Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BIG-LEON blog

Deo najstarije Biblije na internetu

 Sinajski kodeks (Codex Sinaiticus), prvi deo najstarijeg prepisa Biblije, koji je u 19. veku iz Egipta u Lajpcig doneo jedan nemački naučnik, od četvrtka će biti postavljen na internet, saopštila je univerzitetska biblioteka u Lajpcigu.17324699454885d2370a76e596644042_extreme.jpg

 U pitanju je "prvi odlučujući korak" u realizaciji zamisli da do jula 2009. godine na internetu bude predstavljena virtuelna i potpuna rekonstitucija Sinajskog kodeksa, kog eksperti smatraju najstarijim prepisom Biblije na svetu, javljaju agencije.
Sinajski kodeks koji sadrži kompletnu verziju Novog zaveta, ispisan na pergamentu, nastao je između 330. i 350. nove ere.
Na grčkom su ga napisali monasi manastira Sveta Katarina, na Sinajskog gori u Egiptu.

20080722_325-ItemID-98027-lrg.jpg
Njegovih 400 strana u Evropu je doneo nemački naučnik Konstantin fon Tišendorf iz Lajpciga, posle tri putovanja u Egipat.
Od 1844. godine, 43 strane kodeksa čuvaju se u Univerzitetskoj biblioteci u Lajpcigu, a ostale su podeljene između Britanske biblioteke u Londonu, Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu i manastira Svete Katarine na Sinaju u Egiptu.

biblijav.jpg 
Strane iz Lajpciga i 67 iz Britanske biblioteke, od četvrtka će biti postavljene na internet na adresu www.codex-sinaiticus.net, izjavio je Ulrih Johanes Šnajder, direktor Univerzitetske biblioteke u Lajpcigu.
Svaku fotografiju rukopisa upotpunjava prepis teksta na grčkom jeziku. Čitalac može da uvećava delove rukopisa, da klikne na neku reč grčkog prepisa i dobije nemački ili engleski prevod određenih odlomaka.
Novi deo elektronskog izdanja Sinajskog kodeksa, nastalog kao plod međunarodne saradnje četiri pomenute institucije, biće dostupan na mreži u novembru, kazao je Šnajder.

Još uvek vlada velika misterija oko razloga zbog kojih je rukopis u 19. veku rasut na četiri strane.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: