Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Maya18 blog
 Upadaj u duži... I ti kume i ti :pp
 

Miraz je poklon koji porodica mlade daje mladoženjinoj porodici na dan venčanja. Mnogi ljudi misle da je to doprinos mladine porodice budućim troškovima koji nastaju njenim useljenjem u mladoženjin dom.

U patrijarhalnom društvu, ukoliko mlada ima braće, miraz koji mlada dobije prilikom udaje bio je sve što ona dobija od roditelja i nije imala pravo na drugo nasledstvo. U Srbiji je ovo prekinuto zakonskom regulativom posle Drugog svetskog rata kada sva deca i muška i ženska dobijaju jednako prava na nasledstvo. Međutim i pored toga u mnogim seoskim sredinama i dalje se zadržao ovakav običaj tako što se ćerka dobrovoljno odriče svog dela nasledstva. Samim tim značaj miraza je nekada bio veći nego što je to sada i bili su veći materijalni iznosi u pitanju.

Ukoliko mlada nema braće onda je ona miraždžika (negde zovu i miražinka) i njoj pripada pravo da u miraz dobije deo roditeljskog imanja ili celo imanje ako nema drugih sestara. Danas se za miraždžiku obično smatra ćerka jedinica tj. mlada koja nema ni braće ni sestara.

U slučaju raskida braka, miraz se vraća mladoj.Stani..... pa ko koga onda prosi? Kume el ja da dajem miraz il ćete vi? HAhahahahaha


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: