Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
LolaVel blog

Manje poznato iz nase istorije:

Nemanjići i žene :

Ana Dukeni je kralja Radoslava nagovorila da se potpisuje na grčkom, zbog nje će kralj izgubiti presto, sa njom će bežati u Dubrovnik, i najzad, oteće mu je jedan Francuz što grozno kralju zapreti smrtonosnim mačem. Car Dušan je svoju ljubav prema kraljici Jeleni skupo platio - jedan od grehova zbog kojih nije postao svetac bio je što je uveo Jelenu, bežeći od kuge, na Svetu Goru. Jelena Anžujska, bila je pravi propovednik latinske vere, i činila je sve da muža, Uroša nago-vori na uniju s Rimom. Baš kao što je Ana Dondolo, muža Stefana Prvovenčanog, okrunila papinom krunom. A Mađarica Katarina, kći kralja Stefana Petog, doživela je da se o njenu ljubav otimaju dva srpska kralja, Dragutin, koji je oženio, i Milutin, koji je naveo da pobegne s njim iz manastira. Izgleda da je, u buljuku grčkih, vizantijskih, bugarskih, mađarskih, venecijanskih, nemačkih i francuskih princeza, udatih na srpski dvor, najbolja ipak bila jedna od retkih Srpkinja - "carica Milica"

Pod papučom Grkinje Ane,kralj počeo da se potpisuje na grčkom Žena kralja Vladislava bila je kći bugarskog cara Asena II (u čijem je dvorcu, u Trnovu umro Sv. Sava). O ovoj princezi se ne zna ništa, ali opisaćemo jednu koja je bila metafora onoga što Biblija zove Sodoma i Gomora, ako ne doslovno, onda metaforično. Žena najstarijeg sina Stefana Prvovenčanog, Stefana Radoslava - Grkinja iz Epira, Ana, držala je najslabijeg Nemanjića kao zmija žabu u dvostrukom ropstvu: kulturnom i moralnom. Jadnog Radoslava toliko je grecizovala, kao princeza carske krvi, da se on na srpskim poveljama potpisivao grčki. Trčao za njenim ocem, epirskim carem Teodorom, kao mačići za mačkom. Mislio da poništi dela Sv. Save i krvavo stečenu autokefalnost srpske crkve, baci pod tepih, da srpsku crkvu stavi ponovo pod grčku vlast (ohridske arhiepiskopije), kao što je bilo pre Sv. Save.

"Najnestašnija" srpska kraljica Ana Dukeni, ostavila kralja zbog nekogFrancuza Krst kralja Radoslava bila je njegova žena Ana Dukeni, za koju srpski crkveni izvori kažu sve najgore: dama krajnje slobodnog ponašanja, Radoslavu kao da to nije smetalo. Crkveni izvori kažu da je Radoslav bio toliko pod uticajem svoje žene, da je izgubio razum. Morao da beži sa ženom u Dubrovnik, zatim u Drač, gde je Radoslav doživeo poniženje do dna, kao muškarac: njemu, kralju, otela je ženu, neka muška protuva. Crkveni izvori elegantno kažu: "Jedan Fruz (francuz) grozno zapreti kralju smrtonosnim mačem". Kralj se povukao ispred mača i izgubio kraljevinu i ženu, ostalo mu samo da se vrati u otažbinu, da ode u manastir kao kaluđer Jovan. NJegova žena "lepa Ana" pošto je "protutnjala" mladost, vratila se ocu u Epir, završila verovatno kao i muž u nekom ženskom epirskom manastiru. Od svih žena Nemanjića, Ana Dukeni je najmanje držala do svoga muža.

Dušanova Jelena, sestra bugarskog cara,pratila je muža na vojnim pohodima Treća žena Stefana Uroša II (Milutina), isto tako Ana, bila je kćerka bugarskog cara Đorđa Terterija I. Kada je ovaj posle petnaest godina oterao, otišla je za Carigrad i udala se za nekog epirskog kneževića. Teodora je bila žena Uroša III (Stefana Dečanskog). Zajedno sa mužem i sinovima, Dušanom i Dušicom, proterana je u Carigrad. Rodila je Dušana. Jiriček misli da je najviše vredela Dušanova žena, Jelena - sestra bugarskog cara Jovana Aleksandra. Katolički izvori je mrze, Mavro Orbin za nju kaže doslovno: "perverzna dama, neprijatelj katolika". Prvi epitet je dobila zbog druge osobine. Dušana je potpuno vezala za sebe. Zajedno su bili na Sv. Gori, kad su bežali od kuge. Prema vizantijskim izvorima (Jovan Kantakuzen) Jelena je pratila muža u ratnim pohodima: Na Solun protiv Bosne, zajedno sa mužem posetila katolički Dubrovnik. Ovo je možda najskladniji brak Nemanjića, ali car Dušan je bračnu sreću skupo platio. Jedini Nemanjić koji nije svetac: nešto što je zbog vezanosti za ženinu suknju, vodio Jelenu na Sv. Goru - što je po kaluđerskom mišljenju smrtni greh, nešto što je naredio da mu se zadavi otac, Stefan Dečanski (čudna je politika naše crkve: Nemanja je svetac, iako je indirektno ubio svog brata Tihomira: porazio ga u jednom boju na Kosovu (1168). (Tihomir bežao, i onako težak u oklopu, udavio se u Sitnici.) Milutin je prema Vladimiru Ćoroviću, zapanjivao svet svojim načinom života, pa je opet svetac. Možda zato, kako smo ranije rekli, što je bio veliki graditelj i ktitor. Sazidao stotinak crkava i manastira. Jiriček posebno ističe da nijedna žena Nemanjića nije bila iz Bosne, ali da je kćerka kralja Dragutina, bila žena bosanskog bana, Stefana I (zvala se Jelisaveta).

Kraljica Evdokija oterana pod izgovorom da je šugava Isti izvor kaže doslovno "Grkinje nisu bile omiljene". Evdokiju, sinovicu Isaka Anđela, oterao je Stefan Prvovenčani pod izgovorom da je šugava (Ćorović). Zbog Ane Dukeni, koju smo detaljno opisali, je proteran iz Srbije. Nećemo opisivati Simonidu, jer je njenu dramu objavilo "Srpsko nasleđe" detaljno, u jednom od prethodnih brojeva. Ali moramo ponoviti da jedna vizantijska princeza niti je volela muža, niti Srbiju i da je za muževog života maštala o manastiru, da bi se sklonila od Milutinove ljubomore. To joj je uspelo tek posle njegove smrti. (Mavro Orbin piše da joj je Milutin u osmom letu "oštetio" matericu, pa nije imala dece.)

Zapad ili katoličanstvo, davalo nam je sledeće snahe: druga žena Stefana Prvovenčanog, Ana Dondolo, tipičan politički brak, Jevdokija je zbog nje oterana i vređana. Stefan Prvovenčani je hteo kraljevsku krunu i dobio je od pape preko svoje žene, jer je njen deda, Enriko Dondolo, tada bio sila prvog reda.

Jelena Anžujska, radila je da Srbe privede katoličanstvu Druga kraljica, koju ne vide jednako Jiriček i Ćorović je Jelena Anžujska, Francuskinja. Konstantin Jiriček piše kao da je posthumno zaljubljen u nju, otprilike kao Tolstoj u Natašu Rostov. Jiriček kaže da je Jelena Anžujska rodila Dragutina i Milutina, da je sigurno carske ili kraljevske krvi, oštroumna, dobra, darežljiva, visokomoralna i kako smo ranije na jednom mestu rekli, nadživela muža, a izgleda i jednog sina, Dragutina. Navodno je bila jednako popularna kod Srba i Latina u primorju, poštovana od obe crkve, ostavila trajnu supomenu u Duklji, obnovila čuveni grad Drivast ili Drivost. Grad su razorili Mongoli u jednomsvom naletu. Podigla je katoličke crkve u Kotoru, Baru, Ulcinju i Skadru. Manastire franjevačkog reda i samo jedan srpski manastir Gradac na Ibru. Darivala katoličke manastire kod Bara, ostala do kraja života u latinskoj veri. Nagovarala muža da primi uniju sa Rimom. Uopšte, Jiriček piše o njoj kao o katoličkoj svetici.

Ćorović i drugi srpski izvori nisu skloni da Jelenu Anžujsku dižu u nebo. Vide u njoj samo jednu od bezbroj katoličkih misionara, da preobrati "šizmatičke Srbe" u jedinu spasavajuću katoličku veru. (Opet moramo da se čudimo skromnom znanju mnogih naših umnika: crkve su se zanavek razdvojile u XI veku (1054), ali ako je neko šizmatik, onda je to Rim, koji je osamstote godine (800) pored živog vizantijskog cara, krunisao Karla Velikog za cara (Englez i protestant, Vels, kaže hladno u svojoj umnoj "Istoriji sveta": "Grčko pravoslavlje je dublje i starije od latinskog katolicizma") Uzgred, car Dušan pravilno kaže u Zakoniku za katolike ("latinska jeres"). Ćorović niti Jelenu Anžujsku, niti njenog muža, Uroša I nevidi kao velike ličnosti.

Mađaricu Katarinu, volela su dva brata,oba kraljevi, Dragutin i Milutin

Od Mađarica, vodi poreklo Katarina, kćerka kralja Stefana V i njegove žene Jelisavete. Ona je bila žena kralja Dragutina i nju crkveni izvori hvale. (NJena sestra, Jelisaveta, bila je jedna od četiri Milutinove žene). Bila je kaluđerica negde blizu Pešte. Milutin je gotovo oteo iz manastira, ali zbog rođačkih veza i crkvenih obzira, morao da je vrati u manastir. Ova Mađarica je zanimljiva, po tome što opravdava glas koji bije Mađarice: azijska krv + evropska kultura. (Ona se opet udavala, iz manastira, pa opet vraćala u manastir).Jedna Mlečanka, Konstanca, bila je udata za Dragutinovog sina, Vladislava. Opet se pojavljuje jedna Jelisaveta, nemačke krvi. Car Dušanova žena, Jelena, dugo nije mogla da rodi sina, pa je ovaj mislio da se oženi pomenutom Jelisavetom Habsburg, čiji je otac, verovatno zbog izgleda, imao ime Fridrih Lepi. (Ovo je možda prilika da opišemo Nemanjiće kao rasni tip, sa izuzetkom NJegoša, to je najlepša srpska dinastija. Nemanja je bio pre 1180. u Carigradu, kao vizantijski polurob cara Manojla Komnina. Grci ga pljuvali, ali se divili njegovoj osobitoj muškoj lepoti: za glavu viši od svakoga, širokih ramena).

Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

slovenc (51)
svaka čast.....al moraću još jednom da pročitam....
#3, 19.02.2009 - 22:54
vld (42)
molim *HI*
#2, 19.02.2009 - 19:54
vld (42)
zaista prelep blog *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE*
#1, 19.02.2009 - 18:11
Hvala
19.02.2009 - 19:53
 

Korisnik
offline
offline LolaVel (38)
Srbija, Mačvanski okrug,Blogovi: tagovi
Arhiva unosa