Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BIG-LEON blog

MALTA - OSTRVO SNOVA I VITEZOVA

Upoznajte Maltu.
 malta_mala.jpg
Kada dodjete na Maltu, prvo što ćete primetiti su kuće sagradjene od krečnjaka koji predstavlja jedini gradjevinski materijal, a može se reći i zaštitni znak tog ostrva u Sredozemnom moru udaljenog 90 km od Sicilije. Malteški kamen na suncu menja svoju boju iz bele u bledo žutu i otvrdne, ali je takav najlakši za održavanje.  Iako na Malti nema mnogo peščanih plaža, vešti i vredni Maltežani obradili su i doterali kamenite plaže, tako da one deluju pomalo nestvarno, ali svakako čarobno. Čisto more, plavo nebo bez ijednog oblačka i prijatan vetrić - tri su odlike ovog ostrva iz snova.   
Malteški arpihelag sastoji se od pet ostrva medju kojima se izdvajaju Malta, Gozo i Komino. Turizam i brodogradnja su glavne privredne grane Malte na kojoj živi oko 400.000 stanovnika, pa ova mala ostrvska država (316 kvadratnih kilometara) ima najveću gustinu naseljenosti u Evropi (1.400 stanovnika po kvadratnom kilometru). Naziv ostrva potiče od feničanske reči "malek" (sklonište), jer se još u I veku, posle brodoloma, na Malti sklonio Sv. Pavle koji je proveo tri meseca u gradiću Rabatu što je označilo začetak hrišćanstva na Malti. U IX veku dolaze Arapi, zatim Portugalci, Španci, vitezovi "jovanovci", Francuzi i Englezi.
    Iako Slima nije mondensko mesto, ima sve mogućnosti da to postane, jer ćete u tom letovalištu videti mnoštvo luksuznih hotela načičkanih jedan do drugoga: u «Intercontinentalu» i «Hiltonu» gostovale su čuvene svetske zvezde poput Breda Pita koji je na Malti snimao delove filma "Troja", zatim Madona, Šeron Stoun i Majkl Daglas. I čuveni "Gladijator" sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi sniman je u "novom Holivudu" kako već nazivaju Maltu, zato što se na ovom malom sredozemnom ostrvu nalazi najveći evropski studio za snimanje pomorskih efekata.
Za oko će vam zapasti i veliki broj crkava (više od 360) medju kojima su jedna pravoslavna crkva i jedna džamija, dok su ostale katoličke. Maltežani su veoma religiozni, pa je skoro svaki dan u godini posvećen odredjenom svecu, a bučna slavlja - fešte sa vatrometom su svakodnevna pojava u periodu od maja do septembra. Svaki grad ima svoju priču u vezi sa nekim svecem, kao Mosta, na primer, gde se nalazi crkva Sv. Marije (treća u Evropi po veličini kupole, posle crkve Sv. Petra u Rimu i Aja Sofije u Istanbulu). Interesantno je da Maltežani u njoj čuvaju kopiju bombe iz Drugog svetskog rata koja nije eksplodirala, iako je pala na crkvu. Religiozni Maltežani ubedjeni su da je tu Bog "umešao svoje prste" i tako zaštitio svoje vernike.

church_sv_marije.jpg

Crkva Sv.Marije u Mosti u kojoj se čuva kopija neeksplodirane bombe iz 2. Svetskog rata


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 24  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

mmmmmmmmmmmmmmmaaaaaaaaaaaaaaaltaaaaaaaa mmmmmmmmmm
#3, 17.02.2009 - 23:00
17.02.2009 - 23:01
zagibg (61)
LEPO, LEPO++
#2, 17.02.2009 - 22:55
Hvala,drug moj.Poz
17.02.2009 - 22:57
svaka cast
#1, 17.02.2009 - 22:54
Hvala alojzija.Pozzz
17.02.2009 - 22:57