Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
filorus blog
KAFKA

Непознати агенти, ни сами не знајући зашто то чине и по чијем налогу, хапсе безначајног банкарског чиновника Јозефа К. у његовом стану. Међутим, агенти ухапшеника не воде ни у истражни затвор ни у тамницу, па он може и даље да ради свакодневни посао, али уз сазнање да је ухапшен и да се о њему води истражни поступак, односно судски процес. Јозеф К. мирно прихвата чињеницу да је ухапшен на необичан начин, не противи се, иако није свастан своје кривице. Њега лагано испуњава осећање да је у тамници, мада је на слободи. Пошто не може да буде ослобођен без претходног процеса, Јозеф К. прикљупа противдоказе, иако не зна своју кривицу. Процес се одвија тако да се добија утисак као да је то нормалан ток живота. Јозеф налази адвоката као браниоца, присуствује истражном поступку, покушава да се преко жена приближи судијама, а за све време ради и свој редовни посао у банци. Покренут из непознатих разлога и вођен на непбичан начин, процес, иако није доказао Јозефову кривицу, завршава се Јозефовим погубљењем.

И сам опис извршења пресуеде, која такође није изречена, веома је необичан. У неком малом каменолому, у близини града, два човека у цилиндрима и реденготима, над Јозефом К., положеним на камен, пружају један другом оштар касапски нож, као да би желели да К. сам истргне нож и да се прободе. „Али он то није учинио, већ је окретао још слободну шију гледајући наоколо. Није могао да прими на себе и ову чашу, да властима одузме цео посао; одговорност за ову последњу грешку сноси онај који му је одузео остатак снаге потребне за то. Поглед му паде на последњи спрат куће крај каменолома. Као што светлост севне, отворише се онамо крила једног прозора и појави се човек, на тој даљини слабачак и мршав, далеко се наже пружајући још даље руке. Ко је то: пријатељ? Добар човек? Неко ко саучествује? Неко ко хоће да помогне? Је ли то један човек? Јесу ли то сви? Има ли још помоћи? Има ли приговора на које се заборавило? Сигурно их има. Логика је додуше непоколебљива, али она се одолева човеку који хоће да живи. Где је судија кога он никада није видео? Где је високи цуд до кога никада није дошап? Он подиже руке и рашири све прсте.

Али на К.-ов гркљан положише се руке једнога од господе, а онај други му зари нож дубоко у срце и двапут га окрете. Очима које су се гасиле К. виде још како господа тик пред његовим лицем, приљубивши образ уз образ, посматрају извшење пресуде. „Као псето!“ рече он, и чинило се да ће га стид надживети“. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline filorus (33)
Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Banja LukaBlogovi: tagovi
nema tagova