Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
filorus blog
SEKSPIR

Ovo je priča o mladom kraljeviću Hamletu, čiji je otac, Kralj Hamlet od Danske, nedavno neočekivano umro. Njegov brat Klaudije je nasledio presto i oženio suprugu pokojnog kralja (a majku kraljevića Hamleta), Gertrudu. Kraljević Hamlet je veoma ogorčen što je Klaudije zauzeo presto i što se Gertruda hitro preudala za brata svog pokojnog muža, koga kraljević Hamlet smatra nedostojnim svoga oca.

Jedne mračne zimske noći, duh koji likom podseća na pokojnog kralja Hamlet se prikazao Bernardu, Marčelu i Horaciju, stražarima zamka Elzinor u Danskoj, sa važnom porukom koju treba da im saopšti. Međutim, duh nestaje pre nego što uspeva da saopšti poruku. Stražari obaveštavaju kraljevića, te on krene da ispita čitavu stvar. Utvara se još jednom pojavljuje i razgovara sa Hamletom, otkrivajući mu da je njegovog oca ubio Klaudije. Nakon što zahteva od Hamleta da osveti očevu smrt, duh nestaje. Hamlet odlučuje da glumi ludilo kako bi potvrdio Klaudijevu krivicu.

Kad Klaudije i Gertruda postanu svesni toga, oni postavljaju Hamletove školske drugove Rozenkranca i Gildensterna da ga nadgledaju i otkriju uzrok njegovog očiglednog ludila. Polonije, kraljev savetnik, pretpostavlja da je uzrok Hamletovog ludila ljubav prema njegovoj ćerki, Ofeliji. Međutim, u tajno nadgledanom susretu dvoje potencijalnih ljubavnika, nema dokaza da Hamlet voli Ofeliju; štaviše, on joj sugeriše da ode u samostan.

Hamlet smišlja plan kako da razotkrije Klaudijevu krivicu, tako što će postaviti predstavu koja će da prikaže čin ubistva. Klaudije prekida predstavu na pola i napušta odaju. Horacije potvrđuje kraljevu reakciju i Hamlet kreće da osveti svoga oca. On je odlučan da ubije, ali nailazi na Klaudija dok se ovaj moli, te zaključuje da bi ubistvo u tom trenutku značilo da će njegova duša završiti u raju – što nije odgovarajuća kazna za takvog zločinca. Međutim, nakon što izađe, otkriva se da se Klaudije nije bio molio.

Hamlet kreće da se suoči i prekori svoju majku. Kada čuje šum iza zavese, on zabada svoj mač, i ubija Polonija koji je prisluškivao. Bojeći se za sopstvenu bezbednost, Klaudije šalje Hamleta u Englesku u društvu sa Rozenkrancom i Gildensternom, koji, bez Hamletovog znanja, nose i nalog da se Hamlet ubije.

Ojađena Ofelija gubi razum i davi se u reci (možda i po sopstvenoj volji). Laert, njen brat i Polonijev sin, besan se vraća iz posete Francuskoj. Klaudije ubeđuje Laerta da je Hamlet krivac za smrt Polonija i Ofelije. Hamlet javlja da se njegov brod vratio u Dansku, nakon što su ih na putu ka Engleskoj napali gusari. Klaudije shvata da Laert predstavlja mogućnost da se reši Hamleta, te se kladi da Hamlet može da nadvlada Laerta u mačevanju. Borba je nameštaljka; Laertov bodež je otrovan, kao i vino iz pehara iz koga Hamlet treba da pije.

Tokom borbe, Gertruda pije iz zatrovanog pehara i umire. Laert uspeva da poseče Hamleta, a onda i on biva povređen istim sečivom. Umirući, otkriva kraljev plan da se ubije Hamlet. Hamlet uspeva da ubije Klaudija pre nego što i sâm podlegne fatalnom otrovu. Fortinbras, norveški princ sa osvajačkim namerama, vodi svoju vojsku u Dansku i dolazi na scenu. Horacije mu priča šta se dogodilo i Fortinbras naređuje da se Hamletovo telo ukloni uz počasti. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline filorus (33)
Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Banja LukaBlogovi: tagovi
nema tagova