Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Cipi blog
Sajber kriminalci i na sajtovima za... druženje

Vaša lozinka za sajtove tipa MySpace, Skype ili onlajn kompjuterske igrice košta samo jednu funtu, dok paket informacija sa brojevima kreditnih kartica koji hakeri „skinu“ na crnom tržištu može da se kupi za 25 funti. Detalje o vašem bankovnom računu neko može da dobije za samo 35 funti po informaciji, navodi se u istraživanju američke firme „TrendMicro“, eksperata za kompjutersku bezbednost.


Sve funkcioniše vrlo jednostavno. Žrtva klikne na spam link, koji izgleda kao da je stigao od prijatelja sa Fejsbuka ili od kontakta iz njenog adresara, čime se automatski ubacuje virus u njen kompjuter. Virus snima sve informacije, uključujući i lozinke, sve vreme dok korisnik surfuje po sajtovima i kupuje. Lozinke se potom prodaju kriminalcima, koji se ubacuju na bankovne račune korisnika kako bi ih iskoristili za „pranje“ novca. „Inficirani“ nalozi se takođe koriste i za dalje slanje spam poruka – obično maskiranih kao linkovi za video klipove ili fotografije porodice i prijatelja, milionima drugih korisnika.

Broj ovako izvedenih prevara širom sveta uvećao se od septembra čak pet puta, jer je i šoping preko interneta zbog praznika učestao.
– Korisnici ostavljaju previše ličnih podataka na sajtovima za druženje čime privlače gomile sajber kriminalaca. Bez obzira da li se „ulogujete“ na Fejsbuk ili hoćete da izvršite kupovinu novogodišnjih poklona putem interneta, morate voditi računa o tome da kradljivci identiteta i hakeri pojačavaju svoju aktivnost u određenim periodima – upozorava Rik Ferguson iz firme „TrendMicro“.
On predlaže da češće menjamo lozinke, koristimo antivirus programe za zaštitu i da ne koristimo istu lozinku za različite kreditne kartice.
Fejsbuk je obavestio korisnike da izbrišu „zaražene“ mejlove i postavio uputstva kako da se očisti inficirani kompjuter na www.facebook.com/security.
Podsetimo da je firma za kompjutersku bezbednost „McAfee“ objavila da je korisnike Fejsbuka napao virus „Koobface“ koji vrši pretragu za poverljivim informacijama, poput brojeva kreditnih kartica. Ovaj virus se širio tako što su korisnici prosleđivali poruku svojim prijateljima da je imejl s određene adrese u stvari virus i da ne otvaraju taj mejl.
Izvor: www.blic.rs 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Pozdrav zemo.
#1, 18.02.2009 - 09:23
Pozdrav
20.02.2009 - 00:19