dokaz da se memorirani prostorni zapisi obrađuju tijekom NREM-faze spavanja kod ljudi”, pišu znanstvenici. “Osim toga, jačina hipokampalne aktivnosti tijekom spavanja korelira sa boljim rezultatima na testiranju memorije idući dan. To, koliko mi znamo, još nije pokazano na životinjskom hipokampusu.”


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: