Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BIG-LEON blog
ŽENE RATNICI
*****

Po izvornom starogrčkom mitu, Amazonke su pleme žena - ratnica, koje žive u matrijarhatu, dok u moderno doba ovaj motiv koriste feminističke i lezbejske spisateljice da bi opisale specifičan identitet i samosvojnu kulturu kao pandan patrijarhatu. Istorijski položaj Amazonki, bez obzira da li su zaista postojale u doba stare Grčke ili su fantastična tvorevina patrijarhalne imaginacije, ostaje predmetom akademske i feminističke rasprave, što pak nije sprečilo lezbejske feminističke krugove da u njima pronalaze snažne modele samoidentifikacije.

amazonke.jpg?type=jpg


Prvi put spomenute u Homerovoj Ilijadi (oko 750-700. god. p.n.e.), Amazonke su ušle u zvanične istorije i geografiju atinskog polisa, kao i u poeziju, slikarstvo i arhitekturu. Feminističke teoretičarke tumače ove mitove kao sredstvo za ostvarivanje plana kolonijalne ekspanzije patrijarhalnog društva stare Atine. Njima se ublažavao strah atinskih građana - muškaraca od moguće pobune među ''njihovim'' ženama i robovima, prikazivanjem atinskog junaka koji uvek ubija ili uzima za ženu ''varvarsku'', seksualno devijantnu Amazonku. Obnavljanje mita o Amazonkama na Zapadu, pogotovo u doba evropskih ''otkrića'' Novog sveta verovatno je inspirisano sličnim motivima. Small (1991) primećuje da su Kristofer Kolumbo (1451-1506) i drugi španski istraživači izveštavali o svojim susretima sa Amazonkama, dok Montrose (1991) ispituje interesovanje istraživača Britanske Imperije za Amazonke tokom vladavine Elizabete Prve (1558-1603).
slika_b_t_565_p_1613.jpg

Uprkos dovođenju Amazonki u vezu sa patrijarhalnim mitom koje je sprovela istoriografija, savremene lezbejke identifikuju se u mnogome sa njima. Telo Amazonke upućuje na ženske osobine bitno drugačije od onih na kojima insistira dominantni kulturni model, kao što su, na primer, ''prirodna'' zavisnost od muškaraca i heteroseksualne porodice. Amazonka, shvaćena kao snažna, nezavisna ratnica, često je prikazivana kao atletska ili androgina figura i kao takva je suprotnost tradicionalnoj, pasivnoj ženstvenosti.

map.jpg

Plemenski, nacionalistički aspekt klasičnog mita o Amazonkama takođe je pogodovao separatističkim predstavama o ''ženskoj identifikovanoj'' kulturi, razdvojenoj od muškaraca. Izraz ''amazonska nacija'' u širokoj je upotrebi od sredine sedamdesetih godina prošlog veka i opisuje lezbejsku potkulturu, time što je ekskluzivno ženska kultura Amazonki shvaćena kao istinski primer lezbejskog separatizma. Johnston (1973), u poslednjem poglavlju ''Pralezbejke i Amazonke'' sugeriše potrebu za ''povratkom na harmoniju poretka i biologije kroz prisećanje na žene - kraljice''. Mnoge autorke često opisuju svoju separatnu viziju kroz mitsku vezu između Amazonki i ostrva, ukazujući na potrebu odvajanja od dominantne kulture. Kvebečka spisateljica Nicole Brossard (1943- ) i francuska književnica Monique Wittig (1935- ) koriste ostrvo kao omiljenu metaforu u svojoj poeziji, dok pesnikinja Healy (1991) u svojoj pesmi ''Ovo mesto, u ime Kalifijino'' (This place named Califia) preuzima predstavu iz stare španske i američke mitologije o Kaliforniji, kojom vlada crna amazonska kraljica, Kalifija:

...to ostrvo, pluta kao krajevi nogu ispred osvajačke vojske
prica o ženama iza
reke, vodopada ili ovakvog
mesta, ostrva žena
živeći bez muškaraca iza
magle, ovog vremena
.........
ostrvo dovoljno stvarno da bude potreba, žena
dovoljno potrebna da bi bila stvarna

 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 27  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Rockman (50)
5+ :-))))
#3, 04.02.2009 - 20:24
Hvala.Pozzzz
04.02.2009 - 21:45
SVE SMO MI AMAZONKE HAHHHAHAHAH
#2, 04.02.2009 - 19:09
04.02.2009 - 19:35
lukabas (30)
bolje im je bilo da su bile poznate po kuvanju nego ratovima

np.....kako je dobar onaj amazonski kupus......
#1, 04.02.2009 - 19:07
Hahaha....Pozzz
04.02.2009 - 19:34