Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog

10 NAJTUZNIJIH MESTA NA SVETU

  pogledajte  10. Port Moresby - grad kojim vlada sidaportmoresbywince2289280ho4.jpg

Posast koja je pocetkom 80-ih godina 20. veka pogodila svet, u tom je gradu ostavila najveći danak. HIV-sida, bolest bez odgovarajuceg leka, zarazila je desetine hiljada stanovnika, a svaki mesec u proseku zarazi se dodatnih 115.

Ocaju nikad kraja, pa tako to nije jedini problem tog grada. Iako je stopa zaraze visoka, kao glavni grad ove siromašne zemlje on poigravajuci se tako sa ironijom, ljudima pruža najveću nadu za život. Stoga su destine hiljada doseljenika prenaselili grad, sto je dalo vise "materijala" ovoj opasnoj bolesti koja se rapidno siri kao i kriminal... Ah da, nezaposlenost je najcesci posao.

9. Linfen - grad bez sunčeve svetlostilinfenwince2298254do4.jpg

Zastrasujući zivot vode i stanovnici ovog kineskog industrijskog grada, toliko zagušenog prašinom da je stalno mrak. Sunce ne moze dopreti kroz prasinu koju stvori 50 miliona tona uglja, koje se iskopaju u jednoj godini.

No, kao i u slucaju Port Moresbya, ljudi zive tamo jer nemaju gde drugde naci odgovarajuci posao, Ipak, svaki od njih nada se da će u jednom trenutku uspeti izici iz mraka i zapoceti normalan zivot.

8. Burundi - najsiromašnija zemlja svetaburundiwince2314013go2.jpg

S najnizim BDP-om po glavi stanovnika Burundi je daleko najsiromasnija zemlja sveta. U godinu dana, u toj bivsoj belgijskoj koloniji stanovnik u prosjeku zaradi 90 dolara!

Perspektiva te zemlje je nikakva, kriminal je opustosio sve sto postoji, banke ne funkcionisu, a ocaj stvoren diktatorskim rezimima unazad 40 godina nezamisliv je. Uz to, u toj zemlji provedeno je nekoliko desetaka genocida, a njezini gradjani su, po anketama provedenim u nizu siromasnih zemalja, uvjerljivo najočajniji i s najmanje radosti u životu.

7. Sjeverna Koreja - mesto uništeno totalitarizmomnorthkoreawince2326551rt0.jpg

Da nije pakao na zemlji stvorila samo priroda, i ljudski nemar prema prirodi, potvrdila je vlada u Sjevernoj Koreji. Nijedna zemlja sveta nema toliko autokratsku vladu. Dok narod mora dobijati pomoć da ne umire od gladi, vladajuća porodica Kim-Jong živi u preteranom izobilju.

Alternative nema, beg iz te zemlje prakticno je nemoguc, tako da građanima preostaje ili revolucija ili strpljivo cekanje da ta zemlja, unistena od SAD-a i svojih vladara, dodje 'u ruke' nekoga ko će je odvesti na pravi put.

6. Oklahoma City - grad na putu razornih tornadaoklahomacitywince234452fo8.jpg

U kompletu raj na zemlji, u unutrasnjosti pakao, Sjedinjene Američke Države, unistile su okolis stalnim zagadjivanjem, iskopavanjem prirodnih bogatstava i tonama i tonama djubreta koje su je zatrpale, a potresi i cesti udari tornada stave svakih nekoliko godina ''pečat na ranu''. Uzgred, neki kazu da je i to plod američkog poigravanja sa prirodom!

Oklahoma City je to najbolje osjetio. Taj grad ima jednu groznu osobinu. Nalazi se na putu vecine tornada koji poharaju SAD. Zbog vazduha i struja, u odredjenom delu godine taj grad pohara vise desetaka manjih tornada, ali ponekad, kao u slučaju tornada Alley, grad nestane pod udarima te razorne prirodne katastrofe, od koje se Oklahoma City nikada nije oporavio.

5. Černobil - nepovratno razoren nuklearnom katastrofomcernobilwince2360396bz0.jpg

Dodir ljudske ruke, teznja za velikim stvarima, unistile su nepovratno ukrajinski grad Cernobil. Neodgovarajuca zastita od moguce eksplozije nuklearne elektrane omogucila je katastrofu.

Tog 26. aprila 1986. godine eksplozija je odnela oko osam hiljada zivota, unistila kompletan grad, a posledice katastrofe osetile su i obliznje zemlje, posebno Belorusija, koja je prostorno i znatno vise stradala. Danas je tamo nemoguce živeti, a jedini stanovnici su naučnici i radnici koji paze kako se uspavala radioaktivna zver ne bi ponovo probudila.

4. Mogadishu - potpuna anarhijamogadishuwince2376377ah6.jpg

Bezvlasce, san svakog anarhista, ostvaren je u somalijskom gradu Mogadishu, gde od 1992. godine ne vlada niko. No, stanovnicima tog grada to nije san snova, jer ta anarhija koja tamo vlada donela je samo haos, siromastvo i ratove.

Verovatno je tome i razlog sto se tamo smestila i zloglasna Al-Qa'ida. Ako se smatrate pacifistom, Mogadish je najgore mesto na kojem biste mogli ziveti.

3. Jakutsk - najhladniji grad na svetujakutskwince2390716zw2.jpg

Ukratko, na čak 50 stepeni ispod nule živi 210.000 Rusa. Bilo kakav oblik poljoprivrede je nemoguc, ali to i ne predstavlja veliki problem jer je ovo najbogatiji grad zlatom i prirodnim mineralima od svih ruskih gradova.

Stoga, od svih navedenih mesta na planeti, Jakutsk je verojatno najbolje mesto za zivot. Osim ako ste, je`l te jako zimogrozljivi.

2. Daka - industrijalizacija koja je izbrisala prirodna bogatstvadhakawince2405085lh6.jpg

Industrijalizacija je na prvi pogled izlaz iz siromastva pojedinih gradova, ali kada se to cini brzo i nekontrolisano posledice su strasne. Glavni grad Bangladesa do pre nekoliko godina bio je vrlo siromasan, opustosen ratovima i prirodnim katastrofama, poput potresa koji je odneo stotine hiljada zivota i milione domova. No, Dhaka je sada prilicno dobrostojeca zahvaljujući industriji koja je okupirala grad, ali i vrlo zagadjena.

Po stepenu zagadjenosti uvbedljivo je najzagadjenije mesto na planeti, a milioni tona otpada bacenih u reke ucinile su ih smrtonosnima za svakoga ko slucajno stupi nogom u njih.

1. Bagdad - e ovo jeste pravi pakao na zemljibaghdadwince2419287wz1.jpg

Svaki navedeni pakao na zemlji zapravo ne odgovara biblijskom prikazu toga strasnog mesta. Osim mozda Bagdada u Iraku. To je doslono pakao na zemlji. Ubistva, eksplozije, unistene zgrade, kuce, pozari sirom grada i lesevi na ulici su svakako strasan prizor.

Sve to je naravno posledica oslobodjenja koje je provela americka vojska. "Oslobodili" su Irak i pokrenuli pakao, a kako se kaze: "Iz pakla povratka nema"!
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 14  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

#2, 20.02.2009 - 08:57
Tužno je svako mesto u kojem deca gladuju u kojem ne postoji socijalna politika.Mesto u kojem ne postoje zagarantovana ljudska prava već totalitarni režimi,oblici vladavine poput despotizma,oligarhije,autokratije,tiranije itd.Gde je demokratija upakovana u kapitalizam i ne postoji jednakost pred zakonom za sve.Tužno je što se čovek vodi nametnutim mu normama i vrednostima a zatvara oči pred ovakvim stvarima.Živimo u veku u kojem je nametnuti kult lepote,gde radnički stalež nema prava a tzv"elita" ima povlastice.Vrednosti su poremećene i dok mi vrednujemo ko kakav auto vozi,koliku kuću ima i koliki mu je bankovni račun,jer to su statusni simboli neki drugi razmišljaju kako preživeti dan.I čemu sve jer kako poslovica kaže " sit gladnom ne veruje",tako da je suvišno dalje pričati.Čovek počinje da ceni ono što ima tek kad to izgubi.Ovo što je napisano u ovom blogu čitaoca rastuži na minut,ali ne kao sopstvena nedaća.Jer šta učiniti,najlakše je ništa,prosto ćemo zatvoriti oči i misliti o onom što je nama bitno a to su statusni simboli : Viktorija Bekam frizura,Keri Brenšo sandale,D & G kompletić,svarovski kristali,ferari u garaži,bazen u dvorištu npr.
Balzak je opisao "ljudsku komediju",tako da ja više neću ništa da kažem.
#1, 20.02.2009 - 00:02