Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
mazaaki blog

ЗЛАТНЕ РИБИЦЕ

 *  *  *  *  *
Истресао је једну, да би за сат-два испразнио и другу чизму. Указало се велико лесно брдо. Сви су се смејали Марковом умећу и насталом делу. На крају су се од смеха заценили. Од просутих суза наста језеро у дну брда - боје њихових очију. Смех прерасте у дивљење сељана.
Краљевић је само мало предахнуо. Носио је кабаницу од овнујског руна. Двадесет најбољих овнова је жртвовано. На њему су остављени брабоњци по Марковој жељи. Мајстори кројачи нису их смели скинути.
Марко учепи ногом у језеро и све их исполива. Почели су да се даве у води. Када су дошли к себи, није га више било; само су брабоњци још падали с неба. Долазећи, присећали су се, рекао им је да је пошао сељацима у друго село да извеје поље пшенице.
Разговарајући о Марку приметише да се у језеру праћакају пресрећне рибе. Пожелеше да пецају.
Прву је упецао старешина села. Враголаста риба прозбори:
- Ми смо златне рибице, златније од свих. Испуњавамо тристо тридесет три жеље свакоме ко нас упеца. Услов је да нам риболовац каже све жеље да би их почеле испуњавати и то редом који ми одредимо.
На обали пецање је заменила заједничка брига. Свако се напрезао да се сети својих жеља. Без успеха - само су најуспешнији допирали до стотињак.
Од муке старешина је први скочио у воду. За њим и остали. Сви до једног постадоше рибе. Нису биле радосне, нису се праћакале, само су злаћане главе извиривале и у један глас збориле обали:
- До малопре смо биле људска бића, а сада смо рибе. У сваком моменту човек има по коју жељу. Онај који има три, може за себе да каже да живи; онај са мање - умро је за друге; док онај са више од три жеље у једном трену - умишља да живи.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 27  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Rockman (50)
hehehe...stvarno, ko bi nabrojao toliko želja...:-)))
#2, 11.02.2009 - 20:54
#1, 10.02.2009 - 23:16