Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zikkaj blog
 za pamcenje:)
 Jeste li ikad poželeli da se sećate svega bitnog što ste ikad čuli ili videli? Pamćenje je otvoren proces, i te kako dostupan vašoj volji, vašim intervencijama. Pamćenje možete poboljšati, na njemu možete raditi, možete ga vežbati. I ono će vam uzvratiti, jačajući poput mišića koji je bio podvrgnut planskom fizičkom naprezanju.

Mnemonika
Rečju iz naslova označavaju se tehnike sećanja, metodi pomoću kojih smo u stanju da se, kad je potrebno, setimo informacije dok koje inače nije lako prodreti. Osnovni princip na kojem mnemonika funkcioniše jeste korišćenje što većeg broja najefikasnijih funkcija mozga radi uspešnog skladištenja informacija.

Naši mozgovi su evoluirali tako da kompleksne predstave, kao što su oblici, strukture, zvuci, mirisi, ukusi, dodiri, relacije, emocije i reči kodiraju i kasnije interpretiraju. Od "prevedenih" predstava kasnije stvaramo (tj. to umesto nas čini naš mozak) svet u kojem živimo. Sećanje nam služi da u svakom momentu ponovo dobijemo pristup jednom zadobijenim predstavama. Nažalost, sećanje funkcioniše u domenu jezika, koji je samo jedna od mnogih veština i mogućnosti koje mozak poseduje. Otuda česta nedovoljnost i prividna oskudnost sećanja. Mnemonikom se u igru sećanja ubacuju i druge, nejezičke funkcije mozga. Na ovaj način se efikasnost memorije pojačava.

Kodiranje sećanja
Pretvaranjem reči u slike postiže se mnogo, pošto je vizuelni aspekt naše svesti stariji i žilaviji od verbalnog. Povezujte sećanja sa slikama ili sa nizovima slika i bićete iznenađeni koliko će vam ovo pomoći na putu ka boljem pamćenju. Evo i nekoliko saveta koji se tiču slika, a koje treba upotrebiti za "skladištenje" informacija.

- koristite pozitivne, ugodne slike; mozak često blokira one neprijatne;
- koristite pune slike živih boja - one se lakše pamte od onih oskudnih;
- osim slika, u sećanje ubacite i zvuke, mirise, ukuse, dodire, pokrete i osećanja; što je sećanje življe kada ga stavite u hibernaciju, to će svežije biti kada vam bude zatrebalo;
- neka vaše slike budu trodimenzionalne, s pokretima, prostorom... pokušajte da odnose među stvarima predstavite slikama;
- namerno preterajte s veličinom bitnog dela slike;
- budite duhoviti; lakše se setiti smešnog;
- takođe, lascivne asocijacije se veoma teško zaboravljaju.

Principi mnemonike
Tri osnovna principa upotrebe mnemonike su imaginacija, asocijacija i lokacija. Koristite sva tri kako biste stvorili moćne mnemoničke sisteme!

Imaginacija
Koristite je kako biste stvorili i pojačali asocijacije potrebne za stvaranje efikasne mnemonike. Što je jača vaša mašta, moć zamišljanja, to će jača biti sećanja koja ste stvorili pomoću nje. Što jače i vernije zamislite i vizualizujete neku situaciju, to će se ona jače i vernije utisnuti u vaše sive ćelije. Ne bežite ni od nasilnih, seksualnih i sličnih asocijacija; ne treba bežati od prirode sveta u kojem živimo. Mnemonika se ne bavi moralom, nego pamćenjem.

Asocijacija
Sada je vreme za povezivanje onoga čega treba jednom da se setite s načinom na koji ćete to upamtiti. Asocijacije možete stvoriti na razne načine:
- stavljanjem stvari jednih na druge;
- "sudaranjem" i stapanjem stvari;
- umotavanjem stvari jednih u druge;
- obrtanjem jedne oko druge ili zajedničkim pokretima;
- povezivanjem pomoću boje, zvukova, oblika ili osećanja;

Na primer, zlatnu ribicu možete povezati sa brojem jedan zamišljajući je probodenu harpunom, ili slično.
Lokacija

Ona vam daje kontekst u koji stavljate ono što želite da zapamtite, tako da bude deo nečega, ali u svakom slučaju jasno odvojen deo. Jedno sećanje povežite (locirajte ga tamo) sa parkom, drugo sa avionom, treće sa Beogradom, četvrto sa Parizom... Ovako se smanjuje mogućnost mešanja sećanja i zabune. Radite na izgrađivanju što potpunije slike mesta na koje ste ostavili vaša sećanja.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: